Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Bezpečnost NTB  (Přečteno 1276 krát)

ftdolton

• Aktivní člen
  • *
Bezpečnost NTB
« kdy: 29 Října 2012, 11:59:56 »
Zdravím,
nevěděl jsem kam tento dotaz umístit, takže jsem ho dal sem do Obecné podpory.

Měl bych během několika dní obdržet k užívání NTB (jako zastupitel). Nepředpokládám, že ho dostanu v originální krabici (navíc na něm určitě budou Okna - jen poznámka), a možná budou nainstalovány nějaké programy navíc, i když poštu a uložiště materiálů jsem běžně otevíral (otevírám) z tohoto stroje.

Jde mi o radu, jak zabezpečit NTB proti nějakým "špatnostem" - podle hesla, to že jste paranoidní neznamená, že Vás nesledují :-))).

Všechno smazat, naformátovat, nebo nějaký dualboot ...?

Díky za rady, hezký den
Znalosti ⇛ Linux: Průměrný ┃ Programování: Nováček ┃ Angličtina: Nováček
Systém: Ubuntu 10.10 32-bit (cs_CZ.UTF-8)
Specifikace⇛ Intel Celeron 900 2.20GHz │ RAM 2048 MiB │ Acer Extensa 5230 - Acer Homa Grafické karty: Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A42], Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A43] Sítě: Ethe

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Re:Bezpečnost NTB
« Odpověď #1 kdy: 29 Října 2012, 12:07:37 »
pro bezpečí:

žádnej dualboot, ale jen Linux

zvolit si dobré heslo, například 2dfHZFO356x

zaheslovat změnu BIOSu (jiné heslo), zakázat boot z USB, sítě i CD/DVD
zaheslovat /home
nastavit požadování hesla při přihlášení, při probuzení apod.

A potom jen nezapomenout hesla! :-)

Pokud nejsi zastupitel CIA, tak by to mělo stačit. :-)
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

ftdolton

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 29 Října 2012, 12:32:42 »
Ne, jsem zastupitel BIS :-))))
- kraje.
 Jen moje Ubu, to by šlo. Pro jistotu: při instalaci (už jsou to 2 roky) se celý disk naformátuje? Nemůže tam přežít nějaký prográmek?

Díky
Specifikace⇛ Intel Celeron 900 2.20GHz │ RAM 2048 MiB │ Acer Extensa 5230 - Acer Homa Grafické karty: Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A42], Intel Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller [8086:2A43] Sítě: Ethe

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 29 Října 2012, 13:14:13 »
Pokud uděláš novou tabulku disku a k tomu ještě formát na jiný FS, tak možnost, že na tom disku něco zůstane je takřka 0

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #4 kdy: 29 Října 2012, 13:27:30 »
U notebooku, co bych takhle dostal bych každopádně provedl novou instalaci systému -- nemusí to být jen paranoia, ale nikdy nevíš, co s ním původní majitel dělal, případně jaký ajťák-samouk to instaloval. Už jsem taky zažil firemní notebook plný cracklých programů (protože volat někam kvůli aktivaci je moc složité) a samozřejmě díky tomu zcela zavirovaný.

Co se zabezpečení týče, tak já u svého notebooku vždy měl zašifrovaný disk nebo minimálně /home -- takový notebook se relativně snadno ztratí/ukradne a co pak se soukromými daty na disku? A to nemluvím o heslech do mailu a různých webových služeb, které má každý uložené (protože kdo si to má pamatovat, že). Kromě šifrování nic nezaručí bezpečnost dat na počítači, ke kterému má někdo neomezený přístup.

Btw. krajský zastupitel -- můžeme se těšit na nějakou podporu pro svobodný software ve státní správě?

ftdolton

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 31 Října 2012, 22:22:43 »
Díky, díky za porady ... pokud chápu, tak rozumná úroveň bezpečnosti = nová instalace + šifrování. Provedu.

Se snahou o podporu by nebyla ode mne nouze, ale většina těch co o tom rozhodují ani moc nerozumí pojmu "svobodný software", a taky - nezlobte se, já vím, že tady je hodně firemních ajťáků a neberte si to nikdo osobně - ale moje zkušenost je taková, že pro profíky, kteří mají připravit varianty k rozhodování jsou jaksi příjemnější nebo výhodnější varianty, kde se točí těžké miliony.

Ale určitě to nevzdám, na to nejsem, a hlavně cením princip svobodného software. Možná bych se tady mohl obrátit někdy o poradu, nasměrování a pod..., kdyby bylo něco aktuálního?
Díky a dobrou
Zatím se mějte

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #6 kdy: 10 Listopadu 2012, 18:05:50 »
Ale určitě to nevzdám, na to nejsem, a hlavně cením princip svobodného software. Možná bych se tady mohl obrátit někdy o poradu, nasměrování a pod..., kdyby bylo něco aktuálního?
Díky a dobrou
Zatím se mějte

Určitě ano. Buď do fóra, nebo klidně i přímo mně na mail vojtech.trefny@ubuntu.com

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.