Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nefunguje DVI výstup  (Přečteno 4580 krát)

Honza.a

• Návštěvník
Nefunguje DVI výstup
« kdy: 17 Prosince 2012, 20:06:26 »
Ahoj, mám velké problémy s DVI výstupem, ubuntu (12.10) můj monitor přes něj připojený vůbec nedetekuje, natož aby mi něco zobrazil (je to určitě OS, ve Win 7 vše funguje bez problémů). Zkoušel jsem hledat (zde i google ale nikam to nevede).

Mám tedy ntb ThinkPad t420s + dok, tam je dvi, dale monitor full-hd kde je dvi, kabel DVI-D, ten duplex (nebo jak), ale to je detail asi. T420s ma dvě graficke karty, integrovanou Intel HD Graphics 3000 a neintegrovanou NVIDIA NVS 4200M. Jsem schopen s NVS pracovat (optirun neco, mam vsak po ruznych cachrech problem napr se spustenim glxsphears bez optirun)

Xlib:  extension "GLX" missing on display ":0".
ERROR (593): Could not obtain RGB visual with requested properties

Aktualne mam nainstalovane ovladace nvidia-{curret, settings, common}. Nvidia-settings vsak nejak nefunguje You do not appear to be using the NVIDIA X driver.  Please edit your X configuration file (just run `nvidia-xconfig` as root), and restart the X server. - ma jen polozku nvidia-settings configuration, vic nic (mel by mit vice zalozek). Prikaz nvidia-xconfig funguje, ale nic se nedeje (ani po naslednem restartu - sudo restart lightdm ). Resp. vygeneruje prilozeny xorg.

Jednou se mi povedlo ze byl monitor rozpoznan, ale nebyl na nem obraz, jen tma. Nevim cim to muze byt, zda se na tom nejak nepodepisuje i to, ze jsem delal ruzne cachry pro zprovozneni te neintegrovane karty. Jinak napr pres VGA vse bezi bez problemu.

Takovym vedlejsim nechtenym efektem, ktery nastal je, ze se mi ve spodnim panelu, rozsirenem, okna skladaji do jednoho radku, misto do dvou, jak jsem to mel pekne pred tim, ale to az pojede DVI:).

Nesetkal se nekdo s timto, nevi jak resit? Pokud jsem zapomnel na nejake relevantni informace, dodam. THX!

[příloha smazaná administrátorem]
« Poslední změna: 17 Prosince 2012, 20:08:31 od Honza.a »

donny

• Závislák
Re:Nefunguje DVI výstup
« Odpověď #1 kdy: 18 Prosince 2012, 03:06:45 »
Dodej vypis prikazu xrandr

// edit: idealni by bylo, pokud muzes predtim pripojit do VGA i DVI monitory
« Poslední změna: 18 Prosince 2012, 03:09:38 od donny »
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Honza.a

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 18 Prosince 2012, 14:14:56 »
thx za rekaci.

Co se tyce toho pripojeni, zatim to mam tak, ze mam propojeno oboji, dvi i vga, pac potrebuju ten druhej monitor k zivotu:). Teoreticky by se mi ted mely detekovat (xrandr) 3 monitory, jsou vsak jen 2 (dvi to prave neregistruje). Moznost pripojit na oba dva jiny monitor budu mit (v tomto tydnu), ale neverim, ze to bude jine, nez pripojeni jednoho obema kabely, cize dvi to nedetekuje.

Navic jsem si jeste vsiml ze se mi pokusy o zprovozneni rozj*balo automaticke zvetsovani oken prez displej/polovinu dipleje a window switcher (v ccsm to vsak mam nastaveno,zda se) + skin toho switcheru je takovy hnusny, jak windows 98:D.

[příloha smazaná administrátorem]
« Poslední změna: 18 Prosince 2012, 14:17:38 od Honza.a »

donny

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 18 Prosince 2012, 20:30:05 »
Tak, a jsme u jadra pudla. Mas tam jeden displej a jeden monitor. A to je vse. Vic z toho zrejme nedostanes. Vetsina grafik ti nedovoli vic jak dva monitory (vcetne displeje). Co kdyz odpojis VGA, zobrazi se pak ve vypisu DVI? Je mi teda divny, ze se tam nepise, u me ano (resp. u me je to LVDS, VGA a HDMI), nebo nastav jako hlavni displej ten VGA a ten displej nastav jako disabled.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Honza.a

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 18 Prosince 2012, 22:11:52 »
No nevim teda. Ano, vypisu xrandru tak nejak castecne rozumim, vidim ze tam jsou dva displeje - na ntb a extreni pripojen pres VGA,ale veril bych, ze by mel jit pripojeit jeste jeden. Navic bych rekl ze to grafika dovoli, kdyz si totiz oba kabely, vga i dvi zapojim do monitoru - tal jak to mam nyni vlastne (nemam ted dva), tak mam ve spravci (ve Win 7) 3 monitory - noteboku a dva pripojene - i kdyz je to vlastne jeden (muzu na nem pak prepinat vstup, zda vga nebo dvi, oboje slape), ale jak rikam, vyzkousim ke dvou fyzickym.

Jadrem pudla je prave to, ze i kdyz v linuxu pripojim monitor jen pres DVI, tak mi to nefunguje, v xranderu je jen displej ntn, na monitoru ze nejde signal, zkratka to s nim nejak nemluvi. VGA neni cilem, to me fungovalo dycky, koupil jsem si prave DVI kabel, uz proto aby nemuselo dochazet na obou stranach k D/A prevodu a aby byl lepsi obraz - monitor je fullhd.

Jak jsem psal, jednou se mi nejakou haluzi podarilo docilit toho, ze ntb ten monitor napojeny pres dvi detekoval - byl v xranderu, fungoval jak rozsirena plocha, ale byly na nem bud jen kostky, nebo nic.

Cize muj problem tedy zjednodusene, potrebuji nejak pripojit monitor pres DVI kabel:). Pokud nepujde dalsi pres VGA, nebo display port, hdmi ci co ja vim, to uz je jedno...
« Poslední změna: 18 Prosince 2012, 22:14:16 od Honza.a »

ulawak

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 18 Prosince 2012, 22:57:40 »
Trochu jsem googlil a vypadá to, že ovladač nefunguje kvůli technologii Optimus, která má přepínat automaticky dle zatížení mezi intelem a nvidií. Řešení by mělo být přepnutí v biosu z Optimus na Discrete. Nebo zkusit ovladač z projektu bumblebee.

Honza.a

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 18 Prosince 2012, 23:03:15 »
Vyzkousim tu zmenu v biosu udelat - s tim uz jsem souperil kdyz jsem to rozchazel. Co se tyce ovladace s projektu bumblebee tak to mam myslim nainstalovane a snad i funkcni (esi to teda znaci to, ze muzu zpoustet app na dedikovane grafice). Kvuli tomu jsem take instaloval ruzne nvidia drivery - nvidia-current ci current-updates, nebo jak je to presne. S tim byla taky dost potiz, to rozchodit. Jinak teda me prestalo nejak fakcit to "mereni vykonosti" vestavene graficke karty -  jak pisi v prvni postu, napr glxspheres nemuzu spusti, jen optirun glxsphears, drive fungovalo urcite oboji, protoze jsem porovnavl vykonnost.

ulawak

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 18 Prosince 2012, 23:35:39 »
A tady http://www.thinkwiki.org/wiki/Switchable_Graphics píšou, že integrovaná GPU není přes dok k DVI připojená. Připojená je jen diskrétní. Integrovaná je přes dok jen k VGA.

Honza.a

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 18 Prosince 2012, 23:53:45 »
ulawak: diky, to jsem nevedel - dulezite info teda. Jinak pokud tedy zapnu v biosu natvrdo dicrete kartu, tak po instalaci ovladacu nvidi-experimental-3[01][40]* mi to jede dle ocekavani, tedy 3 dipleje v nastaveni displeju.

Nevite jak je na tom s energii tato grafika oproti vestavene, resp o kolik by se asi snizila vydrz baterie. Plus co me teda jeste hodne stve tak to je vetrak, ten ted jede porad (jinak nejede skoro vubec) - protoze chladi tu grafiku, ma 60 stupnu dle senzoru - s tim nema nekdo skusenosti, jestli se to da nejak rozumne zregulovat?

Btw ovladace mely vliv i na desing windows switcheru a na takove otravne (klapajici zvuky)... To uz je ted ok.

Honza.a

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 23 Prosince 2012, 21:11:05 »
Btw nevite o nejakem zpusobu, jak ten DVI vystup na doku zapnout i kdyz jede integrovana grafika? Jestli to teda jde. Pak je tam jeste display port, ktery tedy pry taky na doku nejede pri vestavene grafice, ale je i na notebooku - zajimalo by me zda aspon tam jede? Nyni to nemam bohuzel jak vyzkouset, tak pokud by nekdo vedel co a jak, tak bych byl vdecny.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.