Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: úprava zavaděče OS  (Přečteno 2788 krát)

pepan1717

• Návštěvník
úprava zavaděče OS
« kdy: 28 Ledna 2013, 09:44:06 »
Dobrý den,
potřeboval bych nastavit, aby se první (automaticky) bootovalo Windows, aby tedy během několikasekundového výběru operačního systému bylo windows na prvním místě a vybrané. Mám Kubuntu.

beer

• Host
Re:úprava zavaděče OS
« Odpověď #1 kdy: 28 Ledna 2013, 10:12:27 »
http://wiki.ubuntu.cz/grub2

Kód: [Vybrat]
gksudo gedit /etc/default/grub
Citace
GRUB_DEFAULT=0

Nastavuje předem vybranou položku nabídky (pořadí shora dolů: 0 pro první, 1 pro druhou… Položku vybranou při posledním startu nastavíte pomocí hodnoty GRUB_DEFAULT=saved a ukládání povolíte pomocí GRUB_SAVEDEFAULT=true).

po uložení změny v terminálu:

sudo update-grub

Cuore

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 28 Ledna 2013, 13:29:39 »
@Beer tohle nesplní přesně požadavky které psal pepan1717. Nevím, ale grub se mi zdá poněkud těžkopádný. V tomto případě pouze vybere, jako výchozí systém např. pozici č.3, kde bude windows. Ale již neumí přesunutí pořadí a navíc se mě osobně při použití více systému stávalo, že se po update-grub změnilo pořadí a začala bootovat jiná položka. V případě koexistence ubuntu s windows, kde chceš mít výchozí systém windows se přikláním k řešení v tomto systému. Dobře funguje např. Easy BCD a měl by podporovat i Linux.

beer

• Host
« Odpověď #3 kdy: 28 Ledna 2013, 13:41:40 »
Ano, pokud se aktualizuje jádro a ponechá jádro starší, postup přestane fungovat, je potom potřeba staré jádro odinstalovat například přes ubuntu-tweak, nebo změnit číslo.

Mohlo by fungovat toto:
grep menuentry /boot/grub/grub.cfg
najít položku s win  a nakopírovat jí do toho /etc/default/grub, například:

GRUB_DEFAULT="Windows 7 (loader) (on /dev/sda1)"
pak v terminálu
sudo update-grub
Vyzkoušené to nemám.

beer

• Host
« Odpověď #4 kdy: 28 Ledna 2013, 13:44:25 »
Easy BCD sice možná funguje, ale jak bude asi reagovat v případě změny jádra ubuntu? Aby uživatel nebyl pak úplně v p..., že nemůže vůbec nabootovat. Z bláta do louže.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #5 kdy: 28 Ledna 2013, 14:03:34 »
Skusal uz niekto ako to je ked sa nastavy GRUB_DEFAULT=saved ? Pamata si to podla poradia alebo podla toho co je napisane v konkretnej polozke. Ak podla polozky tak by to ciastocne vyriesilo problem s novym jadrom.
Lenovo Ideapad Slim 5 Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

beer

• Host
« Odpověď #6 kdy: 28 Ledna 2013, 14:21:04 »
To si pamatuje poslední zvolenou položku. Pokud poslední položka bude windows, jádro se samozřejmě z windows nezmění, pokud nabootuje do linuxu a jádro změní, bude zase tam kde byl, nebude mít jako výchozí ubuntu. Jediné rozumné řešení mi přijde přes /etc/default/grup, případně pomocí nějaké alternativy, ale nativní linuxové, ne nějakého softu nainstalovaného do windows, který automaticky neaktualizuje zavaděč. Nicméně, nemám znalost těchto nelinuxových programů, třeba fungují na nějakém jiném principu.
« Poslední změna: 28 Ledna 2013, 14:24:11 od beer »

Cuore

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 28 Ledna 2013, 14:23:43 »
zajímavé postřehy, jen to otestovat. S tím pořadím jsem měl na mysli i jiné zrůdnosti, nejen staré jádro systému.
Uvedu příklad: PC má systémy win7, L.L. LTS a O.O. Použiji zavadeč z O.O. Pořadí je následovné  1. O.O., 2. recovery, 3. starší jádra, 4. memtest, 5. win, 6. L.L. Po update-grub se přehodí pořadí win a L.L., takže následuje změna čísla, což je dost uživatelsky otravné a následně update-grub, kde to opět přehodí pořadí, takže kruh se uzavírá  ::)

beer

• Host
« Odpověď #8 kdy: 28 Ledna 2013, 14:29:00 »
Nevím, ale mít více verzí ubuntu na jednom disku není rozhodně běžné a smysl toho moc nevidím.

Já mám tedy 2 disky, na jednom (ssd) mám ubuntu a win 7, na druhém mám debian a zálohy, multimédia a pod. Debian má nainstalovaný na disku, který není nastaven v biosu pro bootování, dá se nastartovat z grubu ubuntu. Akorát je potřeba v případě aktualizace jádra debianu v ubuntu spustit update-grub, nebo se přepnout při bootování přes F8 na druhý disk, kde je debian jako defaultní.

pepan1717

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 29 Ledna 2013, 09:59:31 »
No, já jsem použil ten Grub Customizer a umí to udělat to, co potřebuji.
Dík všem.

heerer

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 30 Ledna 2013, 12:18:53 »
take jsem chtel upravu a inst. Grub Customizer. Ale nejde spustit, nevite proc?
Po kliknuti se zepta na helso, zadam ale okno se jiz nezobrazi...

Diky

menganito

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 30 Ledna 2013, 16:14:33 »
Ano, pokud se aktualizuje jádro a ponechá jádro starší, postup přestane fungovat, je potom potřeba staré jádro odinstalovat například přes ubuntu-tweak, nebo změnit číslo.

Mohlo by fungovat toto:
grep menuentry /boot/grub/grub.cfg
najít položku s win  a nakopírovat jí do toho /etc/default/grub, například:

GRUB_DEFAULT="Windows 7 (loader) (on /dev/sda1)"
pak v terminálu
sudo update-grub
Vyzkoušené to nemám.
Funguje jedna radost. Vyskusane, uz som to tu aj niekomu radil.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.