Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Která grafická karta mi běží?[vyřešeno]  (Přečteno 5080 krát)

fulda

• Aktivní člen
  • *
Která grafická karta mi běží?[vyřešeno]
« kdy: 02 Prosince 2012, 17:24:40 »
Ahoj mám Asus zenbook ux32vd Ubuntu 12.10 kernel 3.6.8.
Notebook má 2 grafické karty. Intel a nVidia. Ovladače na nVidii jsem neinstaloval, protože jsem chtěl aby to jelo pouze na HD 4000. Nicméně spotřeba je i tak 2x větší než na windows.
V příloze dávám screen výpisu lspci. Ve 3D controler mam nVidii. Znamená to, že vše, kde je potřeba 3D akcelerace, tak se rozjede na grafici nVidie?
V compiz manageru jsem si nastavil 3D kostku plochy a vlnící se okna. Také používám lištu Docky.
Mohlo by to mít ten zásadní vliv na spotřebu? Procesor běží většinou tak 90% času na nejnižší možnou frekvenci 800MHz. Regulátor mám ondemand.
Díky za rady.

[příloha smazaná administrátorem]
« Poslední změna: 10 Prosince 2012, 15:41:47 od František Zatloukal »

Citrisin

• Aktivní člen
  • *
Re:Která grafická karta mi běží?
« Odpověď #1 kdy: 02 Prosince 2012, 17:56:48 »
Doporučuji nainstalovat bumblebee, vypne grafickou kartu a spotřeba se sníží. I když tedy nehodláte používat dedikovanou grafiku, doporučuji nainstalovat ovladače. Pokud nespustíte program pod optirun tak poběží na intel grafice.
†Asus M51Va
*Lenovo Ideapad Y580, intel i5 Ivi bridge, Nvidia GTX660, 8GB ram, 32GB ssd (Samsung), 1TB hdd.
Ubuntu 12.10, Gnome shell.

Rover623

« Odpověď #2 kdy: 02 Prosince 2012, 18:32:36 »
Instalace Bumblebee, včetně toho, že to dotáhne ovladač GK https://wiki.ubuntu.com/Bumblebee

fulda

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 04 Prosince 2012, 16:26:23 »
Tak jsem na Vaše rady nainstaloval Bumblebee i s ovladačema nvidia a musím říct, že se spotřeba podstatně snížila. Teď se mi daří držet v průměru pod 10W a občas i okolo 8W za stejných podmínek jako dříve. Byl bych rád, kdyby byl ještě nějaký způsob, jak snížit průměrnou spotřebu ještě alespoň o 1 - 2W níže, ale i za těchto okolností už dokáži žít. :-) Díky za rady.  :)

Rover623

« Odpověď #4 kdy: 04 Prosince 2012, 18:48:58 »
Za jakých okolností to bere 10W, mě notebook bere kolem 10W při podsvícení na 80%, zapnuté Wifi a to je myslím tak normální, při plné baterii mi to ukazuje 7h20min a podle výrobce je výdrž až 8h

Citrisin

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 04 Prosince 2012, 19:56:45 »
Mám to podobně. Jinak víceméně ušetřit se dá na podsvícení pokud to člověk snese, stačí si dát nějaké bílé, kontrastní téma.
Jinak ještě v powertop a vše nastavit na good.
Případně vypnout síťovky pokud je člověk nepoužívá.
Já se tak dostávám se svou původní výrobní 6 hodinovou výdrží na necelých 7 hodin cca, pokud jen prolézám internet nebo píšu dokument. Ale občas když programuju a zacyklí se mi to tak výdrž hodně rychle spadne.
†Asus M51Va
*Lenovo Ideapad Y580, intel i5 Ivi bridge, Nvidia GTX660, 8GB ram, 32GB ssd (Samsung), 1TB hdd.
Ubuntu 12.10, Gnome shell.

fulda

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 04 Prosince 2012, 20:31:30 »
Když mám zaplou wifi, otevřených pár oken v prohlížeči, jas na minimum, tak mi to ukazuje 9W. Ale jakmile začnu dělat něco víc, tak to skáče na 12W.
Kouknu na ten powertop, vůbec nevim co to je. Výrobce udává až 8 hodin, ve windows vydrží asi 6,5hodiny, ale ubuntu mi dnes ukazovalo 5hodin. Na konec těch 5 hodin skoro vydržel.

Rover623

« Odpověď #7 kdy: 04 Prosince 2012, 21:28:16 »
A měřil jsi reálnou výdrž ve Windows, třeba stopkama. Power managment ve Windows pěkně kecá, je to takovej trik na zákazníky, aby se nedivili, že jim to vydrží míň než výrobce udává. Je to stejný jako když jim 32-bit Windows na notebooku s 4GB RAM ukazoval paměť 4GB i když jí ten systém neuměl použít, ale prostě systém ukazoval, že má k dispozici 4GB.

Mě totiž Dell (2 baterky) ukazuje ve Windows výdrž téměř 20 hodin, ale v reálu je to tak půlka

fulda

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 04 Prosince 2012, 21:33:05 »
Stopkama jsem to neměřil, ale používání to odpovídalo. Zvládl jsem 3 přednášky a ještě zbývala asi hodina a půl.
Dneska mi pc jelo asi 4 hodiny a zbývala ještě půl hodina, ale to jsem už dal do nabíječky. Ještě vidím jako možnost
snížení spotřeby dát SSD. To by mohlo tak watt ubrat ne? :-)  Ale to mam naplánováno až na dobu, kdy bude stát SSD 256GB takových 3500kč s DPH, protože za současnou cenu to nepovažuju jako ideální investici. Rád bych vylepšil ještě nějak softwarově.

Rover623

« Odpověď #9 kdy: 04 Prosince 2012, 21:43:52 »
Zkus vypnout LAN
Kód: [Vybrat]
sudo ifconfig eth0 down pokud ji nepoužíváš.

Dál můžeš dát BIOSu echo, že jede na Linuxu přidáním
acpi_osi=Linux do GRUBu, některé BIOSy totiž když nedetekují Windows vypínají některé funkce.

fulda

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 04 Prosince 2012, 21:58:12 »
No používám jen wifi. Jinak LAN zapnu opakem? sudo ifconfig eth0 up ?

Nevím jak mám zadat to acpi_osi=Linux  Nebude mi to dělat problém, když zapnu windows?

Rover623

« Odpověď #11 kdy: 04 Prosince 2012, 22:08:46 »
Ano LAN zapneš opačně
sudo ifconfig eth0 up pokud chceš aby se to načetlo hned při startu, můžeš to přidat do rc.local, tedy asi takhle, tohle je obsah rc.local
#!/bin/sh -e
#
# rc.local
#
# This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
# Make sure that the script will "exit 0" on success or any other
# value on error.
#
# In order to enable or disable this script just change the execution
# bits.
#
# By default this script does nothing.

exit 0
zadej
sudo gedit /etc/rc.local a uprav to takhle
#!/bin/sh -e
#
# rc.local
#
# This script is executed at the end of each multiuser runlevel.
# Make sure that the script will "exit 0" on success or any other
# value on error.
#
# In order to enable or disable this script just change the execution
# bits.
#
# By default this script does nothing.

ifconfig eth0 down

exit 0
Kdykoli si potom samozřejmě můžeš LAN povolit zadáním
sudo ifconfig eth0 up
Parametr acpi_osi= Linux by neměl mít na Windows žádný vliv, načte se až při zavádění Ubuntu, zapneš to takhle, zadáš
sudo gedit /etc/default/grub najdi tenhle řádek
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" uprav to takhle
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_osi=Linux" ulož a zadej
sudo update-grub Nakonec restart a zadáním
ifconfig se po restartu přesvědčíš, že je LAN vypnutá (mělo by zmizet eth0)

fulda

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 04 Prosince 2012, 22:15:11 »
Já to tam mám takhle:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=" quiet splash acpi_backlight=vendor"Pokud si to dobře vybavuju, tak jsem to dával kvůli tomů, že mi nefunguje fn+* na osvětlení displeje. Nezačalo to ani potom, takže to mám vyřešené jinou zkratkou.
Mám to tedy přepsat tak, jak jsi mi napsal?

Rover623

« Odpověď #13 kdy: 04 Prosince 2012, 22:17:03 »
Pokud to acpi_backlight=vendor nezabralo, tak to přepiš na acpi_osi=Linux, ten předchozí parametr pokud nezabral, není potřeba

fulda

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 04 Prosince 2012, 22:41:53 »
Když jsem to přepsal, tak mi přestala fungovat ta mnou nastavená zkratka pro stmívání a rozsvěcování displeje. :-(
A koukal jsem na nejmenší spotřebu v klidu, když jsem neměl nic otevřené a nekleslo to pod 7,6W.
Když jsem to přepsal zpět na backlight, tak jsem měl nejmenší spotřebu 7,3W.
ALe to je jen chvilkové. Stačí pak něco dělat a vyskočí to nahoru. Kdyby se to drželo na těch 7,6W při prohlížení webu
s pár otevřenými okny, bylo by to naprosto skvělé. No ale bohužel no.
Dík za rady, kdyby byla ještě nějaká možnost, tak dej prosim vědět. :-)

Rover623

« Odpověď #15 kdy: 04 Prosince 2012, 22:50:04 »
Tak tam dej oba parametr, bude to vypadat takhle
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor"

fulda

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 04 Prosince 2012, 23:46:12 »
Když tam zakomponuju tohle: acpi_osi=Linux   tak mám problém s nastavováním jasu pomocí klávesových zkratek. Mám na nich nastavené: xbacklight -dec 20    ale když to napíšu do terminálu, tak funguje. Když to acpi_osi=LInux smažu, tak to zase začne fungovat.

Edit: Ale když to napíšu obráceně, tak už to funguje normálně. Je to jako kdyby to, co je druhé nefungovalo. :-)
Myslím takto:
Citace
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=" quiet splash acpi_backlight=vendor acpi_osi=Linux"
« Poslední změna: 04 Prosince 2012, 23:54:47 od fulda »

Rover623

« Odpověď #17 kdy: 05 Prosince 2012, 00:06:43 »
Zajímavé, mělo by to být jedno v jakém pořadí to tam je, nicméně pokud ti to v opačném pořadí funguje, zkus to tak nechat, vymazat to můžeš vždycky

fulda

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: 05 Prosince 2012, 00:28:55 »
Nechám to zatím tak. Dík  :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.