Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: pri instalacii v kroku 5 neviem ako dalej.  (Přečteno 7347 krát)

bereal

• Návštěvník
pri instalacii v kroku 5 neviem ako dalej.
« kdy: 30 Ledna 2007, 08:43:27 »
chcem si nainstalovat ubuntu 6.10, ale na pc mam aj XP, ktory si tam chcem nechat,
v live session zapnem instalaciu, ktora ma 6 krokov, ale v kroku 5 sa ma pyta, ako
chcem rozdelit disk, mam tam iba dva moznosti, ci chcem formatovat cely disk, co som
pochopil, ze mi vsetko vymaze, cely XP Windows, takze som klikol na druhu moznost
rozdelit manualne. no tam mi dava 3 moznosti, 55 giga, 145 giga a 4 giga, pri kazdom
mam zakliknut aspon 2 moznosti, kde to chcem nainstalovat a aby som zvolil root, ale
pri kazdej moznosti je napisane reformatovat. no a ja nechcem nic vymazat, co v PC mam.
ako to mam urobit, metie ma to formatovanie vsade.
ubuntu som nainstaloval aj na dalsi pocitac, ale tam instalacia prebiehala trochu inak,
ten krok 5 bol iny, automaticky mi naslo volne miesto a pekne mi to nainstalovalo,
bez toho aby sa ma pytalo ci ma nieco mazat.
poradi niekto, ako prejst ten krok 5 aby som windows XP nechal nedotknuty?
vopred dik za radu!

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #1 kdy: 30 Ledna 2007, 09:20:00 »
zkuste si projít Průvodce instalací Ubuntu (odkaz v mojí patičce) je to tam přehledně vysvětleno i s obrázky jak na to

bereal

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 30 Ledna 2007, 10:08:53 »
robim podla postupu, ale nechce mi to vytvorit: it is not possible to create more than 4 primary partition. toto mi vypisuje. viem si zmensit disk a vytvorit jednu partition napr na samotny system 10-15 Gb, ale ked chcem vytvorit este jednu pre swap tak mi vypise ze error a ze nie je mozne vytvorit viac ako 4 primary partition. swap vytvaram tym istym stylom, ze kliknem na new. ze vytvor new.

bereal

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 30 Ledna 2007, 10:12:52 »
inac tam mam:
dev/sda1 fat16
dev/sda2 ntfs
dev/sda3 fat32

ten stredny sda2 ntfs tak tam zmensujem velkost o 16GB (15 GB + 1GB swap), ono mi to rozdeli, potom este z toho unallocated vyberiem 15GB, to tiez urobi, ale potrebujem este 1 GB a to vytvaram rovnakym sposobom ako 15GB, ale tam mi uz vypise error: it is not possible to create more than 4 primary partiotion.

?

Beetljuice

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 30 Ledna 2007, 10:18:50 »
Jestli se nemýlím, tak nelze vytvořit více jak 4 primární partišny na jednom fyz. disku. Tudíž budeš muset vytvořit jednu primární 16GB, a v té pak jednu fyz. 15GB a jednu fyz. 1GB. Akorát nevím jestli se to jmenuje správně fyzická nebo sekundární partition ...
Aj dont spíík ííngliš :)

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #5 kdy: 30 Ledna 2007, 10:21:24 »
Citace: bereal
inac tam mam:
dev/sda1 fat16
dev/sda2 ntfs
dev/sda3 fat32

ten stredny sda2 ntfs tak tam zmensujem velkost o 16GB (15 GB + 1GB swap), ono mi to rozdeli, potom este z toho unallocated vyberiem 15GB, to tiez urobi, ale potrebujem este 1 GB a to vytvaram rovnakym sposobom ako 15GB, ale tam mi uz vypise error: it is not possible to create more than 4 primary partiotion.

?
Tak už vím, čím to je - na jednom disku nelze vytvořit více jak 4 primární partition - vytvořte tedy čvrtou partition a na ní dva oddíly extended - jeden "/" a swap.

bereal

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 30 Ledna 2007, 10:24:46 »
a ako to vytvorit v nej vo vnutri? ja viem vytvorit tu primarnu 16GB, ale potom ju viem iba zmensit, alebo pridat. ako mam vytvorit v nej jednu 15 GB a jednu 1GB?

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #7 kdy: 30 Ledna 2007, 10:26:42 »
vytvořte novou 16GB partition extended a na ní dva logické oddíly - 15 a 1GB

bereal

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 30 Ledna 2007, 10:30:00 »
ok, tak sa mozno podarilo, urobil som jednu extended a vnej logical ext3 15GB a druhu logical linux-swap 1GB. je to ok?

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #9 kdy: 30 Ledna 2007, 10:32:20 »
Ano, je to správně.
Dovolím si jeden zvídavý dotaz: k čemu používáte na sda1 souborový systém fat16?

bereal

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 30 Ledna 2007, 10:35:18 »
ja neviem preco to tam je. az taky odbornik nie som. neviem co je to fat16,
ale problem mam dalsi, dal som pokracovat cize 4 operacie:
zmensenie disku, vytvorenie jednej extended, vytvorenie logical ext3 v nej a vytvorenie logical linux-swap. potvrdil som nech mi to vykona a vypise mi problem, error, ze nemoze vykonat prvu operaciu - zmenit velkost disku.
to co som urobil ako prve.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #11 kdy: 30 Ledna 2007, 10:40:00 »
Nepřipojoval jste ten oddíl (pokud je připojen, tak by tam u něj byl takový malý zámeček)? Nepokusil jste se ho zmenšit o víc, než máte volného místa? Zkuste ty operace projed postupně (tedy napřed jen zmenšit a teprve pak zkusit udělat další věci).

bereal

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 30 Ledna 2007, 10:44:47 »
dobre ja zmensujem tento: dev/sda2 ntfs, lebo tam mam 90GB volne a je tam napisane este ze boot. tento mi nechce zmensit. mozem pouzit napr iny ten: dev/sda1 fat16? Tam mam volne 47 GB. je jedno na ktorom dev/sda to rozdelim?

bereal

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 30 Ledna 2007, 10:46:43 »
nie musi to byt iba na tom strednom, zle som precital tam nie je volne 47gb ale 47 mb

bereal

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 30 Ledna 2007, 10:48:40 »
The following operation could not be applied to disk:

Resize /dev/sda2 from 145.49 GiB to 129.87 GiB

See the details for more information

bereal

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 30 Ledna 2007, 10:51:49 »
toto som skusil. 1.zamecek tam nie je 2. zmensujem ho o iba 16 gb volne je 90gb 3. robim to postupne, skusil som viac krat, nechce mi to ten disk zmensit.

bereal

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 01 Února 2007, 10:14:35 »
neviete niekto, aky moze byt dovod preco mi to pri instalacii ubuntu v kroku 5. nechce dovolit comp zmensit velkost disku, aby som si mohol vytvorit miesto pre instalaciu linuxu_? fakt by som si chcel linux nainstalovat, no nechcem prist o XP. skusal som to viac krat, no nechapem co je pricinou. pocitac mam od firmy Dell, moze toto mat nejaky vpliv na to? mozem disk zmensit a rozdelit aj vo windows? a tak nainstalovat linux?. Na druhom pocitaci som nainstaloval bez problemov, v kroku 5 sa to spravalo inac. musi byt nejaka moznost ako to urobit inac.
za kazdu radu dik!!!

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #17 kdy: 01 Února 2007, 10:32:43 »
Chcete zmensovat NTFS oddil? Ve Windows nejdrive provedte defragmentaci. Kolik procent je na tomto oddilu obsazeno a kolik je volno? Vim vetsi je procento obsazeni (a cim je vetsi fragmentace souboru), tim je vetsi pravdepodobnost, ze si s takovym oddilem linuxovy Gparted neporadi.

bereal

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 01 Února 2007, 10:36:14 »
disk ma 160 Gb, obsazeno 55 GB zhruba, vonle 90 GB. neviem ako to vyriesit. nemozem si dovolit vymazat XP. jedine ze kupim dalsi HDD.

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #19 kdy: 01 Února 2007, 10:37:09 »
To znamena obsazeno cca 1/3, mela by stacit defragmentace.

bereal

• Návštěvník
« Odpověď #20 kdy: 01 Února 2007, 10:38:39 »
ako mam previest defragmentaciu? co presne sa tym mysli?

bereal

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 01 Února 2007, 10:44:51 »
ok. staci urobit defragmentaciu a malo by to potom povolit rozdelit? uz defragmentujem.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #22 kdy: 01 Února 2007, 16:03:58 »
Citace: bereal
ako mam previest defragmentaciu? co presne sa tym mysli?
Defragmentace je možná jen z windows, nejsem si jist (win již delší dobu nepoužívám), ale zkuste kliknout pravým tlačítkem na ten disk dát vlastnosti a pak to tam někde najít.

bereal

• Návštěvník
« Odpověď #23 kdy: 01 Února 2007, 16:06:09 »
uz som urobil defragmentaciu davno, prebehla uspesne, instaloval som linux este raz, ale aj napriek tomu mi to ten disk nechce rozdelit, proste to comp neurobi. asi som odsudeny na windows na vecne casy.
alebo musim kupit dalsi HDD. inac neviem si s tym poradit.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #24 kdy: 01 Února 2007, 16:13:12 »
Pardo, nevšiml jsem si času.
Ještě bych doporučil vyzkoušet Gparted liveCD. Je to speciální liveCD linuxu, které slouží pro dělení disků, v něm by se rozdělení mělo podařit.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.