Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Dotaz na instalaci Ubuntu, zatím Windows 7  (Přečteno 1069 krát)

Osiwaru

• Host
Dotaz na instalaci Ubuntu, zatím Windows 7
« kdy: 02 Listopadu 2012, 16:28:05 »
Dobrý den, mám stručný dotaz.

Nyní mám dva disky - 0 a 1, disk 0 je rozdělen na oddíly C a D, disk 1 je jeden velký oddíl E. Windows 7 jsou na oddílu C.
Otázka, je možné nainstalovat Ubuntu na už vytvořený oddíl C? A můžete mi prosím potvrdit, že se instalátor nijak nedotkne oddílu D? Tzn. že, dojde pouze k formátování oddílu C.

P.S. Nechci dualboot, Windows 7 půjdou pryč.

Děkuji za odpověď.

beer

• Host
Re:Dotaz na instalaci Ubuntu, zatím Windows 7
« Odpověď #1 kdy: 02 Listopadu 2012, 16:39:00 »
Ano, taková instalace je možná. Nicméně, pokud jdou windows pryč, tak toto nedoporučuji (výkon, spolehlivost, fragmentace souborového systému NTFS, z linuxu ho totiž již nedefragmentuješ).
Předpokládám, že oddíl D je na data a je formátu NTFS. Určitě bych doporučil data zazálohovat na E a disk 0 naformátovat na linuxové oddíly (například /boot 1 GB ext4, / 20 GB ext4, 1 GB swap, zbytek /home ext4), nebo podle nějakého návodu, nebo automaticky. Data bys pak po instalaci systému z E překopíroval do požadovaných složek v /home/uživatel.

Cuore

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 02 Listopadu 2012, 17:20:09 »
jen dodám, že pokud by ti nevyhovovalo co psal Beer, tak je samozřejmě možné i to co požaduješ ty, nicméně pokud nebudeš používat windows, tak se přikláním k první možnosti...

Osiwaru

• Host
« Odpověď #3 kdy: 02 Listopadu 2012, 17:49:03 »
OK, to s tím FS jsem netušil, trochu komplikace se zálohou (málo místa), ale uvidím.
Díky za pomoc.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.