Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu na malém ssd  (Přečteno 3446 krát)

Citrisin

• Aktivní člen
  • *
Ubuntu na malém ssd
« kdy: 30 Září 2012, 13:19:13 »
Zdravím
Jaké máte zkušenosti s ssd? Pořídil jsem si notebook s 32GB ssd a 1TB hdd a chtěl bych tam nacpat Ubuntu s tím že Win tam chci nechat. Po obtížích se mi podařilo Win přeinstalovat a přesměrovat (simlink) Users a AplicationData na hdd. Na ssd tak mám více než 6GB volné paměti. Chci tam vložit ext4, kam dám /. /home, /tmp a /usr bych hodil na hdd. Nevíte někdo jak to udělat tak aby jsem měl všechny tři složky na jednom oddíle a ne na 3? Napadlo mě to nalinkovat (stejně jako na Win), ale nevím jak se to bude chovat. Co by jste doporučili?
A dále ještě, doporučili by jste mi přesunout ještě jinou složku z ssd než ty co jsem uvedl?
†Asus M51Va
*Lenovo Ideapad Y580, intel i5 Ivi bridge, Nvidia GTX660, 8GB ram, 32GB ssd (Samsung), 1TB hdd.
Ubuntu 12.10, Gnome shell.

Šuohob

• Závislák
Re:Ubuntu na malém ssd
« Odpověď #1 kdy: 30 Září 2012, 14:09:23 »
ja bych /usr/ hodil na ssd a swap partici na hdd.
na to "symlinkovani" se pouziva /etc/fstab
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 30 Září 2012, 14:36:34 »
6GB je málo. Nezbyde nic na vlastní potřebu opotřebení SSD.
Kolik maj proboha ty Windowsi? Začal bych s jejich zeštíhlením. Případně nasypat objemné aplikace v nich na HDD.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Citrisin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 30 Září 2012, 15:31:44 »
Na ssd je z Windows jen složka windows a Program files (cca 1GB). Zbytek jsem přelinkoval a nové aplikace jsem zásadně instaloval na hdd. Ovšem složka win má 22,7GB. Googlil jsem, hledal jsem jak ji zmenšit. Nevím. Je to přitom týden stará instalace jen s ovladači a updaty. Chtělo by to zmenšit, ale ví někdo jak?
Cca když počítám: 8GB základní instalace Win + cca 4 GB ovladače. 10GB je někde v updatech asi.
Jinak mám vypnutou hibernaci. Zkoušel jsem čištění disku a vymazal jsem body obnovení kromě posledního. Preferuji linux a ve Win se vůbec nevyznám, vůbec nevím co mi tam zabírá tolik místa.
†Asus M51Va
*Lenovo Ideapad Y580, intel i5 Ivi bridge, Nvidia GTX660, 8GB ram, 32GB ssd (Samsung), 1TB hdd.

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 30 Září 2012, 22:29:06 »
Misto na widlich mohou zabirat treba knihovny, win pry ma v nich (od visty?) strasny bordel, protoze jedna verze stejne knihovny muze byt na disku vicekrat pod jinym nazvem. Tohle pry spravit neumi nikdo.

Kdyz si vezmes, kolik maji dnesni knihovny, hlavne co se grafickych (a jinych) toolkitu tyce, tak se neni cemu divit.
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 01 Října 2012, 10:58:46 »
Koupil bych si další SSD, při dnešních cenách není co řešit.
Představa jak bojuji o každý mega je hrozná, nemluvně že by se disky neměly přeplňovat přes 80%.
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
« Odpověď #6 kdy: 01 Října 2012, 11:59:28 »
32G ssd je na 2 systemy malo, takze bud dalsi a nebo vymenit za vetsi
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

Citrisin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 01 Října 2012, 15:45:34 »
To už mi celkem došlo. Nechápu to Windows (jen jeho složka zbytek je přelinkovaný jinam) si zabral celé 32GB ssd až na 2GB. Už si stěžuje že chce větší disk. Takže na to půjdu asi jinak. Asi je to otázka na toto forum trochu špatná, ale potřebuji jen rychlý start Windows a proto by mě zajímalo které složky při bootu Windows využije a které ne. Mám v plánu na ssd nechat jen ty které potřebuje pro boot.
†Asus M51Va

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 01 Října 2012, 15:52:30 »
To už mi celkem došlo. Nechápu to Windows (jen jeho složka zbytek je přelinkovaný jinam) si zabral celé 32GB ssd až na 2GB. Už si stěžuje že chce větší disk. Takže na to půjdu asi jinak. Asi je to otázka na toto forum trochu špatná, ale potřebuji jen rychlý start Windows a proto by mě zajímalo které složky při bootu Windows využije a které ne. Mám v plánu na ssd nechat jen ty které potřebuje pro boot.
Začínáš to komplikovat. Co ty Widle přeinstalovat, ale s instalačkou, která už má integrované updaty? Dostal by ses pod 10-12GB. Ony ty jejich úžasné updaty zaplevelují strašně systém, který se potom nekontrolovatelně rozrůstá.
Nebo fakt kup větší SSD a todle prodej.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Citrisin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 01 Října 2012, 20:55:52 »
Celkem rozumné, už tahám disk s sp1. A hold do asi nebudu updatovat :) na to moje pouštění programů a her jednou za čas to asi stejně nesejde. Mohl bych se tak dostat na pěkných tak 15GB pro Linux a to už je pěkné. No zkusím. A případně hold opravdu koupím větší ssd.
†Asus M51Va

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 02 Října 2012, 10:38:33 »
15GB stačí bohatě. Pokud nebudeš kompilovat objemné věci, a tak.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.