Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Input/output error during read on/dev/sda  (Přečteno 2276 krát)

Waca

• Návštěvník
Input/output error during read on/dev/sda
« kdy: 04 Prosince 2012, 22:14:08 »
Zdravím,
stáhnul jsem si 12.10, začal jsem instalovat (boot z USB, použil jsem program Universal USB Installer 1.9) a v bodě, kde dávám pokyn k instalaci Ubuntu na disk (včetně smazání všeho - je tam ještě na výběr heslo apod.), tak se spustí instalace, ale vyskočí mi chybová hláška "Input/output error during read on/dev/sda" ???. Vůbec nevím co to znamená, vím že jsem instaloval verzi 386, totéž se mi stalo při instalaci starší verze 12.04, i v případě 64. Mám notebook Asus X51R, je to staroch, myslím že nějaký starší Intel, skoro půl giga RAM apod. Myslím že ale něco bude s HDD, předtím tam byly Windows XP a 7, ten se ale sekal, tak jsem se dnes prvně rozhodl pro Ubuntu. Moc rád bych si ho nainstaloval, můžete mi s tímto problémem poradit? Díky moc!  :)

Rover623

Re:Input/output error during read on/dev/sda
« Odpověď #1 kdy: 04 Prosince 2012, 22:38:12 »
Tohle v kostce znamená, že nelze číst z MBR disku, zkus použít manuální dělení disku pod volbou "Něco jiného"

Waca

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 04 Prosince 2012, 22:46:06 »
Ok, ale dostanu se do dalšího kroku, kde mám zařízení dev/sda, a zařízení pro zavaděč dev/sdb, když dám instalovat nyní, tak mi píše "není určen kořenový souborový systém, opravte to z příslušného menu". Mám asi 80 GB HDD o jednom oddílu, jak to mám rozdělit?  ???

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 04 Prosince 2012, 22:51:32 »
Musím teď odejít, někdy kolem půlnoci ti sem hodím podrobný návod jak na to

Waca

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 04 Prosince 2012, 22:59:54 »
Vřelé díky  :)

Rover623

« Odpověď #5 kdy: 05 Prosince 2012, 00:04:11 »
Takže jsem si k tomu něco našel a budu vycházet z těch dat co mám, tedy disk je velký 80GB a paměť je 512MB nebo 1GB. Přičemž Ubuntu bude jediný systém. Podle parametrů toho notebooku budeš muset použít 32bit systém a doporučuji instalovat verzi 12.04 která je LTS (podpora 5 let). Stáhneš ji tady http://releases.ubuntu.cz/precise/

Takže po zvolení "Něco jiného" se ti ukáže tabulka dostupných disků, pro tebe bude směrodatné "sda" což je HDD notebooku.

Takže označíš /dev/sda a klikneš na "Nová tabulka oddílů" a potvrdíš.

Nyní se ti pod diskem objeví jediné pole s nápisem "volné místo".

Označ a stiskni přidat, v další tabulce to nastav takhle-Primární oblast, umístění na začátek, velikost tak 15GB, zaškrtnout formátovat, souborový systém ext4 a přípojný bod "/" a potvrď

Opět vyber "volné místo" a přidat a nastav to takhle-Primární oblast, umístění na začátek, zaškrtnout formát, souborový systém ext4 a přípojný bod "/home", velikost na zbytek disku s tím, že si musíš nechat místo na swap, který by měl být velký přibližně 125% paměti RAM, pokud chceš používat hibernaci (uspání na disk), při 512MB RAM si nech tak 1GB pro swap

Na disku ti zbude poslední malá neobsazená oblast pro swap (velikosti podle RAM), stiskni přidat a nastav tohle-Primární oblast, umístění na konec a jako souborový systém zvol "odkládací prostor" a potvrď.

Nyní máš pod výřezem s dělením disku položku kam umístit zavaděč systému, v roletkovém menu to vyber tak aby tam bylo /dev/sda (tedy nikoli /dev/sdb nebo /dev/sda1).

Po dokončení instalace a prvním spuštění systému povol dodatečné repozitáře a nainstaluj aktualizace, restartuj, spusť terminál a zmenši rezervované místo pro roota na /home na nulu příkazem
Kód: [Vybrat]
sudo tune2fs -m 0 /dev/sda2

Waca

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 05 Prosince 2012, 01:00:20 »
Přečetl jsem si odpověd, stáhnul 12.04, udělal dle návodu, zkoušel jsem to dvakrát, ale opět ta samá chybová hláška  >:( fakt už nevím co s tím. Ale návod skvělý, pochopil jsem podstatu a naučil se něco nového :) Ještě jednou díky.

Rover623

« Odpověď #7 kdy: 05 Prosince 2012, 01:07:22 »
Můžeš stáhnout HirensBootCD a použít z něj utilitku na low level format, ale obávám se, že ten disk je KO

Waca

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 05 Prosince 2012, 08:36:34 »
No, to je dost možný, ale win7 jsem tam nacpal tak proč ne toto... ???

Rover623

« Odpověď #9 kdy: 05 Prosince 2012, 11:33:12 »
Linuxu se většinou moc na vadný HW nechce. Windows se obvykle moc neptají a nainstalují se kamkoli i s tím rizikem, že něco zničí. Taky je možné, že instalace 7 ten disk dodělala

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.