Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: GRUB ani nenabehne, reinstall nepomaha  (Přečteno 2159 krát)

Architegt

• Návštěvník
GRUB ani nenabehne, reinstall nepomaha
« kdy: 25 Října 2012, 19:02:29 »
Ahoj,

mam problem - po instalaci mi nenabehne ani grub. zkousel jsem ho reinstaloval, nainstalovat na tvrdo, reinstalovat system... Dokonce jsem i reinstaloval ubuntu a nic. Vzdy nabehne jen uvodni stranka, kde mam moznost ji do BIOS a pak to spadne a pocitac se restartuje.

Uz nevim co s tim :( . Stalo se mi to po tom, co jsem se snazil nainstalovat Arch Linux. Ten mi nabidl instalaci GPT, tak jsem ji prijmul, system v poradku nainstaloval a stejne nic...

jmp

• Host
Re:GRUB ani nenabehne, reinstall nepomaha
« Odpověď #1 kdy: 25 Října 2012, 19:06:22 »
pokud nemáte počítač s EFI/UEFI místo BIOSu (případně možnost přepnout), tak z GPT disku pravděpodobně neumí vůbec bootnout

BIOS umí bootovat z disků s MBR rozdělením
EFI/UEFI umí bootovat z disků s GPT rozdělením

Architegt

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 25 Října 2012, 19:33:04 »
Aha,

v BIOSu mam moznost zapnout loads UEFI systems. Tu mam enable. Takze mam dve moznosti - bud se mi podari nakonfigurovat UEFI se vsim vsudy a nebo vratit zpet MBR rozdeleni. Je to tak?

Jinak tady je output z boot-repair. Dokonce to GRUB opravilo (tedy ze to nehodilo chybu a tvarilo se to hezky), ale stale stejny problem. A to ze systemy (napr. windows 7) nenabootuji z GPT by nemelo branit ve spusteni grubu, neni to tak?

http://paste.ubuntu.com/1305400/
« Poslední změna: 25 Října 2012, 19:34:59 od Architegt »

jmp

• Host
« Odpověď #3 kdy: 25 Října 2012, 19:39:13 »
s GPT rozdělením je potřeba speciální FAT32 partišna pro zavaděče a EFI/UEFI je nutno nastavit tak, aby to jeden z nich použilo
osobně se mi to nikdy nepovedlo pořádně rozchodit (fungovalo to, když jsem linuxovej zavaděč pojmenoval a umístil stejně, jako by to byl zavaděč windows)

Architegt

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 25 Října 2012, 19:41:52 »
Tu FAT32 partition prave mam. Ma asi 2 MB a melo by to takhle fungovat. Klidne se vratim zpet na MBR, ale nevim jak a docela rad bych si nesmazal windows oddil (ale klidne i to, nic v nem nemam, jen se mi nechce znova vse instalovat). Existuje nejaka cesta?

jmp

• Host
« Odpověď #5 kdy: 25 Října 2012, 19:54:24 »
měnit GPT na MBR bez ztráty dat? pokud to jde, tak já nevím jak

při použití EFI mi jedna volba umožnila vybrat zavaděč ručně a to pak bootlo taky
asi zkuste nastudovat a použít efibootmgr - třeba to nakonec bude fungovat
já prve čerpal z http://askubuntu.com/questions/150259/hp-probook-4720s-uefi-boot-only-manually-into-12-04

Architegt

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 25 Října 2012, 20:13:58 »
Radeji bych volil lehci variantu - klidne si naformatuju cely disk, jen kdyby to me problemy vyresilo. Pak si ty winy a arch nainstaluju klidne znova.

Muzu tedy nejak znova cely disk nainstalovat na GPT/MBR a nasledne do nej doinstalovat zbyle systemy?
« Poslední změna: 25 Října 2012, 20:17:52 od Architegt »

jmp

• Host
« Odpověď #7 kdy: 25 Října 2012, 20:32:55 »
GPT a MBR definují základní strukturu dat na disku a liší se, proto si myslím, že změna GPT <-> MBR bude mít minimálně vliv na to, že nepůjde zavést již instalované OS, ale spíš to bude znamenat kompletní ztrátu dat z disku, kde toto nastane (proto bych osobně zkusil zalaborovat s tím efibootmgr a změnu struktury nechal až jako poslední možnost...)

EDIT: pokud se i tak rozhodnete pro změnu GPT <-> MBR, tak nejprve komplet zálohujte
« Poslední změna: 25 Října 2012, 20:34:32 od jmp »

Architegt

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 25 Října 2012, 21:18:44 »
Kompletni zalohu jsem provedl pred instalaci, takze nemam moc o co prijit a zachrana jednotlivych disku je tedy zbytecna.
Pokusim se zitra cely disk naformatovat a prevest na GPT, nasledne nainstalovat arch linux a uvidi se, co z toho vyleze.
Zatim diky

menom

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 26 Října 2012, 00:42:13 »
Radeji bych volil lehci variantu - klidne si naformatuju cely disk, jen kdyby to me problemy vyresilo. Pak si ty winy a arch nainstaluju klidne znova.

Muzu tedy nejak znova cely disk nainstalovat na GPT/MBR a nasledne do nej doinstalovat zbyle systemy?

Pokiaľ nechceš experimentovať, tak to sprav takto:

Spusti LiveCD, otvor GParted, klikni hore na Device a vyber "Create partition table" a stlac "Apply".

Teda dáš vytvoriť defaultnu partition table MS-DOS ked GPT robí problémy.

Keď to prebehne, tak
disk rozdeľ podľa svojich požiadaviek a inštaluj W7 a potom Linux.

Týmto sa zmaže celý HDD, takže treba najskôr dôležité veci zálohovať !!!
Kód: [Vybrat]
http://liveusb.info/dotclear/index.php?pages/install

Frejda62

• Aktivní člen
  • *
  • Na Linuxu se stále učím.
« Odpověď #10 kdy: 04 Listopadu 2012, 10:18:03 »
Vytáhnout baterku a pak ji znovu vložit.Nastavíš jen hodiny znova v biosu a musí to šlapat.Druhá varianta je špatný hhd.
frejda-desktop
Ubuntu 12.04
 i686 AMD Athlon(tm) 64 Processor 3000+ GeForce 9500 GT 1024 MB   RAM..2.G

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.