Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: virtualbox  (Přečteno 5745 krát)

mira_mo

• Aktivní člen
  • *
virtualbox
« kdy: 02 Prosince 2012, 15:28:12 »
mám malý problém. na 12.04 jsem nainstaloval virtualbox + extension pack. vytvořil virtuální stroj XP image jsem použil z virtualboxu na notebooku kde vše funguje bez problémů. Tady mi ovšem nejde USB. mohl by někdo poradit?

jmp

• Host
Re:virtualbox
« Odpověď #1 kdy: 02 Prosince 2012, 16:06:19 »
extension pack

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 02 Prosince 2012, 16:33:20 »
Do terminálu
Kód: [Vybrat]
sudo usermod -G vboxusers -a uživatelské_jménopak restart pc...
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 02 Prosince 2012, 21:19:07 »
Ne to nestačí. Pro jistotu zkopíruju část ze svého článku, který tu byl před časem zkopán:

K tomu, aby vám fungovalo připojení USB zařízení ve Virtual Boxu, je třeba doinstalovat doplněk Oracle VM VirtualBox Extension Pack (například přímo ze stránky výrobce). Tento krok však nestačí, je třeba pozměnit správu uživatelů (přiřadit uživatele – vás – do skupiny vboxusers). Můžete postupovat podle návodu na wiki, ale možná budete mít problémy při startu systému. Proto postupujte spíše následovně:
Protože v nových verzích Ubuntu již není přítomen program Uživatelé a skupiny, je třeba jej doinstalovat. V Terminálu zadejte tento příkaz:
sudo apt-get install gnome-system-toolsPo instalaci programu zadejte tento příkaz:
gksudo gedit /etc/groupSpustí se textový editor gedit s otevřenou stránkou group z adresáře /etc. Vyhledejte v ní skupinu uživatelů vboxusers a přiřaďte sebe do této skupiny uživatelů:
vboxusers:x:125:username
Namísto username napište vaše přihlašovací jméno.
Program je k dispozici i pro Windows.

EDIT:dovolil jsem si to upravit aby to bylo použitelné, příkazy zakončené tečkou nebudou uživatelům fungovat, grafické programy pouštíme gksudo ;) a příkazy dáváme do tagů [ code ][ /code ]
« Poslední změna: 03 Prosince 2012, 11:29:28 od RRadek Neužil »

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 03 Prosince 2012, 11:21:34 »
Petře není to tak trochu drbání se levou rukou za pravým uchem?

Úplně bohatě stačí si nainstalovat Extension Pack ze stránek https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads
a pak příkaz do terminálu
sudo usermod -G vboxusers -a uživatelské_jménorestartovat počítač a to je vše... Připadaně si ještě v nastavení virtualboxu nastavit USB> Povolit USB 2.0... pokud to chceme rychlejší...

Občas jsou věci jednoduší než se zdají :))

ps: netvrdím že tvůj postup je nefunkční, jen zbytečně složitý ;)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

mira_mo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 03 Prosince 2012, 15:27:24 »
tohle vše jsem provedl ale stále to nejde.

martyj

• Závislák
  • Don't buy a new PC, download a better one !
« Odpověď #6 kdy: 07 Prosince 2012, 01:50:40 »
Ahoj, pokud se jedná o OSE verzi, tak tam USB nefunguje, taky jsem to řešil. Zkus tohle

https://www.virtualbox.org/wiki/VirtualBox_PUEL

Nebo vmware.
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

donny

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 07 Prosince 2012, 02:40:09 »
Ja mel za to, ze oracle uz nerozlisuje mezi ose a ne-ose verzi - od doby, co se tam musi doinstalovavat ten extension pack (ktery je pro osobni pouziti zdarma).

Kazdopadne zkus pridat do souboru ~/.bashrc radek

VBOX_USB=usbfs
a restartuj a pak to vyzkousej.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

martyj

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 07 Prosince 2012, 03:03:29 »
Máš pravdu, ale kolega má třeba starší verzi. Pokud mu to stále nefunguje, pak je to skoro tutovka.
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

mira_mo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 07 Prosince 2012, 18:02:32 »
mám novou verzi na nové instalaci systému. jestli nebude problém v tom, že je ten virtuální disk z jiného počítače.

donny

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 07 Prosince 2012, 18:33:16 »
Ok, tak poradne popis, co znamena "nejde usb".

- vbox extension pack mas nainstalovany a jsou ok? [ http://i47.tinypic.com/35kix41.jpg ]
- je u virtualni masiny USB povolene? [ http://i45.tinypic.com/15fgopg.jpg ]
« Poslední změna: 07 Prosince 2012, 18:35:11 od donny »
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi

mira_mo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 08 Prosince 2012, 14:32:23 »
obojí ano

donny

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 08 Prosince 2012, 14:54:24 »
Ok, tak poradne popis, co znamena "nejde usb".

mira_mo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 08 Prosince 2012, 15:06:08 »
no prostě ho virtuální systém nenačte. Vložím flash disk a nic, nebo scaner také nejde. v možnostech je zaškrtlý

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #14 kdy: 08 Prosince 2012, 15:09:07 »
Zariadenie ktore chces zviditelnit vo VB cez usb nesmie byt pripojene v ubuntu. Cize ten flash disk daj na ploche odpojit. Inak sa k nemu pokusaju pristupovat dva systemy a to sa neda.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #15 kdy: 08 Prosince 2012, 15:15:44 »
Zariadenie ktore chces zviditelnit vo VB cez usb nesmie byt pripojene v ubuntu. Cize ten flash disk daj na ploche odpojit. Inak sa k nemu pokusaju pristupovat dva systemy a to sa neda.
VBox si ho sám (je-li třeba) odpojí a pak vrátí do Ubuntu.

Ale ve virtuálu musíš říct, že ten disk chceš ve virtuálu používat, tedy ve spuštěném systému menu Zařízení->USB zařízení->"flashka". To menu je menu okna VBoxu.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

donny

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 08 Prosince 2012, 15:18:25 »
Zkontroluj si v tom virtualnim systemu, jestli jsou tam spravne nainstalovane ovladace na usb.

martyj

• Závislák
« Odpověď #17 kdy: 08 Prosince 2012, 21:47:15 »
Ještě jsem někde četl doporučení přidat složku MEDIA do sdílených složek, pak ti flashku snad VB najde. Podle toho co jsem četl na fórech, je s tím USB asi největší problém, prý dokáže najít jen některé flashky (například Kingston ne). Tak hodně štěstí, já už jsem to vzdal. VMWare tyhle problémy nemá, ale je dost drahý :(

martyj

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 08 Prosince 2012, 22:10:29 »
Haha, tak jsem to ze srandy zkusil a funguje to ! ;) Přidej tedy v nastavení VB sdílenou složku "media" a ve WIN zadej do příkazového řádku "net use x: \\vboxsvr\media". Hotovo, snad ti to taky pomůže.

martyj

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 08 Prosince 2012, 22:25:08 »
Tady ještě obrázek, v případě, že má někdo stejný problém.

[příloha smazaná administrátorem]

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #20 kdy: 08 Prosince 2012, 22:37:43 »
Ještě jsem někde četl doporučení přidat složku MEDIA do sdílených složek, pak ti flashku snad VB najde.
To nema s flashkou *nic spolecneho. Takhle uvidi *pouze a *vsechny externe mountovane data storage... to neni *systemove reseni.
Tvym zpusobem neuvidi treba USB mys...

prý dokáže najít jen některé flashky
Jen nekteri uzivatele najdou v Unity menu, kde se daji vsechna USB zarizeni najit... VBox pouziva standardni volani, neni dovod aby nektere flashky videl a jine ne.
« Poslední změna: 08 Prosince 2012, 22:41:23 od Martin "sachy" Šácha »
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

martyj

• Závislák
« Odpověď #21 kdy: 08 Prosince 2012, 22:46:37 »
Funguje to, nebo ne ? Zatím mu nikdo neporadil nic co by fungovalo. Zkusil jsem to já, tak sorry. Šlo o flashku, ne o myš.

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #22 kdy: 09 Prosince 2012, 09:20:46 »
Zatím to, co funguje, nevyzkoušel (minimálně po tom neodpověděl).

Jde o to že takhle nepřipojíš *libovolné USB zařízení (flashku, mys, kameru...) ale *pouze adresářovou strukturu. Pokud ti to nevadí (nebo to chceš), pak je tvůj postup v pořádku.

Odra

• Aktivní člen
  • *
  • Docendo discimus.
« Odpověď #23 kdy: 09 Prosince 2012, 10:16:27 »
Tak hodně štěstí, já už jsem to vzdal. VMWare tyhle problémy nemá, ale je dost drahý :(

Někomu třeba postačí pouze VMware-Player.
http://wiki.ubuntu.cz/vmware_player
Audi, vide, tace.
ddg.gg , DNSCrypt

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: 24 Února 2013, 23:20:22 »
Petře není to tak trochu drbání se levou rukou za pravým uchem?

Úplně bohatě stačí si nainstalovat Extension Pack ze stránek https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads
a pak příkaz do terminálu
sudo usermod -G vboxusers -a uživatelské_jménorestartovat počítač a to je vše... Připadaně si ještě v nastavení virtualboxu nastavit USB> Povolit USB 2.0... pokud to chceme rychlejší...

Občas jsou věci jednoduší než se zdají :))

ps: netvrdím že tvůj postup je nefunkční, jen zbytečně složitý ;)

Ehm, děkuju :-) já si na ten řádek nemohl vzpomenout... uplyne ještě dost vody, než budu umět normálně fungovat s terminálem ;-) takže tak.

Děkuju.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.