Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Konverze formátů  (Přečteno 2778 krát)

ascamp

• Návštěvník
Konverze formátů
« kdy: 23 Prosince 2012, 23:23:11 »
Dobrý den,

není tomu tak dlouho, co jsem přešel na Ubuntu. Nyní jsem narazil na problém, když jsem chtěl konvertovat video. Našel jsem programy ffmpeg a přes něj pak i avconv, které mi vyhovují, problém je v tom, že mi chybí dekodéry a enkodéry. Nejvíce mě to pálí u mp3, neschopnost konvertovat do mp3 je nepříjemná. Pokusil jsem se kodeky dodat avconvu tím, že jsem si stáhl jeho tar a přes ./configure > make > make install tam něco nacpal. V položce -codecs se sice něco změnilo, ale ona mp3 ne. Hledal jsem, ale odpověď jsem nenašel, možná i proto, že zatím nejsem dostatečně zkušený, abych tam tu odpověď viděl. Nenašel by se někdo, kdo by poradil?

Děkuji mnohokrát, krásný vánoční čas přeji,

Ascamp

Rover623

Re:Konverze formátů
« Odpověď #1 kdy: 23 Prosince 2012, 23:53:52 »
Máš balík ubuntu-restricted-extras

ascamp

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 24 Prosince 2012, 10:37:23 »
Tento balík jsem neměl, nicméně po jeho doinstalaci je situace u mp3 stále stejná, i mnoha ostatních formátů. Tedy pokud jsem ho nainstaloval správně, stačí $sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras  ?

Díky.

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 24 Prosince 2012, 11:00:51 »
Nestačí, ubuntu-restricted-extras je pouze metabalík, musíš to instalovat buď přes Synaptik nebo přes aptitude.

Na konverzi potom použij nějakou grafickou nadstavbu nad ffmpeg, je jich celkem hodně (třeba Winff, Format Junkie). Pro extrakci audia z video souboru je asi nejlepší použít Avidemux

donny

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 24 Prosince 2012, 11:01:01 »
a co kdyz doinstalujes balik lame?
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

ascamp

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 24 Prosince 2012, 11:32:00 »
Synaptic hlásil ubuntu-restricted-extras jako nainstalovaný, raději jsem ho dal přeinstalovat a doinstaloval balík lame - bohužel žádná změna.

pacholik

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 24 Prosince 2012, 20:27:16 »
A on to má samotnej umět? Já např. flac do mp3 konvertuju takhle
Kód: [Vybrat]
flac -cd "$soubor" | lame -b 320 -q 0 - "${soubor%.flac}.mp3"

ascamp

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 24 Prosince 2012, 23:56:39 »
Aha, no já předpokládám, že by to umět měl, dokonce jsem i našel nějaké články, které se tím zabývaly, ale nebyl jsem z nich bohužel moudrý, viz: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1967864

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 25 Prosince 2012, 00:52:19 »
a co kdyz doinstalujes balik lame?
Pravdu díš. Koukl jsem do K3b a to jej volá taky.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 25 Prosince 2012, 01:24:28 »
Co se týče kvality, každej si na to musí asi dojít sám. Mně se osvědčil Avidemux. Z hlavy nevím, co používá.
Ale třeba WinFF má avconv a ten zase knihovnu od tvůrců VLC a ten obraz vypadá sice dobře jako předchozí z Avidemuxu, ale je potaženej takovým bílým filmem(jasem). Ztrácí se informace o barvě. Třeba je to však chyba nastavení.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

ascamp

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 25 Prosince 2012, 11:38:02 »
Když prohlížím nejrůznější vlákna, kde se to řešilo, tak vždy narazím na to, že když dám stáhnout příslušný libavcodec tak mi to nahlásí, že nebyl nalezen.
Když už mi to jednou nenahlásí, tak skončí pokus takto:
Automatic encoder selection failed for output stream #0:1. Default encoder for format mp3 is probably disabled. Please choose an encoder manually.Nicméně seznam kodeků se tváří, že tam ani žádný dostupný není.
Nebyl by někdo schopný mi alespoň říct, zda to má avconv umět? Říkal jsem si, že něco tak základního jako mp3 by měl.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #11 kdy: 27 Prosince 2012, 11:54:31 »
Když prohlížím nejrůznější vlákna, kde se to řešilo, tak vždy narazím na to, že když dám stáhnout příslušný libavcodec tak mi to nahlásí, že nebyl nalezen.
Když už mi to jednou nenahlásí, tak skončí pokus takto:
Automatic encoder selection failed for output stream #0:1. Default encoder for format mp3 is probably disabled. Please choose an encoder manually.Nicméně seznam kodeků se tváří, že tam ani žádný dostupný není.
Nebyl by někdo schopný mi alespoň říct, zda to má avconv umět? Říkal jsem si, že něco tak základního jako mp3 by měl.
Možná až mu konečně nainstaluješ knihovnu, co vyžaduje pro konverzi, tak tě začne poslouchat ;-)

ascamp

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 28 Prosince 2012, 20:11:08 »
To bych rád, ale nevím jakou a jak, nějaká rada prosím? Díky.

Rover623

« Odpověď #13 kdy: 28 Prosince 2012, 21:55:37 »
Teď mě tak napadá, máš nainstalovaný mencoder

ascamp

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 28 Prosince 2012, 22:37:42 »
Citace
Teď mě tak napadá, máš nainstalovaný mencoder
Nainstalovaný jsem ho neměl, ale jeho instalace konkrétně formátu mp3 bohužel nepomohla.

Rover623

« Odpověď #15 kdy: 28 Prosince 2012, 23:32:25 »
Programy jako soundconverter ti nefungují?

ascamp

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 29 Prosince 2012, 14:40:30 »
Tento program by mi asi nepomohl, chtěl jsem konvertovat video do zvukové stopy.

donny

• Závislák
« Odpověď #17 kdy: 29 Prosince 2012, 14:52:40 »
Co treba neco takoveho?

mplayer -dumpaudio -dumpfile clip_track.mp3 clip.avi
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Rover623

« Odpověď #18 kdy: 29 Prosince 2012, 21:10:33 »
Kovertovat video do zvuku je blbost, v takovém případě potřebuješ oddělit obrazovou složku od zvuku. Na něco takového nejsou běžné konvertory určené. Musíš použít něco co pracuje s obrazem a zvukem odděleně (Avidemux, Kino, PiTiVi, OpenShot)

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #19 kdy: 30 Prosince 2012, 18:27:56 »
Kovertovat video do zvuku je blbost, v takovém případě potřebuješ oddělit obrazovou složku od zvuku. Na něco takového nejsou běžné konvertory určené. Musíš použít něco co pracuje s obrazem a zvukem odděleně (Avidemux, Kino, PiTiVi, OpenShot)

"Konvertovat video do zvuku" je sice blbost, ale oddělit audio od videa zvládne i ten mplayer, ffmpeg (avconv), ...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.