Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak opravit NTFS disk?  (Přečteno 4664 krát)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Jak opravit NTFS disk?
« kdy: 15 Listopadu 2012, 10:58:11 »
Jak opravit na Ubuntu externí NTFS disk? Neexistuje něco co běží pod wine. Nechce se mi vyhrabávat ikspéčka.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

beer

• Host
Re:Jak opravit NTFS disk?
« Odpověď #1 kdy: 15 Listopadu 2012, 11:10:28 »
Citace
TestDisk can

Fix partition table, recover deleted partition
    Recover FAT32 boot sector from its backup
    Rebuild FAT12/FAT16/FAT32 boot sector
    Fix FAT tables
    Rebuild NTFS boot sector
    Recover NTFS boot sector from its backup
    Fix MFT using MFT mirror

Locate ext2/ext3/ext4 Backup SuperBlock
    Undelete files from FAT, exFAT, NTFS and ext2 filesystem
    Copy files from deleted FAT, exFAT, NTFS and ext2/ext3/ext4 partitions.
« Poslední změna: 15 Listopadu 2012, 11:12:05 od beer »

beer

• Host
« Odpověď #2 kdy: 15 Listopadu 2012, 11:11:36 »
Nic, co běží pod wine, to opravdu asi nee.

http://wiki.ubuntu.cz/systém/datová_úložiště/testdisk
« Poslední změna: 15 Listopadu 2012, 11:14:02 od beer »

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
« Odpověď #3 kdy: 15 Listopadu 2012, 11:22:24 »
NTFS je souborový formát WIN, chceteli ho korektně udržovat, tak budete muset použít zase WIN. Nějaké obrzličky sice existují, ale není to ono.
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

beer

• Host
« Odpověď #4 kdy: 15 Listopadu 2012, 11:43:20 »
NTFS je souborový formát WIN, chceteli ho korektně udržovat, tak budete muset použít zase WIN. Nějaké obrzličky sice existují, ale není to ono.
Ten testdisk se mi mnohokrát osvědčil, když se mi rozpadly oddíly s ntfs, používal jsem ho na systemrescuecd. Ačkoliv jsem i dlouholetým uživatelem systémů s windows /cca od verze 3.0/, tak podobný program na windows neznám. A instalační CD windows není schopno takovéto opravy provádět. Možná nějaké BartPE a pod. Nemohu tedy souhlasit s tím, že se na záchranu poškozených oddílů a opravy hodí windows. Možná ale jen neznám ty správné widloidní programy. Nicméně už z principu, když je ntfs poškozeno, widle nenajedou, těžko je může nějaký widloidní legální program opravit, live cd windows jsou svým způsobem nelegální, protože porušují EULU Microsoftu.
« Poslední změna: 15 Listopadu 2012, 11:46:04 od beer »

compaq

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 15 Listopadu 2012, 11:48:43 »
Nicméně už z principu, když je ntfs poškozeno, widle nenajedou, těžko je může nějaký widloidní legální program opravit, live cd windows jsou svým způsobem nelegální, protože porušují EULU Microsoftu.

Je to interní disk z videopřehrávače, který ho takto blbě formátuje. Nejsou tam widle. Můžu ho připojit redukcí na USB.
« Poslední změna: 15 Listopadu 2012, 11:53:56 od compaq »
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

beer

• Host
« Odpověď #6 kdy: 15 Listopadu 2012, 11:52:21 »
OK, zkusil bych ten testdisk, pokud chceš něco z toho zachránit. Pokud ne, tak normálně v linuxu přeformátuj. Pokud ten přehrávač běží na linuxu, třeba by si poradil i s ext2  filesystemem, nebo by se mu to mohlo nějak vnutit, pokud bys získal root práva, nebo nahrál nějaký neoficiální firmware.

menganito

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 15 Listopadu 2012, 12:22:28 »
Na prehravac skor fat32. stary FS, ale okrem neschopnosti pracovat s velkymi subormi (4 GB a viac) plne pouzitelny na taketo veci. NTFS je fakt zlo, mam externy disk formatovany na NTFS (kvoli kompatibilite s win a velkym suborom), ale "nieco mu je" a nemozem zmaazat niektore subory. Snad aj mne pomoze testdisk, neviem, ci som ho uz skusal.

beer

• Host
« Odpověď #8 kdy: 15 Listopadu 2012, 12:49:03 »
Fat32 je na velké soubory s videem naprosto nevhodný. Navíc se fragmentuje více, než NTFS. Pokud vypnou proud nebo se přehrávač sekne a zapisuje se na fat32, může dojí nejen k poškození toho souboru, ale i k poškození celého filesystému, možná k poškození disku. U fat32, protože neobsahuje oproti ntfs žurnál, není možnost, jak soubory opravit. Ne, fat32 opravdu do přehrávače nedoporučuji.

menganito

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 15 Listopadu 2012, 13:24:37 »
Fat je lepsie podporovany v Linuxe, na NTFS su furt nejake problemy, stale to ide cez FUSE. Fat ma drajvre v jadre, opravi to fsck bez problemov, NTFS disk neviem fixnut uz dost dlhu dobu.

beer

• Host
« Odpověď #10 kdy: 15 Listopadu 2012, 13:34:16 »
NTFS nejde přes fuse, ale ntfs-3g. Verze přes fuse je experimentální a určitě defaultně v ubuntu není. Já s NTFS na linuxu žádné problémy nemám. Vyjma jediného specifického případu - při použití free rapid downloaderu a nastavené alokace prostoru a ukládání na ntfs disk se mi několikrát NTFS oddíl poškodil. To je ale věc jednoho jedinéhošpatně napsaného konkrétního programu. Jinak jsem se s problémy nikdy nesetkal a z linuxu normálně již několik let ukládám multimédia a dokumenty na NTFS, abych se k nim dostal i z Windows.

beer

• Host
« Odpověď #11 kdy: 15 Listopadu 2012, 13:38:21 »
Proti fuse nic nemám, je úžasné. Používám například ve SSHFS.

donny

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 15 Listopadu 2012, 15:50:14 »
beer, mozna ti nerozumim. Ntfs-3g  funguje na FUSE a je stable, rozhodne uz ne experimentalni - posledni stable verze je z ledna 2012. V Ubuntu se ntfs-3g defaultne pouziva pro pristup k ntfs disku:
Kód: [Vybrat]
$ mount | grep /dev/sdb1
/dev/sdb1 on /media/donny/NTFS_TEST type fuseblk (rw,nosuid,nodev,allow_other,default_permissions,blksize=4096)

a po rucnim odinstalovani baliku ntfs-3g se pouzije jaderny modul ntfs, ktery zprostredkuje read-only pristup k ntfs disku:
Kód: [Vybrat]
$ mount | grep /dev/sdb1
/dev/sdb1 on /media/donny/NTFS_TEST type ntfs (ro,nosuid,nodev,uid=1000,gid=1000,dmask=0077,fmask=0177,uhelper=udisks2)
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

beer

• Host
« Odpověď #13 kdy: 15 Listopadu 2012, 16:43:04 »
OK, asi jsem se spletl, každopádně nějaká experimentální verze ntfs-3g skutečně je, má umět změnu přístupových práv. Nic to ovšem nemění na tom, jestli je vhodnější používat na ukládání videa NTFS nebo Fat32.

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 15 Listopadu 2012, 18:05:19 »
Plést se může každý.
Název tématu: nesmyslné, i když se také občas ptám, na věci již na webu řešené, o tomhle je i na zdejším fóru už hromada takových dotazů. Mám pocit Compaqu, že jsi nezkusil to bílé políčko..

donny

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 15 Listopadu 2012, 23:29:23 »
Jee, jen jsem to chtel vyzkouset a uvest na pravou miru :)

Ale k tematu opravy NTFS disku - pokud nastroje na Ubuntu nepomohou, zkusil bych (pokud nemas dualboot s Windows) nainstalovat treba WinXP do Virtualboxu, doinstalovat Extension pack (kvuli podpore USB) a v bezici masine v menu Zarizeni > USB zarizeni zaskrtnout ten usb disk, aby byl k dispozici v te virtualni masine a zkusit to opravit tam.

A co se tyka ukladani dat, tak ja osobne volim mezi Ext3 (pokud jde o sdileni mezi Linuxem a Windows XP/Vista - http://www.fs-driver.org/) a NTFS (Linux + Windows XP a vyssi). FAT nepouzivam vubec, pokud to neni bezpodminecne nutne.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi

compaq

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 16 Listopadu 2012, 09:32:25 »
Ale k tematu opravy NTFS disku - pokud nastroje na Ubuntu nepomohou, zkusil bych (pokud nemas dualboot s Windows) nainstalovat treba WinXP do Virtualboxu,

Díky za tipy, ale co už nikdy v životě nechci je instalovat či jinak se zabývat Windows. Jestli to nepůjde, koupím sousedovi flašku a on mi to udělá, ale s ničím od MS si fakt hrát nebudu.

donny

• Závislák
« Odpověď #17 kdy: 16 Listopadu 2012, 16:05:29 »
No, bud to potrebujes opravit nebo ne, je to tvuj boj. Mimochodem, s takovym pristupem se divim, ze vubec pouzivas filesystemy z Windows.

compaq

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 16 Listopadu 2012, 16:06:51 »
No, bud to potrebujes opravit nebo ne, je to tvuj boj. Mimochodem, s takovym pristupem se divim, ze vubec pouzivas filesystemy z Windows.

Opravit to potřebuji, ale každej má svoje priority. Já rači půjdu k sousedovi.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.