Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: kam si ukladat data v linuxe  (Přečteno 10967 krát)

Guido

• Aktivní člen
  • *
kam si ukladat data v linuxe
« Odpověď #25 kdy: 04 Února 2007, 14:42:22 »
Citace: Ripper
co se tyka acl, uz si presne nevzpominam, ale s necim byl taky problem, mozna zas u presouvani.
To je informace vskutku hodnotná :-) Poučí se začátečník i letitý profesionál.

... pouzivani fat32 (s limitem 4GB na soubor) nebo ntfs (s ntfs-3g) jako asi nejprijatelnejsi reseni ...
Říkáte NTFS? Gratuluji, skvělá volba :-) Kořeny se nazapřou, že jo ;-)
Guido

neveceral

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #26 kdy: 04 Února 2007, 16:02:35 »
ale jsme u podstaty věci- nic shora není hodno linuxu pro lidi, který just works, bohužel, a obzvlášť ironické mi to přijde, když si člověk vzpomene, co znamená slovo ubuntu - "Jsem tím, čím jsem, pro to, čím jsme všichni", skoro se mi chce dodat ..., ale data si lehce nenasdílíme :-)

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
    • http://ripper.profitux.cz
« Odpověď #27 kdy: 04 Února 2007, 21:14:57 »
Citace: Guido
co se tyka acl, uz si presne nevzpominam, ale s necim byl taky problem, mozna zas u presouvani.
zde je plnohodnotna informace: http://www.abclinuxu.cz/forum/show/141839
staci pouzit ctrl+f. ten link uz zde byl predtim.

bohuzel neznam jiny FS (+fat32), ktery lze namountovat s umask/uid/gid, a je obecne dostupny.
Ubuntu Wiki - spousta návodů a rad
Jabber - ICQ je mrtvý, nebuď ovce a pojď s dobou
Esmska - program pro posílání sms z Internetu

Guido

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #28 kdy: 05 Února 2007, 07:20:47 »
zde je plnohodnotna informace: http://www.abclinuxu.cz/forum/show/141839
staci pouzit ctrl+f. ten link uz zde byl predtim.
To byla ironie. Říkáte, že ten link už tu byl předtím? Ano byl tady - kliknul jsem na něj a početl si. Že jste ho sem dal znova? Ne, podruhý už jsem na něj neklikl.

P.S.: V Linuxu používáme pro hledání / (lomítko) :-)

bohuzel neznam jiny FS (+fat32), ktery lze namountovat s umask/uid/gid, a je obecne dostupny.
Aha, takže předpokládáte, že každý má na svém disku někde partičku NTSF? Díky, ale dokážu se bez ní obejít. Možná tomu nebudete věřit, ale moje manželka se bez NTFS dokáže také obejít. A přesto umí data nasdílet. Tak v čem je problém?

Jak už vysvítá z té diskuse na abclinuxu.cz, tak problém asi bude, že uživatelé Windows se snaží beze změny uvažování používat diametrálně odlišný systém, či naroubovat svoje chování z Windows na Unix. To je jako kdybych chtěl v Anglii jezdit vpravo - Angličané jsou slušní, oni by se mi určitě vyhnuli. Ale normální to není.
Guido

dumi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #29 kdy: 05 Února 2007, 13:12:36 »
myslim, ze rozpisujete diskusiu, ktora uz ide daleko za hranice mojej otazky. dakujem, ze ste mi pomohli orientovat sa v problematike, mozno sa pozriem na acl abo to skratka necham tak ako to je (teda ze ku vsetkemu mam prava iba ja) a ked  budu chciet menit a mazat ostatni, urobia to cez #sudo nautilus.
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

Guido

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #30 kdy: 05 Února 2007, 13:18:37 »
Rádo se stalo. A nebojte, nechte tomu čas a brzy Vám přejdou unixová práva "do krve". Je to jen otázka zvyku.

Ono totiž platí nejen Just works!, ale taky Make things different.
Guido

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #31 kdy: 05 Února 2007, 20:01:17 »
mno ano, predpokladam, ze vetsina lidi, kteri ubuntu maji nebo budou mit, opravdu ma NTFS oddil. co se tyka tech prav, je fajn ze vase manzelka to umi, ale my to neumime, tak kdyby se nam vase manzelka mohla sverit...
bez urazky, pripominate mi pana kubecka z abclinuxu, vzdy prohlasil ze to neni problem udelat a oznamil technologie, kdyz jsem se ho zeptal na konkretni problem s danou technologii tak jsem byl odkazan na ucebnici unixu, pripadne mi bylo receno ze vubec nechapu filozofii unixu a micham to s windows svetem. ale jak si nastavit, aby si obycejni BFU bez problemu sdileli soubory, to sem se nedozvedel... zrejme to je prilis neunixovy pozadavek :)

Guido

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #32 kdy: 05 Února 2007, 23:23:12 »
2 Ripper: Well, co Vam na to mam odpovedet? Chcete pouzivat Windows reseni? Uzivejte si NTFS a Samby.

Unix obecne je o jednoduchosti. Nekolik moznych a funkcnich reseni bylo receno tady i v te diskusi na Abclinuxu. Sdileni prostredku v Unixu je opravdu trivialni. Nevyhovuji Vam? Taky dobre.
Guido

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #33 kdy: 07 Února 2007, 11:23:04 »
guido: nejste vy *opravdu* pan kubecek? dobra, nema cenu to dal rozebirat. uzavrel bych to tim, ze v soucasne dobe nevim o zadnem jednoduchem reseni, ktere by dokazalo sdilet mezi uzivateli soubory, a ani o zadnem slozitem reseni, ktere by dokazalo sdilet mezi uzivateli soubory bez prilisnych omezeni (nemoznost presunu souboru, atd). pokud nekdo takove reseni v budoucnu najde, bude vitan, dost me to zajima.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.