Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Dualboot win7-kubuntu?  (Přečteno 1298 krát)

unpix

• Návštěvník
Dualboot win7-kubuntu?
« kdy: 21 Prosince 2012, 10:21:34 »
Zdravím,

na svém notebooku mám win7. Říkal jsem si, že bych rád vyzkoušel linux, takže jsem si zkusil nainstalovat Kubuntu 12.04.1. A to následovně:

- na půlce harddisku jsem si nechal Win7
- na druhou půlku jsem si nainstaloval Kubuntu z DVD (stáhl jsem iso soubor a vypálil na DVD)
- instalace včetně rozdělení disku proběhlo v pořádku (nemohl jsem někde udělat chybu při rozdělování disku?)
- problém nastal v tom, když po restartu počítače mi naběhne Win7 a o linuxu není ani zmínka

Nějak jsem očekával, že instalátor linuxu vytvoří nabídku (který systém má naběhnout), která na mě vyskočí při startu počítače, ale nic se nestalo.
Různě na fórech jsem slýchal o nějakém Grubu ale to jak a odkud ho kam nainstalovat jsem se nedozvěděl. Všude jsem našel pouze obecné řeči ale konkrétní návod ne.

Předem díky za odpověď

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
Re:Dualboot win7-kubuntu?
« Odpověď #1 kdy: 21 Prosince 2012, 10:31:02 »
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

janek-m

• Host
« Odpověď #2 kdy: 21 Prosince 2012, 10:35:52 »
Pokiaľ nie si si istý ako to urobiť, tak nabootuj Live CD s Kubuntu a pre istotu do terminálu napíš: sudo fdisk -l, výpis skopíruj sem alebo si dobre pozri tabuľku a oprav GRUB pomocou Live CD: http://wiki.ubuntu.cz/GRUB2?redirect=1#obnoven%C3%AD_grub2_pomoc%C3%AD_livecd

unpix

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 21 Prosince 2012, 11:04:41 »
Díky! Vše potřebné jsem našel na té stránce (http://wiki.ubuntu.cz/grub2), konkrétně jsem použil řešení popsané v kapitolce "Obnovení GRUB2 pomocí LiveCD". Všechno funguje. :-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.