Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Mám ubuntu nainstalované?  (Přečteno 1194 krát)

květoslav

• Návštěvník
Mám ubuntu nainstalované?
« kdy: 02 Listopadu 2012, 09:58:14 »
Zdravím, dříve jsem ubuntu používal ale je to asi rok co jsem přeinstaloval windowsy a od té doby jsem na něj pozapoměl. Teď nevím jestli jsem ubuntu smazal, nebo zda jsem pouze někde zazdil spouštěč, gruber? Proto bych potřeboval poradit jak poznám zda mám ubuntu vůbec nainstalované? Když si prohlédnu správce disků tak mám jeden 35gB oddíl který je nepřiřazen (což by velikostně odpovídalo prostoru pro instalaci ubuntu) a pak dalších 140gB taky nepřiřazených, mám v tom bordel vím. Co poradíte, napadlo mě vypálit si liveCD ale co bych s ním měl dělat, to vážně nevím :)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Re:Mám ubuntu nainstalované?
« Odpověď #1 kdy: 02 Listopadu 2012, 10:00:49 »
Hledej supergrub. Vypal si CD, nabootuj z něho a on ti najde, co se dá z tvý bedny spustit...
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

květoslav

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 02 Listopadu 2012, 11:47:32 »
Tak Ubuntu na disku mám, je nefunkční gruber. Přes supergrub se opravit nedá ale vyzkoušel jsem Rescatux a hlásí mi chybu (gruber was not fixed something went wrong), docela přesné popsání problému. Když se mě soft zeptal co chci opravit, nabídl mi možnost Ubuntu 12.04 a také GNU LINUX... v obou případech se otevřela nabídka HDD a byl tam pouze jeden 320 gB, což je celá kapacita mého HDD. Po zatržení jediné možné volby to tedy hlásí chybu.

JAKÝM DALŠÍM ZPŮSOBEM SE DÁ GRUBER OPRAVIT? Děkuji.

compaq

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 02 Listopadu 2012, 11:54:05 »
pomocí CD Supertgrub spustíš Ubuntu z tvého disku
z běžícího Ubuntu nainstaluješ GRUB na HDD
ten najde i Windows a budeš si moci vždy vybrat
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

květoslav

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 02 Listopadu 2012, 12:03:05 »
To chápu, ale existuje nějaký příkaz na znovuobnovení gruberu? Ubuntu jsem už spuštěné měl, právě pomocí supergrub. Jen nevím jak ten gruber nainstalovat, k tomu jsem vyzkoušel rescatux...

compaq

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 02 Listopadu 2012, 12:13:32 »
například tady:
http://wiki.ubuntu.cz/GRUB2?redirect=1#obnovení_grub2_pomocí_livecd

květoslav

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 02 Listopadu 2012, 12:52:14 »
Vyřešeno. Děkuji za pomoc :) Sice se vyskytl problém, kdy nešly spustit ani windowsy ale nakonec pomohl tenhle postup... https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair#Using_Boot-Repair

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.