Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Výběr systému  (Přečteno 1789 krát)

Srupik

• Návštěvník
Výběr systému
« kdy: 09 Listopadu 2012, 08:01:20 »
Dobrý den,
mám v notebooku dva systémy Windows XP a Xubuntu. Chtěl jsem se zeptat zda byste mi poradily jak nastavit aby při výberu OS byl na prvnim místě Windows. Jde mi o to že když zapnu PC a nebudu na nic sahat tak aby se automaticky zapl Windows a ne Xubuntu.
Děkuji
« Poslední změna: 09 Listopadu 2012, 08:13:36 od Srupik »

jurmich

• Návštěvník
Re:Výběr systému
« Odpověď #1 kdy: 09 Listopadu 2012, 08:48:15 »
ja som si na tento ucel nainstaloval Grub Customizer. je to graficky manager nastaveni grub.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #2 kdy: 09 Listopadu 2012, 09:01:59 »
Bud tak ako pise jurmich alebo priamo v konfiguracnom subore
http://wiki.ubuntu.cz/grub2#grubetcdefaultgrub
polozka
Kód: [Vybrat]
GRUB_DEFAULT=0

Nastavuje předem vybranou položku nabídky (pořadí shora dolů: 0 pro první, 1 pro druhou…
Položku vybranou při posledním startu nastavíte pomocí hodnoty GRUB_DEFAULT=saved a ukládání
 povolíte pomocí GRUB_SAVEDEFAULT=true).

HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

jurmich

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 09 Listopadu 2012, 11:22:30 »
keď to nastaví v konfiguračnom súbore tak nehrozí, že sa mu časom pri upgradoch zmení poradie položiek v grube a bude mať problém so spúšťaním OS? dúfam, že som to napísal správne a chápeme sa.  ;)

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 09 Listopadu 2012, 11:46:28 »
Ano. Ak sa mu doinstaluje nove jadro tak sa zmeni poradie a bude bootovat podla noveho zoradenia.

Ovsem grub customizer ak sa nemylim by mal robit to iste len cez grafiku nadstavbu.
« Poslední změna: 09 Listopadu 2012, 11:48:00 od TIBOR »
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

jurmich

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 09 Listopadu 2012, 13:50:10 »
neviem či ťa chápem správne, ale v grub customizer nastavím konkrétne ako hlavný systém "windows" a nie položku v zozname. tým pádom by mal stále bootovať win bez ohľadu nato či sa doinštalovalo nové jadro. či sa mýlim?

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 09 Listopadu 2012, 14:07:04 »
To ti presne nepoviem az tak ten program nepoznam. Ak ho mas nainstalovany tak to vyskusaj.

Teoreticky ak by ten program pri vybere zapisal do konfiguracneho suboru hodnotu saved ako je pisane v tom odkaze tak by mal stale bootovat w. Ovsem odskusane to nemam. Dualboot uz dost dlho nepouzivam.
« Poslední změna: 09 Listopadu 2012, 14:09:36 od TIBOR »

jurmich

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 09 Listopadu 2012, 14:52:06 »
asi sa nechápeme. píšem, že grub customizer používam. v ňom si vyberiem na bootovanie windows. nevyberá sa položka 0 1 2, ale konkrétne windows. čiže ak doinštaluje nove jadro tak stále mi bude bootovať windows, zatiaľ ak by to robil cez konfiguračný súbor by musel opäť by musel editovať ten súbor. z tohto pohľadu sa mi pre začiatočníka zdá vhodnejšie použiť grub customizer. osobne mám windows predvolený len na desktope kam chodí celá rodina a pre nich je linux španielska dedina. na ntb je predvolený linux

menganito

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 09 Listopadu 2012, 16:09:33 »
Ak si to zada do /etc/default/grub, tak sa mu to pri upgrade nezmeni. Pri upgrade sa nainstaluju nove kernely a potom sa spusti (automaticky) update-grub, ktory sa nijak instalaciou nezmeni.

Problem nastava len pri rucnom editovani /boot/grum/ggrub.cfg, ten sa pri upgrade prepise.

beer

• Host
« Odpověď #9 kdy: 09 Listopadu 2012, 16:20:04 »
Nevím jak to funguje teď, mám výchozí linux, navíc po změně kernelu a ověření funkčnosti vždy starý kernel odinstaluji. Dříve to rozhodně jak píše menganito u grubu 2 nebylo. Pokud se upgaduje kernel, zůstávají tam starší kernely. Pokud byl ubuntu na prvním místě, na druhém byl třeba recovery či jiný ubuntu kernel a těch kernelů či položek přibývá a přibývá, pokud se upgaduje na nejnovější a starší se ponechávají. Následně to má nebo mělo za následek to, že windows se posunovali stále na nižší pozici a bylo vždy nutné zvýšit číslo o jedno či o 2.

« Poslední změna: 09 Listopadu 2012, 16:23:02 od beer »

jurmich

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 09 Listopadu 2012, 16:45:47 »
nemohol by tu niekto napisat step by step ako mam postupovat ked chcem editovat konfiguracny subor. bol by som vdacny.

spustim terminal, zapnem sa ako root a potom co zadat aby som mohol editovat? a ako to mam zmenit? dakujem. nech si to viem skopirovat a ulozit do svojich linux poznamok.

menganito

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 09 Listopadu 2012, 18:11:49 »
Na Debiane mi to tak funguje už dlhšiu dobu. Len teraz pozerám, ten návod na wiki odporúča použiť poradové číslo OS entry v grub.cfg, čo je nápad nie celkom ideálny, ja tam mám
GRUB_DEFAULT="SUSE Linux Enterprise Desktop 11 SP1 - 2.6.32.59-0.7 (on /dev/sda1)" Takto to funguje jedna báseň, kým sa názov OS nezmení (napr. update), čo u windowsu (a v podstate ani môjho SLED) nehrozí.

Jumrich:
V termináli zadaj
cat /boot/grub/grub.cfg | grep -i windows. Vyhodí Ti to pár riadkov, v niektorom z nich bude celý názov Windowsu, tak ako ho pozná GRUB. Podstatná je časť medzi úvodzovkami, tú si skopíru Ctrl+Shift+C.
Edit: prípadne
cat /boot/grub/grub.cfg | grep -i windows | awk -F '"' '{print $2;}' vráti presne tú časť, ktorú budeš potrebovať v ďalšom kroku.
Ďalší krok je editovanie skriptu na tvorbu GRUB konfigurácie.
sudo nano /etc/default/grub V tomto súbore nájdi riadok, ktorý začína GRUB_DEFAULT= a zmeň ho na
GRUB_DEFAULT="presne to, čo si našiel ako názov OS" (aj s úvodzovkami).
Súbor ulož (Ctrl+O, enter, CTRL+X) a v termináli spusti
sudo update-grub . Ak všetko prebehlo správne, máš pokoj na veky vekov :)
« Poslední změna: 09 Listopadu 2012, 20:23:20 od menganito »

jurmich

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 09 Listopadu 2012, 19:47:56 »
menganito vdaka za rozpisanie. ulozene v mojom poznamkovom bloku. vyskusal som a funguje tak ako si napisal. este raz dik. uz nemusim pouzivat grub-customizer.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.