Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: jak připojit dva PC v jedné síti přes SAMBA  (Přečteno 6631 krát)

RedMaX

• Aktivní člen
  • *
  • Narozen v komunismu, zemřu v komunismu.
jak připojit dva PC v jedné síti přes SAMBA
« kdy: 05 Února 2013, 17:12:15 »
Ahoj,
mam dva PC (PC1: Mint14, PC2: dualboot Win7 + Ubuntu 12.04) v jedne LAN siti se statickyma lokalnima IP adresama.

Na PC1 a PC2-ubuntu jsem nainstaloval:

Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install samba smbfs
sudo apt-get install system-config-samba
sudo system-config-samba

pridal jsem uzivatele iwo (i s heslem) oba PC maji uzivatele iwo a stejna hesla a nastavil jsem na obou PC sdilenou slozku

Z PC1 vidim na PC2win7, z PC2win7 vidim na PC1
z PC1 vidim na PC2ubuntu, ale z PC2ubuntu nevidim na PC1
respektive kdyz jsem na na PC2ubuntu tak kdyz vlezu do Nautila, tak v sitich je sit Windows, je tam videt ten PC2 je tam videt Readyshare (USB na routeru), ale neni tam PC1.
Ping z PC2ubuntu na PC1 je OK, vyzkouseno.

Co s tim?
« Poslední změna: 02 Března 2013, 20:16:48 od Iwo »

Tauchy

• Aktivní člen
  • *
Re:jak připojit dva PC v jedné síti přes SAMBA
« Odpověď #1 kdy: 06 Února 2013, 11:52:31 »
Jestli jsem to pochopil správně, a chceš sdílet ze svého účtu Iwo, tak nejjednodušší způsob je, že v Nautilu klikneš pravým tlačítkem myši na adresář, který chceš sdílet -> sdílet tuto složku ->povolit ostatním vytvářet a mazat soubory (chceš-li) -> potvrdit.
Z Jiného PC, který je na stejné síti dáš Nautilus -> síť -> síť Windows ->vybereš PC, sdílenou složku, vyplníš uživ. jméno a heslo a musí to fungovat. Já mám tímto stylem nasdílené složky a funguje to ve win 7 i Ubuntu 12.04.

Cuore

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 06 Února 2013, 13:32:36 »
Já se sambou začínal takhle
http://www.linuxexpres.cz/jak-na-to/jak-v-ubuntu-sdilet-adresare a taky že jsem to podle toho v klidu rozchodil  :D

RedMaX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 08 Února 2013, 03:19:46 »
Myslim si, ze problem bude na PC s Mint 14 respektive v Mint 14.  :( Zjistil jsem, ze Samba mi funguje, kdyz dam na PC2ubuntu do prohlizece smb://lokalni_ip_adresa_pc1 ukazou se sdilene slozky, kdyz dam smb://nazev_pc1 ukazou se sdilene slozky, ale v Nautilovi ani v zadnem jinem programu na PC2ubuntu neni to PC1 videt. Videt je jen Readyshare (router).  >:(

Edit: Vyzkousel jsem vsechny navody, ktere jsem na netu potkal, zadna zmena.

Edit2: Zkousel jsem tu sdilenou slozku normalne moutnout, to taky jde, akorat proste neni videt ten PC. Coz je pekne na nic.
« Poslední změna: 08 Února 2013, 03:26:56 od Iwo »

Dano V

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 08 Února 2013, 07:55:37 »
A nejaký obrázok nastavení,alebo napr. výpis z smb.conf, ip adresa zariadenia...
Definuj ...ani v zadnem jinem programu...

[příloha smazaná administrátorem]
« Poslední změna: 08 Února 2013, 10:38:18 od Dano V »
U12.04 do 04.2017  K3.2.0-60
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)
http://www.ubuntu.cz/komunita/pravidla

RedMaX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 08 Února 2013, 13:20:11 »
OK, takhle

smbclient -L //PC1
sdilene slozky ukaze

smbtree
pocitac ani sdilene slozky neukaze

Dano V

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 08 Února 2013, 14:30:06 »
skús trochu voľnejšie nastavenie smb.conf
############ Misc ############
# public shares, not just authenticated ones
usershare allow guests = yes
security = share
guest ok = yes
guest account = iwo
akurát toto mám inak
keď sa tam dostaneš s takto nastaveným pc tak nemáš smbpasswd

edit: Keď som na (pc1) smb.conf nastavil podľa tvojho tak mi (pc2) začalo hlásiť  že nemám oprávnenie  blabla...
potom som zadal do (pc1) do ktorého som sa nemohol dostať
sudo smbpasswd -a jmeno_uzivatele a bolo po probléme ;)
No mal som to dosť navolňo, doma je doma  ::)

ten  smb.conf je z pc do ktoreho chceš vojsť? Tam zadavame aj heslo smbpasswd pre užívateľa co sa chce pripojiť.
Tak jak píše Tauchy nevidím dôvod prečo by to nemalo fungovať
skúšal si aj krusader ?

skús kuknúť sem http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1734644
a sem http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1891378

« Poslední změna: 08 Února 2013, 21:47:10 od Dano V »
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)

RedMaX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 09 Února 2013, 00:05:47 »
1. nejprve jsem dal smbpasswd na PC1, potom jsem sel na PC2 a dal smbtree - doslo ke zmene, ted uz nevidim ani ten router (readyshare), PC1 se neobjevilo.

2. potom jsem prenastavil smb.conf, tak jak jsi napsal na PC1 a na PC2 opet zkusil smbtree, zadna zmena.

3. ano, smb.conf, ktery jsem tu dal do prilohy je z PC1, teda to je pocitac ke kteremu se chci pripojit.

4. nemam KDE, nemam teda ani krusader instalnutej, ale jsem na 99,9% presvedcenej, ze by to v nem taky neslo, kdyz nejde smbtree (pro jistotu jsem zase zkusil nautilus i doublecommander, ale zadna zmena, ted jen nevidim ani to readyshare,coz predtim slo).

kazdopadne diky za pomoc, treba se zapoji jeste nekdo z tech, kteri rikaji, ze neni duvod, aby to nefungovalo, ja se obavam, ze to bude neco mezi nebem a sambou a ze to proste nerozchodim.   :(

RedMaX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 09 Února 2013, 01:07:03 »
tak jsem, aby nikdo nemohl rici, ze jsem se nesnazil, odinstaloval celou sambu vcetne konfiguraku z PC1 a nasledne ji nahodil zpatky
dle wiki.ubuntu.cz/samba, zadna zmena, z druheho PC2 ale uz zase ten Readyshare vidim, PC1 ale stale ne.

Dano V

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 09 Února 2013, 11:29:37 »
po každej zmene smb.conf používam
sudo restart smbd && sudo restart nmbd
alebo samostatne
Ale asi aj ty len si to nenapísal.
etc/samba/smbusers  máš tam užívateľa iwo ?
Už fakt neviem, a najhoršie na tom je,že to bude nejaká prkotina jak to býva zvykom :(
skús ešte pozrieť do /etc/host
127.0.0.1 localhost
127.0.1.1 ???
a /etc/hosts
??? ak to nesedí tak zmeň v smb.conf
netbios name = na to čo máš v hostsHmm tak ani to sa nezdá byť problémom  >:(
Tak posledná možnosť čo ma napadá je 
sudo ufw reset  čo potom ukáže
smbtree
« Poslední změna: 09 Února 2013, 22:33:16 od Dano V »

RedMaX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 09 Února 2013, 23:56:16 »
/etc/hosts
127.0.0.1 localhost
127.0.1.1 PC1

smb.conf
netbios name = PC1

sudo ufw resetnezkousel jsem, ale jak jsem se to znazil vyresit, tak nekde psali, ze to nekomu zpusoboval firewall a ze je treba ho na zkousku vypnout

myslim, ze to bylo
sudo ufw disable
k zadne zmene nedoslo, leda me jeste napadlo, ze na ubuntu (PC2) mam samba 3.6.3 a na mintu (PC1) mam samba 3.6.6. Co smazat tu sambu3.6.6 a zkusit samba4, ktera je nenainstalovana v repositari,jak jsem si vsiml. Nemas s tim nejakou zkusenost? (co jsem cetl, tak na to lidi nadavaj, takze se mi do preinstalace nechce.)

Dano V

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 10 Února 2013, 12:54:42 »
ufw disable som včera skúšal ale až ufw reset mi povolil sambu! To bolo pre mňa trochu nepochopiteľné a ďalšia vec čo ma na firewalle zaskočila bolo to, že ho virtualbox smelo obchádza a pripája sa na internet aj keď je v ufw všetko zablokované  :o
Skús ešte ten reset.
Ja skúsim mint.
Edit: tak mint mi vo virtualboxe odmieta inštaláciu :(

našiel som aj toto
http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=198&t=100585
« Poslední změna: 10 Února 2013, 15:33:35 od Dano V »

RedMaX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 12 Února 2013, 16:41:57 »
zkusil jsem ten restart, nepomohlo.

ty problemy co tam zminuji se tykaji Samba4 a LMDE, teda ne me.

Odinstaloval jsem Samba3 z PC1 a nainstaloval jsem Samba4. Ted se uz nepripojim vubec, nemohu ani najit, zda jsou ty dva systemy na sdileni kompatibilni, zkusil jsem k tomuto polzit dotaz, treba se najde nekdo kdo to bude vedet.

(kazdopadne diky, vidim to ale neresitelne)

RedMaX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 12 Února 2013, 21:33:51 »
Tak vyreseno, ale nejstupidnejsi reseni jake mohlo byt a kde byl problem nevim. :-/

Proste jsem na PC1 linux mint nainstaloval "gadmin-samba", spustil, nechal potvrdit, ze to udela novy konfigurak, nadefinoval to tam, co bylo treba a co bylo i predtim nadefinovane uplne stejne, ulozil, restartoval sambu a vsechno bezi, jak ma.
Kdyz jsem se podival do noveho smb.conf vygenerovaneho tim gadmin-samba, tak je tam minimalne dvakrat tolik polozek (parametru) nez bylo predtim, vidim to teda tak, ze v defautnim konfiguraku byla asi nejak chyba, kterou ten gadmin-samba poresil a funguje to. No jsem rad, ikdyz me stve, ze nevim proc. :-)

Dano V

• Stálý člen
  • **
Re:jak připojit dva PC v jedné síti přes SAMBA [vyřešeno]
« Odpověď #14 kdy: 12 Února 2013, 21:52:49 »
 čo to je za monštrum 2x viac ;) som rád že si to poriešil :)
« Poslední změna: 12 Února 2013, 21:58:36 od Dano V »

RedMaX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 02 Března 2013, 20:18:11 »
Tak rusim vyreseno, znicehonic to prestalo fungovat a jsem tam kde jsem byl, gadmin-samba uz nepomohl. Kde je problem nevim, nechapu.  :(

Dano V

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 05 Března 2013, 20:14:47 »
Vyskúšaj ssh a sshfs návod je na Wiki, ide vraj aj pod win.
Na ubuntu-ubuntu mi to funguje, ale to aj samba :( viac ti neviem pomôcť
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=66990.msg478798#msg478798

RedMaX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 07 Března 2013, 02:00:58 »
Jo diky. Jsem presvedcenej, ze delam vsechno spravne a ze bud Samba 3.6.6 nebo Mint 14 obsahujou bug, kterej to zpusobuje a nic s tim ani udelat nelze. Az budu mit nekdy cas zkusim mezi Minta a Ubuntu nahodit neco jinyho, akorat premejslim nad tim, jestl na dvouch pocitacich v lokalni siti sdilet soubory pres to sshfs nebo nfs, co z toho se ti zda lepsi a rychlejsi?

Dano V

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #18 kdy: 07 Března 2013, 16:09:27 »
Nfs som neskúšal, tak to neviem posúdiť snáď sa niekto vyjadrí a sshfs nijaké "spomalenie" som nepostrehol.A podľa toho čo som čítal na wiki o nfs sa mi javí sshfs ako jednoduchšie na nastavenie a spojazdnenie.
Citace
...lepsi a rychlejsi?
hlavne je to funkčné.
Edit: k tej sambe, prešiel som si pozorne ten smb.conf čo si sem pridal a porovnal ho s tým čo mám ja a trochu som ho upravil, tak to môžeš ešte vyskúšať.
sudo service smbd stop
sudo service nmbd stop
výmena smb.conf
sudo service smbd start
sudo service nmbd start

« Poslední změna: 07 Března 2013, 18:42:57 od Dano V »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.