Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vypnutí ATI grafiky => větší výdrž baterie?  (Přečteno 1727 krát)

chr1s1k

• Návštěvník
    • Osobní portfolio
Vypnutí ATI grafiky => větší výdrž baterie?
« kdy: 31 Října 2012, 22:00:07 »
Zdravím,

nedávno jsem si pořídil Lenovo Thinkpad E420s a nainstaloval Kubuntu 12.10. Jelikož se mi po několika neúspěšných pokusech nepodařilo nainstalovat proprietární ovladače pro ATI grafiku, tak bych jí chtěl aspoň vypnout, protože stejně grafický výkon nepotřebuju => plně mi postačí integrovaná Intel HD Graphics v CPU.

Postupoval jsem podle tohoto návodu http://usernamepending.wordpress.com/2011/11/02/getting-back-some-battery-life-in-ubuntu-11-10-by-disabling-discrete-graphics/, nicméně baterie stále vydrží slabou hodinu a půl, ačkoliv pod Windows to bylo zhruba 3 - 4 hodiny. Větrák od grafické karty jede neustále na plno i v klidovém režimu.

V BIOSu mám ale dedikovanou grafikou povolenou, protože jinak nelze provést níže uvedený výpis. A i když v BIOSu přepnu na integrovanou grafikou a dedikovanou zakážu, výdrž baterie je stále stejná.

Graf. karta: ATI Radeon HD6600M

Kód: [Vybrat]
sudo cat /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch
0:IGD:+:Pwr:0000:00:02.0
1:DIS: :Off:0000:01:00.0

lspci | grep VGA
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Whistler [AMD Radeon HD 6600M Series] (rev ff)

Nemá někdo zkušenost s úplným vypnutím externí grafiky nebo nějakou jinou radu? Zatím díky.
Ubuntu & Fedora lover

jmp

• Host
Re:Vypnutí ATI grafiky => větší výdrž baterie?
« Odpověď #1 kdy: 01 Listopadu 2012, 08:32:33 »
už ji máte vypnutou (resp. lépe to asi nepůjde...)

Citace

chr1s1k

• Návštěvník
    • Osobní portfolio
« Odpověď #2 kdy: 01 Listopadu 2012, 09:28:59 »
už ji máte vypnutou (resp. lépe to asi nepůjde...)

Citace

Toho jsem se obával :(. V tom případě nechápu, proč jede větrák takové otáčky, i když je PC v klidu. A od procesoru to být nemůže, protože v klidovém režimu kolísá vytíženost všech jader od 0 do 6%.

Pokud je tedy grafika vypnutá, co ještě může tak rapidně snížit výdrž baterie?
Ubuntu & Fedora lover

Cuore

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 01 Listopadu 2012, 12:54:56 »
ono to může být tím, že tam nemáš ten ovladač od ATI, někde jsem četl, že po instalaci se zprovoznila i regulace chlazení.... přečti si http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=60789.0 tam právě řeší problém hybridních grafik

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.