Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Acer AOA101 - Wifi, touchpad, multi-touch (vyřešeno)  (Přečteno 3864 krát)

maxXx

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 54
  • A šestého dne bůh řekl: "not enough mana"...
    • Blog
Acer AOA101 - Wifi, touchpad, multi-touch (vyřešeno)
« kdy: 06 Února 2013, 13:00:28 »
Zdravím,

k velkému úspěchu jsem do dneška používal na notebooku Acer Aspire one ZG5 (verze s SSD) Xubuntu.
Nýbrž jsem si dnes řekl že nainstaluju Ubuntu a ještě instalaci ubuntu (LTS verze) touchpad normíáně fungoval
avšak po nainstalování se ani nezobrazil kurzor a tak jsem si zapnul funkci na zvýraznění kurzoru klávesou ctrl
ta indikuje že je ve středu monitoru ale nehýbe se. Zkoušel jsem i USB myš a nic. Klávesa fn + f7 hlásí že vypíná a zapíná ale nic se neděje...

Doplním že nefunguje ani wifi i když v instalaci jsem byl připojený...

Prosím o pomoc....

//Update: Takže jsem to vyřešil, je to jednoduché, stačí zachovat paniku a...

- Připojit k internetu přes UTP kabel (Etehrnet)
- Alt + F2 spuštění konzole s příkazem:
Citace
update-manager -d

Počkat až se updatuje systém, poté restartovat a problém s touchpadem i wifi je vyřešen.  :P

Pokud by ještě někdo žádal multi-touch, tak ten jsem zprovoznil sérií těchto příkazů v terminálu:
Citace
xinput set-int-prop "SynPS/2 Synaptics TouchPad" "Two-Finger Scrolling" 8 1
xinput set-int-prop "SynPS/2 Synaptics TouchPad" "Synaptics Two-Finger Scrolling" 8 1 1
xinput set-int-prop "SynPS/2 Synaptics TouchPad" "Synaptics Two-Finger Pressure" 32 10
xinput set-int-prop "SynPS/2 Synaptics TouchPad" "Synaptics Two-Finger Width" 32 8

Multi-touch zatím funguje :)

//update2: jen zatraceně vůbec nevím jak nastavit aby mi multi-touch fungoval i po restartu. Děkuji! :)
« Poslední změna: 12 Února 2013, 16:21:46 od maxXx »

Myrmica

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1701
    • MYRMICA
Re:Acer AOA101 - nefunkční touchpad, multitouch (vyřešeno)
« Odpověď #1 kdy: 06 Února 2013, 14:27:07 »
Napiš si ty příkazy do scriptu.
Spusť Aplikace spouštěné při přihlášení a přidej si tam ten script.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

maxXx

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 54
  • A šestého dne bůh řekl: "not enough mana"...
    • Blog
Re:Acer AOA101 - nefunkční touchpad, multitouch (vyřešeno)
« Odpověď #2 kdy: 06 Února 2013, 14:33:19 »
Napiš si ty příkazy do scriptu.
Spusť Aplikace spouštěné při přihlášení a přidej si tam ten script.

Ahá děkuji, ale mohl bych ještě poprosit o stručné vysvětlení jak vytvořit script, nebo přímo sepsat ten script? :(
Předem děkuji!

//UPDATE: Stačilo Natavení systému - Myš a touchpad - touchpad - posouvání dvěma prsty.

Takže už vše funguje a já si sypu popel na hlavu a také děkuji! :)

//Pak to jako poděkování nějak hezky sepíšu na wiki :)
« Poslední změna: 06 Února 2013, 15:38:29 od maxXx »

Myrmica

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1701
    • MYRMICA
Re:Acer AOA101 - nefunkční touchpad, multitouch (vyřešeno)
« Odpověď #3 kdy: 06 Února 2013, 15:36:04 »
Vytvoř si ve svém domovském adresáři textový soubor s názvem třeba "pospusteni.sh"
Dej do něho sekvenci příkazů pro zprovoznění touchpadu např takto (ten první řádek tam musí být, aby bylo jasné pro co je to script):
Kód: [Vybrat]
#!/bin/sh
xinput set-int-prop "SynPS/2 Synaptics TouchPad" "Two-Finger Scrolling" 8 1
xinput set-int-prop "SynPS/2 Synaptics TouchPad" "Synaptics Two-Finger Scrolling" 8 1 1
xinput set-int-prop "SynPS/2 Synaptics TouchPad" "Synaptics Two-Finger Pressure" 32 10
xinput set-int-prop "SynPS/2 Synaptics TouchPad" "Synaptics Two-Finger Width" 32 8
a ulož ho. Změň u něho atributy na spuštění já používám atributy 775, v podstatě nastav atribut executable. Pokud ten soubor máš ve svém home adresáři pak je příkaz v terminálu takový:
Kód: [Vybrat]
chmod 755 ~/pospusteni.shno a v Aplikace spouštěné při přihlášení si ten scrip přidej.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

maxXx

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 54
  • A šestého dne bůh řekl: "not enough mana"...
    • Blog
Re:Acer AOA101 - nefunkční touchpad, multitouch (vyřešeno)
« Odpověď #4 kdy: 06 Února 2013, 15:40:36 »
Děkuji, je to pro mě velmi přínosné, protože jsem zjistil jak se takový script se sekvencí příkazů píše.

Já jsem teda našel v nastavení přímo možnost zapnutí/vypnutí multitouch, kterou jsem prve přehlédl (viz. výše)

Mockrát děkuji!

unkabunka

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 243
  • Všichni jste blázni,jenom já jsem letadlo.
Re:Acer AOA101 - nefunkční touchpad, multitouch (vyřešeno)
« Odpověď #5 kdy: 06 Února 2013, 15:44:26 »
Citace
Děkuji, je to pro mě velmi přínosné, protože jsem zjistil jak se takový script se sekvencí příkazů píše.
K tomu se taky připojím Díky a +1

maxXx

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 54
  • A šestého dne bůh řekl: "not enough mana"...
    • Blog
Re:Acer AOA101 - ve vysoké zátěži se vypne touchpad
« Odpověď #6 kdy: 08 Února 2013, 09:55:44 »
Tak ještě jeden problémek se vyskytl, zkoušel jsem to googlit a nápadně se to podobá tomuto:

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/gnome-settings-daemon/+bug/868400

http://askubuntu.com/questions/180016/touchpad-dies-occassionally

Vysvětlení: Při vysoké zátěži (nejspíše) se vypne touchpad (pouze touchpad, klikat jde)
nebo se zblázní a pohybuje se jen nahoru a dolu tak jako by fungoval jen multitouch, ale pak stejně umře uplně.
Musím v této situaci pomocí klávesnice restartovat počítač. Pak vše jde v pořádku.

Možná v těch odkazech již řešení je, jen moje angličtina je velmi špatná.... Děkuji tedy předem za pomoc!
« Poslední změna: 12 Února 2013, 16:19:35 od maxXx »

Dano V

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 990
Re:Acer AOA101 - Vypíná se touchpad (poslední otázka)
« Odpověď #7 kdy: 09 Února 2013, 18:13:23 »
len ot linky dávaj takto
 https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/gnome-settings-daemon/+bug/868400
 tá ikonka zemeguľe dík ;)
U12.04 do 04.2017  K3.2.0-60
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)
http://www.ubuntu.cz/komunita/pravidla

maxXx

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 54
  • A šestého dne bůh řekl: "not enough mana"...
    • Blog
Re:Acer AOA101 - Vypíná se touchpad (poslední otázka)
« Odpověď #8 kdy: 12 Února 2013, 16:20:40 »
Odkazy opraveny, omlouvám se.

Takže z odkazů jsem pochopil, že tento problém by měl být již vyřešen. Na Arch Linuxu ani Xubuntu se tento problém neobjevoval, tak nevím... Ale i tak díky.

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.