Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu na W8, jak dál  (Přečteno 3206 krát)

vprint

• Návštěvník
Ubuntu na W8, jak dál
« kdy: 02 Listopadu 2012, 15:15:35 »
Nainstalil jsem W8 a hned jsem se jal nahodit Ubuntu pomocí wubi.exe. Vše ale dopadlo tak, že po rebootu PC vyskočí černá obrazovka s chybovou hláškou v souboru /ubuntu/winboot/wubildr.mbr
naspodku jest klasické: ENTER=vyberte oberační systém, načež se po entru se otevře jakési windovsí okno výběru systému, skýtajíci dvě možnosti:
1. W8
2. Ubuntu

Kliknutí na W8 nastartuje wokna, kliknutí na Ubuntu jde do restartu a následně do výše popsaného chybového okna. A tak dokola.
Prosím o radu, co udělat, mám silný pocit, že je to jenom nějaká drobnost - někde něco změnit  a pojede to.
Jen mě trochu zarazilo, že i když jsem instaloval Ubuntu na W8, zvítězil widlí "grub" a ne naopak, jak tomu bylo doposud. Měl jsem zato, že Ubuntu se musí instalit na widle, né naopak.

beer

• Host
Re:Ubuntu na W8, jak dál
« Odpověď #1 kdy: 02 Listopadu 2012, 15:48:19 »
Ta chybová hláška je tam jaká?

vprint

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 02 Listopadu 2012, 16:14:03 »
Dí se tam nejdřív něco jako že pan systém narazil na problém, prý mám vložit bootovací CD pro obnovu, nebo zavolat papínka ITčkáře, pak je tam ten soubor vypsán i s cestou a pod tim je něco ve smyslu, že buď ten soubor chybí, nebo je v něm chyba.
No a pak je na samém spodku zmíněný ENTER=zvlit operační systém, atd, atd.
Ten soubor tam mám, koukal jsem do něj, ale moudrej z něho nejsem.
Myslím, že tak jak konfigurovali ubuntu grub po staru, už to pro widle 8 neplatí. Něco nutno předělat, ale já nevím co a kde.

beer

• Host
« Odpověď #3 kdy: 02 Listopadu 2012, 16:31:41 »
Možná by bylo jednoduušší, vyzkoušet live cd, jestli bude fungovat ok. Potom, pokud to má normální bios, zmenšit přes windows oddíl c (pokud máš vše na jednom oddílu), restartovat, vyzkoušet, zda-li windows funguje, pak nabootovat do live cd a nainstalovat ubuntu klasicky souběžně s windows. Ono to wubi není zrovna dokonalé.

vprint

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 02 Listopadu 2012, 17:08:13 »
jenomže teď nevim kolik z ubuntu mám na PC a co udělalo s diskem - ptalo se při instalaci na prostor. Asi budu instalit vše nanovo.

Cuore

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 02 Listopadu 2012, 17:13:16 »
pokud si instaloval z wubi tak je ubuntu pouze jako aplikace, tudíž ti z disku nic nevzalo a normálně ho z prostředí windows odinstaluješ

vprint

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 02 Listopadu 2012, 18:44:07 »
Dikec, zkusim, ale kdyby jste lidi viděli jak ty widle vypadaj, nic tam nemůžu najít  :)

jmp

• Host
« Odpověď #7 kdy: 02 Listopadu 2012, 18:51:44 »
bohužel už jsem tu hrůzu viděl
doufám, že s tím nebudu muset pracovat...

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #8 kdy: 02 Listopadu 2012, 21:10:24 »
W8 by mal byt ako preoblecene unity. Vpravo hore daj mys a malo by sa ti zobrazit vyhladavanie cez ktore by sa malo dat vsetko najst.
Skor ako zacnes nieco robit s diskom tak si spusti livecd a vyskusaj v gparted ci uvidis spravne rozdelene particie. Aby ti nenastal tento problem.
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=64613.0
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

vprint

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 03 Listopadu 2012, 01:15:46 »
Vypadá to, že skutečně maj ti dva mezi sebou nějaké nevyřízené ůčty. Po čerstvé instalaci W8 nevidí live CD ubuntu žádný jiný systém, navíc vidí komplet disk jako prázdný. Budu se muset vrátit k W7, ačkoli ani tady nevim jak dopadnu se symbiózou těch dvou. Zřejmě se bude muset ubuntí komunita malinko popasovat s problémkem.

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 03 Listopadu 2012, 10:52:40 »
Nemusis sa vratit k w7 ale ak chces w8 a ubuntu tak budes musiet zmazat cely disk a zmenit ho z tabulky GPT na tabulku ms-dos. Spravis to tak ze spustis livecd, v nom spustis gparted a tam v menu zariadenie je polozka vytvorit tabulku oddielov... . Prednastavena je ms-dos tabulka.
Ovsem pozor ako som pisal prides o vsetky data na disku a aj o rozdelenie oddielov. Vsetko sa potom musi vytvorit znova. Rovnako prides o moznost startovat systemy cez efi/uefi a budes moct startovat iba cez bios a MBR.

Samozrejme da sa to potom vratit naspat rovnakym postupom len v gparted vyberies vytvorit tabulku GPT. Samozrejme zasa prides o vsetko na diku.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

vprint

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 03 Listopadu 2012, 11:58:38 »
No jo, kdybych tomu rozuměl. Jsem uživatel linuxu, a instalace neprovádím denně. Teď jsem zkoušel ty W7 a je to stejný, live ubuntu nerozezná žádný systém na disku.
Budu muset zkusit asi to co píšeš, akorát nevim, co to je efi/uefi a co je s tim spouštěním za problém. Když jsem měl XPčka, ubuntu se tam nainstalilo ůplně nádherně, po restartu jsem měl modrou tabuli, kde jsem si volil systéma a jeden z nich byl defaultní a ten se nastartoval sám, když jsem tomu nevěnoval pozornost. Pokud tohle nebude fungovat taky na W7+Ubuntu, no tak to je dost blbý.

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 03 Listopadu 2012, 12:23:00 »
Toto co ja pisem je k normalnej instalacii na oddiel urceny pre ubuntu. Tu modru obrazovku co ty spominas je zrejme instalacia cez wubi. To je dost rozdiel.
Skus si najprv nastudovat wiki aby si mal trochu prehlad co ta pri akej instalacii caka.
http://wiki.ubuntu.cz/instalace

beer

• Host
« Odpověď #13 kdy: 03 Listopadu 2012, 21:59:07 »
Nemusis sa vratit k w7 ale ak chces w8 a ubuntu tak budes musiet zmazat cely disk a zmenit ho z tabulky GPT na tabulku ms-dos.
Co to je za hovadinu? S GPT pracuje jak windows, tak linux.

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 03 Listopadu 2012, 22:02:29 »
Ano ale na niektorych diskoch si pocas instalacie a vytvorenia efi boot particie windows domrvy GPT tabulku a ta sa potom linuxu javy ako ms-dos. Linux potom vidi iba prazdny disk.

beer

• Host
« Odpověď #15 kdy: 03 Listopadu 2012, 22:13:21 »
To se mo nezdá. GPT tabulku tuším nevidí správně nástroje typu fdisk, na GPT jsou potřeba jiné.

Toto je taky zřejmě nesmysl:
Rovnako prides o moznost
startovat systemy cez efi/uefi a
budes moct startovat iba cez bios a
MBR.

Dle mého:  Buď má základní deska v sobě uefi, nebo BIOS. Změna z GPT na MBR bios nenainstaluje ani neaktibuje a naopak.

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 03 Listopadu 2012, 22:26:23 »
To nie ale ked nemas tabulku GPT tak sa ti nepodari spustit efi/uefi. Vtedy sa pouzije iba klasicke MBR. Ono s tym biosom a uefi je to teraz take zamotane. Tam skor ide o to ze neviem ako popisat bootovanie uefi s uefi boot particiou(GPT disk) a klasickym bootovanim za pomoci MBR bez uefi(ms-dos disk). Aj doska s cistym uefi ma moznost bootovat bez GPT disku len ako to pomenovat?(boot ako cez bios?)
« Poslední změna: 03 Listopadu 2012, 22:28:33 od TIBOR »

vprint

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 04 Listopadu 2012, 08:39:35 »
Kluci, je supr, že to odborně řešíte. Já k tomu jen tolik. Vím, co je UEFA. 25 blbců na zelený louce. Ale co je UEFI, netuším. Jen jsem viděl, že když  zmáčknu F12 u logo screen desky, v nastalém menu vidím ne jednu, ale dvě DVD mechaniky, přičemž u jedný to UEFI je.

Teď ale zpátky k problému. W7 mám nainstalovaný. Ubuntu taky. Akorát po startu PC najede automaticky W7, žádné menu, kde bych si vybral OS, není. Co dál?

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 04 Listopadu 2012, 09:12:06 »
Ked sa pokusis obnovit grub
http://wiki.ubuntu.cz/grub2#obnoven%C3%AD_grub2_pomoc%C3%AD_livecd
tak to ide alebo to hlasi dajake chyby.

vprint

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 04 Listopadu 2012, 10:17:37 »
Vypadá to, že grub je tam, kde má být. Jen jsou tam ještě nějaký chybičky. Vypadá takhle:
Try Ubuntu without installing - zašedlé
Install Ubuntu
OEM install (for manufacturers)
Check disk for defects

Edit, bohužel nevim, jak udělat poslední krok - update grup. Z pokynu v návodu není jasné, zdali se má tento krokudělat z live CD, nebo z normálně nastartovaného Ubuntu, ale tady je problém, jak jej nastartovat, když neumím vybrat z grub menu, kde tato volba není.

EDIT2:
1.Tak po vytažení flešky live Ubuntu a dalším restartu už najel grub s volbou jak Ubuntu - na prvním místě, tak s W7 na posledním (jak příznačné - tak to má být), vše odzkoušeno a funkční. Jen nevim, jestli ještě je zapotřebí udatovat ten grub?
2. Nebylo by z hlediska podpory laických zájemců o linux celý proces zabudovat do instalátoru, nebo alespoň udělat "něco" na USB klíčenku, co se zapíchne a nechá sject, nebo alespoň script?
« Poslední změna: 04 Listopadu 2012, 10:34:22 od vprint »

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #20 kdy: 04 Listopadu 2012, 10:23:10 »
Toto je ponuka z livecd.
Instaloval si to cez wubi alebo ako dalsi system na volnu particiu.

vprint

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 04 Listopadu 2012, 10:40:55 »
Koukni edit, než jsem to stihnul, už jsi odepsal.

Ještě se zeptám, pokud chci aktualizovat systém, stačí mi napsat
1. apt-get update
2. apt-get upgrade
jako v debianu? - samozřejmě tady v ubuntu se sudo
nebo musím jít přes správce aktualizací?
« Poslední změna: 04 Listopadu 2012, 10:49:37 od vprint »

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #22 kdy: 04 Listopadu 2012, 12:20:56 »
Aktualizacia-ano staci tie dva prikazy.
Kód: [Vybrat]
sudo update-grub spustas zo systemu.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.