Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: skript pro kontrolu pripojeni  (Přečteno 2380 krát)

zdenek_vz800

• Aktivní člen
  • *
    • Mac OnLine
skript pro kontrolu pripojeni
« kdy: 29 Prosince 2012, 23:53:20 »
mam napsany jednoduchy skript, kter kontroluje zda bezi urcite prvky site - server je pripojen primo do internetu a pak do intranetu, ktery je do internetu take pripojen - intranet je pripojen do internetu pres router a dalsi aktivni prvky - skript zajistuje ze pokud odejde nektery switch, router na internetu, server posle email s dannou IP adresou - bohuzel takto kontroluji jen routery a switche - stalo se mi ze sice router na ping odpovidal, ale "nerouteroval" - takze sice interni sit bezela, vse se tvarilo jako ok, ale kdo byl pripojen na interni sit, tak mu internet nefungoval - lze nejak do skriptu doplnit/upravit, aby pres interni sit (treba pres IP routeru) kontroloval pristup k internetu? Pokud bych totiz do HOSTS zadal primo napr. www.seznam.cz, tak mi to pujde primo pres internetove pripojeni serveru, ale ne pres intranet a pak do internetu - ma nekdo nejaky napad? Predem vsem diky

Kód: [Vybrat]
#!/bin/bash
# Simple SHELL script for Linux and UNIX system monitoring with
# ping command
# -------------------------------------------------------------------------
# Copyright (c) 2012 Mac OnLine <http://www.maconline.cz/>
# This script is licensed under GNU GPL
# -------------------------------------------------------------------------

# zde zadejte svou IP adresu/domenove jmeno, pokud potrebujete zadat vice adres, oddelte $
HOSTS="192.168.1.100"

# pocet ping bez odezvy
COUNT=3

# adresa a predmet zpravy pokud neni odezva na ping
SUBJECT="Ping nedostupnĂ˝"
EMAILID="xx@xx.cz"
for myHost in $HOSTS
do
  count=$(ping -c $COUNT $myHost | grep 'received' | awk -F',' '{ print $2 }' | awk '{ pr$
  if [ $count -eq 0 ]; then
    # 100% failed
    echo "Host : $myHost neodpovĂ­da (Ping nedostupnĂ˝) v $(date)" | mail -s "$SUBJECT" $EM$fi
done

CIF

• Návštěvník
Re:skript pro kontrolu pripojeni
« Odpověď #1 kdy: 01 Ledna 2013, 10:37:40 »
No, jestli v intranetu běží nějaký server, dalo by se z něj udělat jakousi "status proxy" - zkusil by si stáhnout třeba web googlu, a když by to šlo, vygeneroval by stránky s obsahem typu "2013-01-01 10:34 OK" a když ne, tak tam hodit error.
Tuhle stránku hodit na web server, a stáhneš ji u sebe, (programově) omrkneš datum, čas a status a podle toho se zařídíš ... nebo nějakou podobnou "proxy" udělat přímo z routeru, pokud na něm běží nějaký upravitelný system (DD-WRT, Open WRT, DSL Linux apod.)

Jinak mě nenapadá nic, než v tom skriptu zasahovat přímo do síťových záležitostí na serveru (nastavit povinou GW, nebo shodit to připojení přímo do netu), ale to už mi přijde takové těžkopádné ...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.