Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: instalacia noveho kernelu  (Přečteno 1943 krát)

Engi

• Aktivní člen
  • *
instalacia noveho kernelu
« kdy: 31 Ledna 2007, 21:46:05 »
Chcem sa spytat co mi prinesie instalacia noveho kernelu a ako sa to instaluje.  Lebo som to nerobil a nemam ani potuchy ako na to. A ako zistim aku verziu mam. [KUBUNTU 6.10]
Intel Pentium 4 1700 Hz 640 DDR Nvidia GeForce FX 5200 128 RAM
OS: Kubuntu 6.10 + moje nesikovne ruky ktore ho casto d****u :D ... kazdy sa raz uci :D

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #1 kdy: 31 Ledna 2007, 21:51:45 »
To záleží, co myslíte pojmem nový kernel. Pokud máte namysli novou verzi kernelu, tak ta se instaluje sama při aktualizacích a přináší hlavně kompatibilitu s novým hw. Pokud máte namysli jiný "druh" kernelu (např. pro architekturu x86_64 nebo i686), tak je vhodná pouze pokud máte specifický hardware (procesor AMD64 nebo vícejádrový procesor) a přináší zefektivnění a zrychlení systému a spoustu problémů.

Engi

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 31 Ledna 2007, 21:54:23 »
nie ja som myslel novu verziu ale ked sa instaluje sama tak ja vlastne nemusim nic robit .tak dakujem
Intel Pentium 4 1700 Hz 640 DDR Nvidia GeForce FX 5200 128 RAM
OS: Kubuntu 6.10 + moje nesikovne ruky ktore ho casto d****u :D ... kazdy sa raz uci :D

Skeletonix

• Host
« Odpověď #3 kdy: 31 Ledna 2007, 23:14:58 »
:d

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
  • skill :: aggressive-llama
    • MojeID
« Odpověď #4 kdy: 31 Ledna 2007, 23:47:58 »
Citace: Engi
Chcem sa spytat co mi prinesie instalacia noveho kernelu a ako sa to instaluje.  Lebo som to nerobil a nemam ani potuchy ako na to. A ako zistim aku verziu mam. [KUBUNTU 6.10]
Kernel se aktualizuje automaticky s ostatními aplikacemi, ale většinou se jedná jen o opravy chyb. Pokud potřebujete vyšší verzi, než jaká je v distribuci, můžete si ho stáhnout např. zde a zkompilovat.

Nicméně pokud vám vše funguje a vyloženě nepotřebujete nějakou novou funkci, která se v tomto kernelu nachází, tak je to zbytečné. Navíc tvůrci distribucí si jádra upravují a tímto by jste o tyto úpravy přišel. Nehledě na to, že konfigurace vlastního jádra není úplně triviální, kompilace samotná pak složitá není.

vojtech.t se zmiňuje o rozdílných jádrech pro x86_32bit a x86_64bit, případně více procesorů a další CPU jako K7 apod. To v Ubuntu/Kubuntu 6.10 není nutné, protože obsahuje jedno univerzální jádro, které funguje na všech těchto architekturách.

Verzi jádra, kterou máte pak snadno zjistíte např. příkazem:
Kód: [Vybrat]
uname -a
Kubuntu forever :-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.