Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: nastaveni frekvence monitoru  (Přečteno 2909 krát)

RedMaX

• Aktivní člen
  • *
  • Narozen v komunismu, zemřu v komunismu.
nastaveni frekvence monitoru
« kdy: 18 Listopadu 2012, 11:13:26 »
Ahoj, mam takovy problem netykajici se primo Ubuntu, mam PC s Linux Mint 13, je to P4, Radeon X850, 1GB RAM a mel jsem to nainstalovane a pripojene k LCD monitoru, poridil jsem nove PC a toto jsem chtel pripojit ke staremu CRT, zmenil jsem pred prepojenim rozliseni na podporovne CRTeckem a prehodil, jenze po spusteni Mintu tam sice mam 1024x768 ale frekvence monitoru asi 60Hz, kdyz totiz v Mintu mrknu do klikacich nastaveni, tak tam je jen moznost volby rozliseni, ale neni tam moznost nastavit si frekvenci, takze nevim jake to rozliseni je, kazdopadne to hodne poblikava, tazke je to urcite mene nez 85Hz. Jinak vim, ze ten monitor umi az 100Hz, ale s tim byly v linuxu problemy a nastavoval jsem to pres ovladace k Radeonu. Ty uz ale davno nevychazeji a tudiz tam mam velmi pouzitelny ovladac Gallium, nevim, ale kde nastavit vyssi frekvenci, stacilo by i tech 85Hz.

Co jsem nasel k tematu:
Citace
dpkg-reconfigure xserver-xorg
- kdyz zadam do konsole, tak chvili se nic nedeje a pak skoci normalne dalsi radek (jako ze se prikaz dokoncil, ale sam v tom nic nastavovat nemohu)

Citace
xorg.conf: Xorg -configure
- nemam vygenerovany, kdyz zadam v konsoly, napise mi to ze Xserver uz bezi na Display0, kdyz jsem to zadal po restartu v "nouzovem rezimu" (snad se tomu tak rika i v linuxu), tak to vypsalo nejake Fatal Server Error, kazdopadne bych se rad vygenerovani xorg.conf vyhnul, pokud nelze jinak, tak jestli budete potreba vedet presnou chybovou hlasku, tak ji sem vypisu.

Jak teda tohle vyresit?

jmp

• Host
Re:nastaveni frekvence monitoru
« Odpověď #1 kdy: 18 Listopadu 2012, 11:20:23 »

RedMaX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 18 Listopadu 2012, 11:25:19 »

jmp

• Host
« Odpověď #3 kdy: 18 Listopadu 2012, 11:30:41 »
příkaz gtf, kde zadáváte rozlišení a frekvenci s tím, že výstupem je modeline je tedy k ničemu?

RedMaX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 18 Listopadu 2012, 11:36:44 »
to ale predpoklada vygenerovany xorg.conf, do ktereho se pak vystup z gtf zapise, jenze pisu, ze mi nejde xorg.conf vygenerovat. Myslel jsem idealne to vyresit bez generovani xorg.conf, ale pokud neni mozne, tak jak se spravne generuje? Jde to i z konsole nebo jen z toho "nouzoveho rezimu"? (Oboji mi pise chyby a nejde vygenerovat, jak nakonec pisu v dotazu.)

jmp

• Host
« Odpověď #5 kdy: 18 Listopadu 2012, 11:48:28 »
však to by nemělo být ani nutné

zkuste mrknout do dokumentace - ono lze tvořit "částečné konfigurace" (nevím, jak lépe to nazvat), které je možné vytvářet v /usr/share/X11/xorg.conf.d

http://www.x.org/archive/current/doc/man/man5/xorg.conf.5.xhtml

RedMaX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 18 Listopadu 2012, 13:22:46 »
nejsem z toho moudrej, takze myslis, ze staci vytvorit v /usr/share/X11/xorg.conf.d a do nej zapsat vystup z gtf?

jmp

• Host
« Odpověď #7 kdy: 18 Listopadu 2012, 15:55:46 »
podle všeho tam má být celá sekce, ale asi se musíte trochu zasnažit sám, já s tím problém nemám, tak to beru v teoretické rovině...

příklad:
Citace
Section "Monitor"
  Identifier   "Nazev"
  ModelName    "ModelMonitoru"
  Option       "DPMS"
  VendorName   "VyrobceMonitoru"
  HorizSync    28-69
  VertRefresh  50-90
# 1024x768 @ 85.00 Hz (GTF) hsync: 68.60 kHz; pclk: 94.39 MHz
  Modeline "1024x768_85.00"  94.39  1024 1088 1200 1376  768 769 772 807  -HSync +Vsync
EndSection

RedMaX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 18 Listopadu 2012, 20:19:49 »
Tak jsem pri hledani, jak mi muze tva odpoved pomoci, narazil na to, proc mi predtim slehavalo vytvoreni xorg.conf, mel jsem souborovy system pripojen jen pro cteni, nevim proc tam nemohli dat hlasku, takhle nevsimnout si toho, tak furt resim.

Potreboval bych ale jeste jednu vec, tim gtf jsem si vytvoril ten modeline, ale ted bych jeste potreboval, nejak overit, jestli se mi monitor spousti skutecne na tech 100Hz, ktere jsem tam nastavil, jako je to lepsi, to je videt, ale nejsem si jist, jestli to skutecne nastavilo 100Hz. Jak to poznam, ze to ten monitor ma skutecne nastaveny?

diky

jmp

• Host
« Odpověď #9 kdy: 18 Listopadu 2012, 20:22:27 »
pokud to není schopen reportovat přímo ten monitor, tak nevím...

jadd

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 18 Listopadu 2012, 21:01:20 »
/var/log/X...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.