Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu a vadný externí disk FAT32  (Přečteno 1879 krát)

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
Ubuntu a vadný externí disk FAT32
« kdy: 04 Ledna 2013, 09:57:47 »
Mám vadný externí disk (fat32), na Silvestra spadl na zem za běhu a má mnoho vadných sektorů. Je to pětistovka s filmy a snažím se z něj něco dostat. Překvapilo mě ale zvláštní chování Ubuntu. Disk připojím přes IDE/SATA/USB adaptér k Ubuntu a

někdy se připojí, někdy ne (asi normální)
někdy je jen ke čtení (asi normální)

ale gparted si na něm vyláme zuby, například gparted při kontrole uvedeného oddílu zaplní celou RAM a swap a systém postupně tuhne. Zaplňování pokračuje, ikdyž disk fyzicky odpojím od USB (to by se dít podle mě nemělo)
gparted při pokusu o obnovu zařízení někdy strne a neukáže ani první (dobrý) HDD
při kopírování souborů, nebo spíš pokusu o kopírování padá komplet nautilus (to také není košér)
po pokusu o připojení vadného disku nelze připojit ani dobrý disk, ani flešku a systém je nutno restartovat (nelíbí se mi to)

U 12.04 Gnome Classic

Jak na to? (disk v každém případě po vysosání vyhodím, o něm to není)

P.S. Na obranu Ubuntu musím dodat, že si "bez ztráty desítky" s diskem moc neporadí ani WXP a správce disků.
« Poslední změna: 04 Ledna 2013, 10:10:19 od compaq »
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

daysleeper

• Stálý člen
  • **
Re:Ubuntu a vadný externí disk FAT32
« Odpověď #1 kdy: 04 Ledna 2013, 10:35:18 »
Při poškození disku je zásada číslo jedna zkopírovat co se dá na zdravý disk (tedy omezit práci se špatným diskem na minimum, snažit se jen číst, ne zapisovat). Opravovat poškození pomocí poškozeného disku nevede k dobrým výsledkům ;)

K tomu opět wiki:
http://wiki.ubuntu.cz/z%C3%A1chrana_dat

A v tvém případě na kopírování dat z disku asi nejlepší bude
http://wiki.ubuntu.cz/ddrescue

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #2 kdy: 04 Ledna 2013, 10:37:08 »
Při poškození disku je zásada číslo jedna zkopírovat co se dá na zdravý disk

To jsem se snažil. Ale disk se po chvíli kopírování natvrdo odpojí a ztratí. Potom se třeba naněkolikrát nepřipojí vůbec.

Díky za tip na ddrescue.
« Poslední změna: 04 Ledna 2013, 10:39:59 od compaq »
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

menganito

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 04 Ledna 2013, 14:42:04 »
Kód: [Vybrat]
dd if=/dev/sdxx of=image.iso bs=2048 conv=noerror,notrunc iflag=nonblockTakto dd nebude robit sarapatu ked najde problem, preskoci ho a cita dalej. Vysledne ISO mozes mountnut alebo otvorit v nejakom archive manageri.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.