Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rozdělení disku  (Přečteno 1859 krát)

Rostislav Sládeček

• Návštěvník
Rozdělení disku
« kdy: 12 Října 2012, 08:56:03 »
Dobrý den. Před nedávnem jsem si pořídil nový disk a jelikož potřebuji dual boot, tak jsem si tento disk rozdělil tak jak se mi nejvíce líbilo. To znamená nějaký prostor jsem vymezil pro win, nějaký pro kořen, home a swap. Mám vše nainstalováno a zatím relativně vše funguje, jen mi trochu vadí jedna možná drobnost. Pokaždé když pracuji s Ubuntu a vlezu do domovského adresáře, tak se okno otevře a objeví se to otáčející se kolečko (kurzor) jako že systém pracuje a trvá to docela dlouho než se objeví zpátky klasický kurzor. Složky lze normálně otevírat a pracovat s nimi i když systém jakoby pracuje, jen je to poněkud nepohodlné. Dalo by se toto nějak vyřešit? Ještě bych se chtěl zeptat na jednu věc, ať tady nezakládám nové vlákno. Dá se nějak nastavit čas zobrazení úvodní obrazovky, kde si vybírám který operační systém chci spustit? Je to nastaveno myslím na deset sekund a chtěl bych ten čas trochu zkrátit. Děkuji vám.

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Re:Rozdělení disku
« Odpověď #1 kdy: 12 Října 2012, 09:15:09 »
poněkud nepohodlné. Dalo by se toto nějak vyřešit? Ještě bych se chtěl zeptat na jednu věc, ať tady nezakládám nové vlákno. Dá se nějak nastavit čas zobrazení úvodní obrazovky, kde si vybírám který operační systém chci spustit? Je to nastaveno myslím na deset sekund a chtěl bych ten čas trochu zkrátit. Děkuji vám.

startupmanager
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

compaq

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 12 Října 2012, 09:17:00 »
To znamená nějaký prostor jsem vymezil pro win, nějaký pro kořen, home a swap.

Udělal jsi to dobře. Já však dělám vždy jen 3, win,ubuntu a swap a tvůj problém nemám.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Rostislav Sládeček

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 12 Října 2012, 09:55:51 »
Prosím vás měl byste pro mě nějaký tip jak nainstalovat ten startup manager? Nikde to nemůžu najít. Na internetu jsem našel akorat jeden docela nepoužitelný článek...
A k tomu rozdělení disku: To že máte disk rozdělený jinak a takové problémy nemáte je pro mě taková rada na draka, která neřeší můj problém. Nemyslím to ale zle, tak doufám, že mě tu nikdo nebude kamenovat. :-)
« Poslední změna: 12 Října 2012, 09:58:12 od Rostislav Sládeček »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #4 kdy: 12 Října 2012, 10:03:58 »
Vytazi sa pri tom procesor pripadne mas sifrovany /home? Pripadne mas v  /home vela suborov(fotiek?) ktore by mohlo dlho nacitat.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Rostislav Sládeček

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 12 Října 2012, 10:24:59 »
Nepozoruji, že by se nějak výrazně zatěžoval procesor a šifrovaný home taky nemám. Vzhledem k tomu, že home má přes 700 giga bych očekával, že tam mohu mít spoustu souborů, ale myslím, že to zatím není kdovíjak hrozné protože ten home nemám zaplněný asi ani ze čtvrtiny. Ono to všechno normálně funguje a můžu s tím pracovat dle libosti, ale je to takové nepohodlné a čekat pokaždé 20 sekund než se objeví klasický kurzor se mi zdá dost zdlouhavé.
« Poslední změna: 12 Října 2012, 10:28:02 od Rostislav Sládeček »

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 12 Října 2012, 10:51:04 »
Startup manager se již nevyvíjí, nahrazuje ho Grub Customizer
« Poslední změna: 12 Října 2012, 10:55:11 od Pavel Hrnčíř »

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Rostislav Sládeček

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 12 Října 2012, 10:59:58 »
Přišel jsem ještě na jednu věc. To dlouhé načítání domovského adresáře se mi děje pokud používám gnome panel. Pokud používám unity, tak složka načte mrknutím oka

compaq

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 12 Října 2012, 11:12:02 »
Přišel jsem ještě na jednu věc. To dlouhé načítání domovského adresáře se mi děje pokud používám gnome panel. Pokud používám unity, tak složka načte mrknutím oka

Zkusil bych vypnout náhledy.

janek-m

• Host
« Odpověď #9 kdy: 12 Října 2012, 11:29:16 »
Pokiaľ máte dualboot, 10 sekúnd nie je pri úvodnej obrazovke taká dlhá doba a nemenil by som to. Toto môžete urýchliť výberom OS a stlačením Enter. Čo sa týka rozdelenia disku v Ubuntu, je to správne rozhodnutie mať „/“, /home a swap.  Rozdiel načítania priečinkov medzi Unity a Gnome Panel by nemal byť veľmi rozdielny. Načítajú sa vám všetky priečinky v Gnome Panel tak pomaly, alebo iba Domovský priečinok? Ja som mal práve opačný problém, že Gnome Panel šlapal rýchlejšie, ako Unity, ale v zmysle všetkých spúšťaných aplikácií, nie len jedného priečinka. Skúste spustiť Domovský priečinok  v Gnome Panel cez terminál, či niečo vypíše.

Rostislav Sládeček

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 12 Října 2012, 11:41:26 »
Při použití gnome panelu se pomalu načítá domovská složka a všechny hlavní složky v home. To znamená dokumenty, hudba, obrázky, video, stažené. Při použití unity to startuje okamžitě, ale zase se pomaleji otevírají spuštěné aplikace (mají delší prodlevu).

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #11 kdy: 12 Října 2012, 11:44:28 »
Co sa tyka tych 10s.
Kód: [Vybrat]
gksudo gedit /etc/default/gruba tam zmenit
GRUB_TIMEOUT=10na
GRUB_TIMEOUT=2alebo iny cas.
potom spustit
sudo update-grubhttp://wiki.ubuntu.cz/grub2#grubetcdefaultgrub
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Rostislav Sládeček

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 12 Října 2012, 11:49:44 »
Co sa tyka tych 10s.
gksudo gedit /etc/default/gruba tam zmenit
GRUB_TIMEOUT=10na
GRUB_TIMEOUT=2alebo iny cas.
potom spustit