Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Spojeni 2 PC kabely pres wifi router  (Přečteno 7423 krát)

Bearnsdorf

• Návštěvník
Spojeni 2 PC kabely pres wifi router
« kdy: 07 Listopadu 2012, 13:53:55 »
Potrebuji spojit 2 PC s nainstalovanymi OpenSuse a Kubuntu pres wifirouter, ktere jsou napojeny kabelem.
Oba dva pocitace se pri instalaci automaticky napoji na internet. Takze internet jde. Chci vyuzit, ze jsou napojeny kabelem, ale ve dvou patrech k jejich propojeni.
Zkousel jsem to sambou, ale nejak mi chybi pripojeni k otevreni heslo. Nejakym zpusobem se mi podarilo pocitace spojit, ale nevim, zdali nemuze nekdo zvenku nahlizet do mych PC(ne oknem, i kdyz bydlim v prizemi). Chtel bych vyuzit nejaky ftp (filezila, MC, gftp ...), kde by jsem chtel, pokud na to budu stacit, nastavil pripojeni 2.pc a pak jen otevrel. Chtel bych podobny pristup i na 2. PC, aby mohl nahlizet do 1.PC.
Uz se mi z tech ssh, nfs, smb atd mota hlava a stojim v jednom miste. Chtel bych vsechna pokusna nastaveni smazat, protoze kdyz otevru okolni site, na jednom skocim do vlastniho, na druhem do druheho, ale nemuzu zapisovat atd.

Pokud neni dotaz zmatecny, budu rad za kazdou radu. Jinak neznam v okoli zadneho, kdo by trochu do siti delal a poradil mi(nebo nastavil spojeni). Jen na okraj, pri pretahovani 2.5G souboru z 1 do 2 PC pres sambu, byla rychlost kopirovani 6 az MB / s. Je to male nebo standard na spojeni 2 PC kabelem?

Dik
Kdyby se briza nestydela, tak hori i pod vodou.

beer

• Host
Re:Spojeni 2 PC kabely pres wifi router
« Odpověď #1 kdy: 07 Listopadu 2012, 14:03:40 »
V tvém případě bych volil NFS v domě. Jestli ti tam někdo leze, to těžko říci, nevím, jak máš nastaveno.

Pokud by ses chtěl ale připojovat i z venčí, přesto ale zabezpečeně a šifrovaně, tak je ideální nasadit místo NFS sshfs.

Bearnsdorf

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 07 Listopadu 2012, 22:07:01 »
No jo, jenze jsem se dival do nabidky nastaveni systemu, a tam sluzba NFS neni. (bluetoot, ssl, voip, sdileni a nastaveni site). Kdyz jsem zadal do Centra softweru NFS, tak to naslo jen FileZillu. Takze jak tuto sluzbu  prihrat.

Dik

beer

• Host
« Odpověď #3 kdy: 08 Listopadu 2012, 08:50:47 »
wiki.ubuntu.cz/nfs

Bearnsdorf

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 08 Listopadu 2012, 22:58:25 »
z navodu z http://wiki.ubuntu.cz/nfs prikaz
/home/petr/prenos 192.168.1.2(rw,no_root_squash,sync)
hlasi ze prenos neni adresarem, i po odmazani zavorek. Jak v kubuntu, tak i Suse. Takze obecne z tohoto navodu jsem nainstaloval jen ty doporucene programy

Nevim, ze muze nekdo napsat, ze spojeni 2 PC v linuxu je jednoduche. Navic v Kubuntu neexistuje graficka obdoba nastaveni NFS klienta, kdyz jsem v Suse v nastaveni NFS serveru dal k dispozici nejake adresare.

Neni to tim, ze pocitace v teto vnitrni siti nemaji svoje IP adresy?

Dik

beer

• Host
« Odpověď #5 kdy: 09 Listopadu 2012, 08:38:52 »
A ten adresář skutečně existuje?
Pokud je pc online v síti, má vždy ip adresu.

Corsair

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 09 Listopadu 2012, 11:00:25 »
Ale ono to jde i tou sambou, jen ji nakonfigurovat tj. zalozit uzivatel v sambe i v systemu. A nkonec si disky namapovat pres smbfs.

beer

• Host
« Odpověď #7 kdy: 09 Listopadu 2012, 11:04:22 »
Samba je na konfiguraci (subjektivní pohled) složitější a nemá takový výkon. Pokud jsou všechny stroje na linuxu, nemá význam. NFS je prostě nativní linuxový síťový filesystém, samba je pro kompatibilitu s windows /zjednodušeně/.
« Poslední změna: 09 Listopadu 2012, 12:56:05 od beer »

Bearnsdorf

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 09 Listopadu 2012, 12:41:44 »
Samba se svymi 6-7Mb/s se mi zdala malo a chyel jsem zkusit to doporucene NFS.
Pokusil jsem se dat printsreen sitove nabidky a sitoveho pripojeni v Kubuntu.(viz foto)

p.s. narazil jsem na ip adresu 10.0.0.101 jako vypis sitoveho rozhrani a je povoleno.

[příloha smazaná administrátorem]

beer

• Host
« Odpověď #9 kdy: 09 Listopadu 2012, 13:15:38 »
Pokud máš ip interní ip adresy v rozsahu 10.0.0.0/24, těžko můžeš používat v /etc/exports 192.168.1.2. Musíš si nastavit na routeru pevné ip adresy navázané na mac adresy klientů, klidně můžeš ponechat stávající rozsah adres nebo používat stávající, ale musí být neměnitelné.

Můžeš nastavit na serveru (případně na všech strojích, ke kterým chceš přistupovat) v souboru /etc/exports přes sudo nano /etc/exports takto (příkaz ti povolí pro celou interní síť v domě, do internetu se nebude exportovat):
Kód: [Vybrat]
/home 192.0.0.0/255.0.0.0(rw,no_root_squash,sync).

nebo
gksudo gnome-terminalzadáš své heslo a vložíš:
echo "/home 192.0.0.0/255.0.0.0(rw,no_root_squash,sync)" > /etc/exports
pak
sudo /etc/init.d/portmap restart
sudo /etc/init.d/nfs-kernel-server restart

Na klientech pak rovněž nainstaluješ balíky nfs-kernel-server, portmap a nfs-common.

Přes terminál zadáš na klientech:
sudo mkdir /media/nfs/jmeno_pc
Zedituješ /etc/fstab na klientech a přidáš na konec řádek:

10.0.0.101:/home     /media/nfs/jmeno_pc  nfs     _netdev,sync,rw,exec    0       0IP adresa bude ip adresa stroje, na který se chceš z daného pc připojovat, jmeno_pc bude unikátní jméno stroje, musí být pro něj vytvořena složka v /media/nfs a musí být prázdná.

Po úpravě restartuješ a mohlo by to již fungovat.
« Poslední změna: 09 Listopadu 2012, 13:24:56 od beer »

Bearnsdorf

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 12 Listopadu 2012, 19:18:09 »
Zkousel jsem ruzne navody, ale me stredoskolske vzdelani na to asi nestaci.  Toto je vypis po ifconfig -a

linux-mtf6:/home/petr # ifconfig -a                                                                                                                                               
eth0      Link encap:Ethernet  HWadr 50:E5:49:EB:BF:F3                                                                                                                           
          inet adr:10.0.0.102  Všesměr:255.255.255.255 Maska:255.255.255.0                                                                                                       
          AKTIVOVÁNO VŠESMĚROVÉ_VYSÍLÁNÍ BĚŽÍ MULTICAST  MTU:576  Metrika:1                                                                                                       
          RX packets:17480 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0                                                                                                                 
          TX packets:12842 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0                                                                                                               
          collisions:0 délka odchozí fronty:1000                                                                                                                                 
          RX bytes:9744067 (9.2 Mb)  TX bytes:1023167 (999.1 Kb)                                                                                                                 

lo        Link encap:Místní smyčka                                                                                                                                               
          inet adr:127.0.0.1 Maska:255.0.0.0                                                                                                                                     
          inet6-adr: ::1/128 Rozsah:Počítač                                                                                                                                       
          AKTIVOVÁNO SMYČKA BĚŽÍ  MTU:16436  Metrika:1                                                                                                                           
          RX packets:151 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0                                                                                                                   
          TX packets:151 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0                                                                                                                 
          collisions:0 délka odchozí fronty:0                                                                                                                                     
          RX bytes:18503 (18.0 Kb)  TX bytes:18503 (18.0 Kb)

Kdyz jsem chtel pridat nejake jine nastaveni(nistni site), tak mi to prepsalo pripojeni k routeru a nesel internet, nebo se mi podarilo pridat nejake nastaveni v opensuse, ale v Kubuntu jsem nenasel adekvatni.

Ze starsich navodu jsem zkousel pouzit prikaz
ifconfig eth0 192.168.1.1 netmask 255.255.255.0 broadcast 192.168.1.255 up coz oba PC prijaly, ale ping nefungoval

takze furt nevim, kde je zakopany pes.(pokud nepocitam ten element mezi sedadlem a klavesnici)

beer

• Host
« Odpověď #11 kdy: 13 Listopadu 2012, 01:57:42 »
Já jsem ti dal naprosto přesný návod, psal jsem někde, že máš měnit ip adresu na linuxu?

Citace
Musíš si nastavit na routeru pevné ip adresy navázané na mac adresy klientů, klidně můžeš ponechat stávající rozsah adres nebo používat stávající, ale musí být neměnitelné.
Kde píšu, že máš přes ifconfig cokoliv měnit na PC? IP adresy dostávají pc od routeru. To je v pořádku a tak to má zůstat. Ale aby třeba zítra router přidělil opětovně stejnou ip adresu, musíš jí na routeru a jedině tam zafixovat, pomocí mac adresy, ty sis zjistil přes ifconfig. Na baráku máš dejme tomu číslo popisné 20, to máš přidělené od autority (od státu), taky, až se ti znelíbí, si dáš sám od sebe jiné číslo popisné (2980)? Myslíš že ti bude chodit pošta, pokud poštovní autorita nebude tvou změnu akceptovat? Tak a jsme u toho, proč sis nepingnul. IP adresa je jako poštovní adresa, klienti si je nepřidělují sami, ale bývají přidělovány od autority. A tou je ve tvém případě router.

Takže půjdeš na router, přihlásíš se jako admin a nastavíš v sekci LAN u DHCP serveru u mac adresy 50:E5:49:EB:BF:F3 ip adresu 10.0.0.102. To samé uděláš u druhého pc, zjistíš si mac adresu přes ifconfig a vložíš tam jeho mac adresu a jeho současnou ip adresu.
Tím zabezpečíš, že vždy, když zapneš pc a ten se přihlásí do sítě, dostane stejnou ip adresu, jakou měl doposavad. Pokud to neuděláš, NFS ti nebude fungovat, protože se ti pc budou stěhovat z adresy na adresu jako kočovníci.

Na ip adresu 192.168.1.1 úplně zapomeň, ta je pro tebe úplně irelevantní. Používáš ip adresy jiného rozsahu (začínající desítkou) a není důvod měnit. Na pc nic nastavovat přes ifconfig nemusíš. Prostě nastav, jak jsem ti to napsal. Kdyby bylo něco nejasného, tak si ještě přečti návod « kdy: 09 Listopad 2012, 13:15:38 », zapoj závity a pak se případně zeptej.
« Poslední změna: 13 Listopadu 2012, 02:14:38 od beer »

Bearnsdorf

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 14 Listopadu 2012, 20:34:36 »
Na serveru mam ve slozce "Sitove sluzby" "Vzdaleny disk" (fish, sftp) a v nich nazev serveru "linux-mtf6" - ale to znazornuje nejaky ssh.

v /etc/exports je /home 192.0......

nesel spustit /etc/init.d/portmap restart ani nfs-kernel-server restart
(bash: /etc/init.d/portmap: Adresář nebo soubor neexistuje)

dal jsem hledani cnf portmap   a soubor nenalezen   To vse v opensuse 12.2

(Kdyz jsem zadal v tplink v DNS Default gateway 10.0.0.102 tak po restartu nesel internet. - nic jsem nezapisoval, router si drzi 101 a 102)

V Klientovi jsem zadal  mkdir /media/nfs/petr-kotelna
a v etc/fstab

10.0.0.102:/home  /media/nfs/linux-mtf6  nfs  _netdev .....
kde 102 - linux-mtf6 je server a petr-kotelna je klient.

Ze serveru na klienta nevidim, naopak vidim, ale nemuzu zapisovat 

Takze pokrok, ale ne uplny

beer

• Host
« Odpověď #13 kdy: 15 Listopadu 2012, 09:46:44 »
Na serveru mam ve slozce "Sitove sluzby" "Vzdaleny disk" (fish, sftp) a v nich nazev serveru "linux-mtf6" - ale to znazornuje nejaky ssh.
Tak ssh to asi neznázorňuje. To bude ta tvá samba. Nebo to může být ten NFS. Aby to bylo sshfs, musel bys ho mít nainstalované a obávám se, že se v síťových službách stejně takto nezobrazuje.
Citace
v /etc/exports je /home 192.0......

nesel spustit /etc/init.d/portmap restart ani nfs-kernel-server restart
(bash: /etc/init.d/portmap: Adresář nebo soubor neexistuje)

dal jsem hledani cnf portmap   a soubor nenalezen   To vse v opensuse 12.2
Do /etc/exports si dej samozřejmě svůj rozsah, asi jsem ti poslal na ten rozsah 192.... moje chyba.
/home 10.0.0.0/255.0.0.0(rw,no_root_squash,sync)
V opensuse nevím, mělo by to taky fungovat. Tak to prostě restartuj
Citace
(Kdyz jsem zadal v tplink v DNS Default gateway 10.0.0.102 tak po restartu nesel internet. - nic jsem nezapisoval, router si drzi 101 a 102)
Takže půjdeš na router, přihlásíš se jako admin a nastavíš v sekci LAN u DHCP serveru u mac adresy 50:E5:49:EB:BF:F3 ip adresu 10.0.0.102. To samé uděláš u druhého pc, zjistíš si mac adresu přes ifconfig a vložíš tam jeho mac adresu a jeho současnou ip adresu
Kde jsem prosím tě psal, že máš měnit DNS?
Citace

V Klientovi jsem zadal  mkdir /media/nfs/petr-kotelna
a v etc/fstab

10.0.0.102:/home  /media/nfs/linux-mtf6  nfs  _netdev .....
kde 102 - linux-mtf6 je server a petr-kotelna je klient.

Ze serveru na klienta nevidim, naopak vidim, ale nemuzu zapisovat 

Takze pokrok, ale ne uplny
Hlavní chyba bude v tom /etc/exports a ve špatném nastavením routeru. Neměň DNS, to je spojovatelka. Stará se o to, aby ip adresy v internetu byly převáděny na domény a zpět.
Úředník na routeru, který přiděluje IP adresy klientům, se jmenuje DHCP. U něj musíš požádat o přidělení trvalého pobytu, tudíž pevné adresy, která bude svázaná s číslem občanského průkazu, to znamená s mac adresou :).
« Poslední změna: 15 Listopadu 2012, 09:54:05 od beer »

Bearnsdorf

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 16 Listopadu 2012, 08:06:04 »
Po opraveni v souboru fstab (10.0.0.0/255 ...) pro server se spojeni rozebehlo.

Mam jeste dotaz. Pokud na obou stranach upravim soubory fstab a doplnim reciprocne o radky, budu moct pristupovat na PC z obou stran? Ze se kazdy PC bude chovat jako server i klient?

Jinak za uvedeni do taju(alespon pro mne) site moc diky.

beer

• Host
« Odpověď #15 kdy: 16 Listopadu 2012, 10:38:03 »
Po opraveni v souboru fstab (10.0.0.0/255 ...) pro server se spojeni rozebehlo.
Myslíš zřejmě v /etc/exports :).
Citace
Mam jeste dotaz. Pokud na obou stranach upravim soubory fstab a doplnim reciprocne o radky, budu moct pristupovat na PC z obou stran? Ze se kazdy PC bude chovat jako server i klient?
Na obou stranách můžeš mít úplně stejný /etc/exports, recipročně upravíš /etc/fstab, budeš mít na obou stranách potřebné balíky, tak to bude fungovat  ;)
Citace
Jinak za uvedeni do taju(alespon pro mne) site moc diky.
Nemáš zač, já také nejsem síťař ani ajťák, ani nemám technické vzdělání, snažil jsem se to přiblížit nějak lidsky. Nemusí to být úplně přesné, síťař by to vysvětloval asi nějak jinak.

Bearnsdorf

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 22 Listopadu 2012, 07:24:09 »
Vytvoril jsem reciprocne soubory. Spojeni funguje oboustranne. Pokud bych chtel pristupovat na server i do dalsiho zarizeni(disk s nazvem uloziste - ext4), staci pod rootem zeditovat tyto dva soubory(exports, fstab) a něco tam dopsat? Asi nevim presne co.

V pripade, ze bych nechtel pristupovat na cely disk s /home pokud tomu tak rozumim, staci opravit radek na 10.0.0.101:/home/petr/Dokumenty ...
a pristup bude jen na tento adresar?

Diky

beer

• Host
« Odpověď #17 kdy: 22 Listopadu 2012, 09:29:29 »
Citace
Pokud bych chtel pristupovat na server i do dalsiho zarizeni(disk s nazvem uloziste - ext4), staci pod rootem zeditovat tyto dva soubory(exports, fstab) a něco tam dopsat? Asi nevim presne co.

Záleží, kde máš ten disk připojený.
1) Pokud ho máš v /home/uživatel/uloziste, tak nemusíš nic dalšího nastavovat. Nejjednodušší varianta.

2) Pokud ho máš v /media/uloziste, tak můžeš přidat řádek do /et/exports (
/media/uloziste 10.0.0.0/255.0.0.0(rw,no_root_squash,sync), musíš přidat samostatný řádek do /etc/fstab (
10.0.0.101:/home     /media/nfs/uloziste  nfs     _netdev,sync,rw,exec    0       0) a musíš zároveň i na PC, z kterých chceš připojovat úložiště mít vytvořenou i tu složku:

sudo mkdir /media/nfs/uloziste[/color]

Nejjednoduší varianta je číslo 1. Pokdu ti nefunguje - úložiště je na jiné složce, zprovoznění je daleko jednodušší:
Stačí upravit /etc/fstab na tom jednom serveru, do kterého je disk připojený fyzicky a nemusíš dělat nic jiného, než vytvořit přípojnou složku v domovské složce.
edituj /etc/fstab a najdi řádek, ve kterém připojuješ úložiště
UUID=skutečné-číslo-UUID /home/jméno-uživatele/uloziste           ext4    relatime,defaults,errors=remount-ro        0       2.

Pak v domovské složce uživatele přes nautilus (nebo přes terminál bez sudo - mkdir ~/uloziste)vytoříš složku uloziste (na tom serveru) a úložiště pak připojíš, stačí restartovat  a připojí se samo, nebo ho odpojíš růčo přes umount ze současného umístění a připojíš příkazem mount.[/color]

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.