Ahoj jsem linuxový začátečník. Již párkrát jsem Ubuntu 12.10 instaloval na počítač pomocí CD a vše bylo bez problémů. Teď jsem se rozhodl, že si dám Ubuntu na ultrabook ASUS zenbook ux32vd.
Nejprve jsem nabootoval přes USB Windows 8, kde jsem si upravil oddíly. ( 160GB pro Windows, 25GB pro linux, 2GB swap, zbytek prázdný disk )
Nainstaloval jsem Windows, naběhl a vše bylo v pořádku.
Tak jsem dal na flash Ubuntu, to jsem nabootoval a když jsem si dal, že si "NĚCO JINÉHO", abych si mohl sám vybrat, kam chci Ubuntu instalovat, tak se mi tam ukázalo tohle viz. obr.1
Ten disk sdb je malý SSD disk, se kterým jsem nic nedělal.
Nejdřím jsem si myslel, že byl problém v tom, že jsem ty oddíly nenaformátoval, což jsem dodatečně udělal a nic se nezměnilo.
Tak jsem zkusil pokračovat v instalaci, že tam dám nejdřív ubuntu a pak doinstaluju windows, jenže po instalaci ubuntu mi nenaběl ani zavaděč, ani ubuntu a otevřel se mi rovnou bios. Koukl jsem do Boot a tam jsem neměl ukázaný ani jeden disk, ze kterého bych mohl bootovat.
Tak jsem opět nainstaloval windows 8 a vše bylo v pohodě. V biosu mám opět dán pevný disk jako hlavní bootovací.
Ještě doplním, že když spustim Live CD, tak se mi tam objeví jak disk s windows, tak naformátovaný prázdný disk.
Přijde mi, jako by to při instalaci nevědělo, že tam windows je, protože mi ani nedáva možnost nainstalovat Ubuntu vedle windows. Viz. obr.2
Děkuji za každou radu, moc rád bych si tam Ubuntu nainstaloval.
Edit: Ten samý flash disk s Ubuntu jsem vložil do stolního PC s win7 a tam funguje vše v pořádku. Tak jsem si říkal, jestli to nedělají win8, tak jsem do notebooku nainstaloval win7 a problém stále přetrvává.
[příloha smazaná administrátorem]