Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: problem s instalaci[Vyřešeno]  (Přečteno 5032 krát)

noby.pavel

• Návštěvník
problem s instalaci[Vyřešeno]
« kdy: 14 Února 2013, 11:09:55 »
Ahoj,

Instaloval jsem kubuntu na starší stolní pocitac. Instalace proběhla v pořádku a pak proběhl restart počítače a vyjeti DVD. Po najetí biosu zůstane jen černá obrazovka a vlevem horním rohu bliká kurzor. Nechal jedem to celou noc, ale nic nenajelo.

Prosím o řadu, kde by mohla být chyba

Diky
« Poslední změna: 23 Února 2013, 14:25:51 od František Zatloukal »

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
Re:problem s instalaci
« Odpověď #1 kdy: 14 Února 2013, 11:16:09 »
Na starší PC zrovna Kubuntu? To není moc dobrá volba... Co to je za stroj, jaké má parametry? Volil bych buď Xubuntu nebo Lubuntu, jedná-li o nějakou "vykopávku". Zrovna Kubuntu má docela velké nároky na HW.
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

Tomáš Daněk

• Návštěvník
  • Ta umělá hmota nás jednou zabije!
« Odpověď #2 kdy: 21 Února 2013, 20:28:07 »
No já mám podobný problém.
Instaloval sem ubuntu z flash-ky na notebook. Vše proběhlo v pořádku jen na konci mi to zahlásilo, že se něco nemohlo doinstalovat, ale vše naběhlo v pořádku. Udělal jsem si základní nastavení systému a restartoval.
V BIOSu jsem změnil bootování na HDD a zapsal. Bohužel naběhla mi černá obrazovka s kurzorem a jinak nic.
Teď musím po uspání restartovat NTB, protože WIFI mě sice naběhne, ale nic mi nefunguje. A restartovat musím jen s Flash USB kde mám instalaci ubuntu.

Co s tím? Děkuju za názory
Ubuntu 12.10, ACER Extensa 5610

František Zatloukal

• Závislák
    • frantisek.zatloukalu.eu
« Odpověď #3 kdy: 21 Února 2013, 20:38:03 »
Mohu se zeptat na pár upřesňujících informací?
  • O jaký notebook se jedná?
  • Pokud správně chápu, na pevném disku se nenachází žádný další systém (máte Ubuntu na hdd, které nefunguje, a na flashce)?
Citace
jen na konci mi to zahlásilo, že se něco nemohlo doinstalovat
- možná by bylo lepší upřesnit to ,,něco,,
Citace
Udělal jsem si základní nastavení systému a restartoval.
V BIOSu jsem změnil bootování na HDD a zapsal.
Základní nastavení systému je nutno udělat po nastavení bootování z HDD.
First they ignore you, then they laugh at you,
then they fight you, then you win.
Powered by Fedora 22 | Ubuntu 15.10

Tomáš Daněk

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 21 Února 2013, 21:01:51 »
Mohu se zeptat na pár upřesňujících informací?
  • O jaký notebook se jedná?
  • Pokud správně chápu, na pevném disku se nenachází žádný další systém (máte Ubuntu na hdd, které nefunguje, a na flashce)?
Citace
jen na konci mi to zahlásilo, že se něco nemohlo doinstalovat
- možná by bylo lepší upřesnit to ,,něco,,
Citace
Udělal jsem si základní nastavení systému a restartoval.
V BIOSu jsem změnil bootování na HDD a zapsal.
Základní nastavení systému je nutno udělat po nastavení bootování z HDD.

Je to ACER Extensa 5610
Ano, je jediný systém na HDD. Na flashce mám instalaci a instaloval sem si ubuntu na HDD na notebook. Bohužel když chci systém spustit, tak to jde jen s instalační flashkou, takže mi asi nefunguje nějaký spouštěcí program......?

S ubuntu začínám, takže mi některé výrazy nedávají význam a bohužel si je ani nepamatuju. Proto to "něco"  :)

František Zatloukal

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 21 Února 2013, 21:09:53 »
Dobře, jinak. Máte možnost chybu během instalace třeba vyfotit?
Pokud instalujete Ubuntu 12.10, můžete vyzkoušet nainstalovat 12.04.02?
Je instalační médium bez chyb(když během zavádění(malá ikona klávesnice dole na fialovém pozadí) Ubuntu z flashky stisknete jakoukoliv klávesu, tak se zobrazí nabídka, kde je možnost kontroly k dispozici)?
S tímto přístrojem totiž nejsou žádné problémy během instalace nahlášeny a bez přesnějšího popisu chyby se moc radit nedá  ???

Tomáš Daněk

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 21 Února 2013, 21:17:45 »
Mám 12.04.
Tuto instalaci jsem použil na jiném netbooku, kde vše proběhlo bez problémů.

Zeptám se, jak lama. Jak mám udělat reinstalaci?

František Zatloukal

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 21 Února 2013, 21:24:04 »

Během instalace zde vyberte možnost smazat disk a nainstalovat Ubuntu. Zobrazí se po této nabídce:

janek-m

• Host
« Odpověď #8 kdy: 21 Února 2013, 22:36:15 »

Je to ACER Extensa 5610
Ano, je jediný systém na HDD. Na flashce mám instalaci a instaloval sem si ubuntu na HDD na notebook. Bohužel když chci systém spustit, tak to jde jen s instalační flashkou, takže mi asi nefunguje nějaký spouštěcí program......?

S ubuntu začínám, takže mi některé výrazy nedávají význam a bohužel si je ani nepamatuju. Proto to "něco"  :)

Pokiaľ Ubuntu nabootuje iba s pomocou USB, tak sa počas inštalácie zapísal zle zavádzač systému. Miesto HDD v PC (sda), na USB kľúč (sdb). Výpis: sudo fdisk -l to objasní. Nabootujte Live USB a dajte sem ten výpis.
« Poslední změna: 21 Února 2013, 22:48:31 od janek-m »

Tomáš Daněk

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 22 Února 2013, 15:10:15 »

Během instalace zde vyberte možnost smazat disk a nainstalovat Ubuntu. Zobrazí se po této nabídce:

Obrázky sice nevidím, ale tohle je mi jasné. Co mi není jasné je, jak se k tomuto stavu dostanu, protože Ubuntu mám nainstalované a když restartuju NTB a i když mám v BIOSu nastavené bootování z flash HDD, tak se mě přímo rozjede Ubuntu bez možnosti cokoliv ovlivnit.

Tomáš Daněk

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 22 Února 2013, 15:15:31 »

Je to ACER Extensa 5610

Pokiaľ Ubuntu nabootuje iba s pomocou USB, tak sa počas inštalácie zapísal zle zavádzač systému. Miesto HDD v PC (sda), na USB kľúč (sdb). Výpis: sudo fdisk -l to objasní. Nabootujte Live USB a dajte sem ten výpis.

Ano, to by mohl být ten problém. Problém ale je, že nechápu co, kde a jak mám hledat a zkopírovat. Jak říkám Linux je pro mě zcela nové a neznámé prostředí, proto bych požádal.......mluvte na mě, jako na idiota   :)
Snažil jsem se něco najít na té bootovací flashce, ale nic  :-\

Dano V

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 22 Února 2013, 15:37:39 »
Vľavo hore klik do kolečka s logom ubuntu napíš terminal klik na terminál a v terminále zadáš
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -l bude to chcieť heslo tak ho napíš nebudeš však vidieť že ho píšeš, píšeš ho! Takto?  ;) Ak je to ubuntu. Ak kubuntu, tak vľavo dole otvoríš ponuku a do poľa na písanie(asi je tam napísané Hledat) napíšeš terminal

[příloha smazaná administrátorem]
« Poslední změna: 22 Února 2013, 15:50:33 od Dano V »
U12.04 do 04.2017  K3.2.0-60
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)
http://www.ubuntu.cz/komunita/pravidla

Tomáš Daněk

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 22 Února 2013, 15:50:41 »
super! Konečně někdo mluví srozumitelně :D

Další problém :), jak se sem vkládají obrázky? Nevidím tu žádnou možnost. Uložil jsem si výpis, jako obrázek obrazovky....

« Poslední změna: 22 Února 2013, 16:10:15 od Tomáš Daněk »

Dano V

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 22 Února 2013, 15:52:24 »
pod poľom čo píšeš Rozšířené možnosti...
výpis kopíruj z terminálu buď označíš myšou,pravý klik kopírovať, alebo shift ctrl c a vkladaj ho sem ctrl v alebo pravý klik myšou a vložiť, tak že klikneš na ikonku # a vložíš ho medzi tie znaky číže iba vložiť
Edit:buď pozornejší a do terminálu zadaj všetko čo ti povedia nie len časť, nemáš tam -l
sudo fdisk -l
« Poslední změna: 22 Února 2013, 16:02:14 od Dano V »
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)

Tomáš Daněk

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 22 Února 2013, 15:57:41 »
pod poľom čo píšeš Rozšířené možnosti...
výpis kopíruj z terminálu buď označíš myšou,pravý klik kopírovať, alebo shift ctrl c a vkladaj ho sem ctrl v alebo pravý klik myšou a vložiť, tak že klikneš na ikonku # a vložíš ho medzi tie znaky číže iba vložiť

Je to tam ;)

janek-m

• Host
« Odpověď #15 kdy: 22 Února 2013, 16:02:23 »
A kde??  ;D Ja ten výpis nevidím.

Dano V

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 22 Února 2013, 16:04:47 »
Ale vidíš je tam príklad použitia príkazu fdisk len tam neskopíroval všetko, chybka sa stane ;)
Tomáš, ešte raz zadaj
sudo fdisk -l klik na vybrat nad týmto príkazom potom ctrl c  alebo ho skopíruj a v terminále stlač klávesy shift ctrl v
« Poslední změna: 22 Února 2013, 16:08:36 od Dano V »

Tomáš Daněk

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 22 Února 2013, 16:12:22 »
Ale vidíš je tam príklad použitia príkazu fdisk len tam neskopíroval všetko, chybka sa stane ;)
Tomáš, ešte raz zadaj
sudo fdisk -l klik na vybrat nad týmto príkazom potom ctrl c  alebo ho skopíruj a v terminále stlač klávesy shift ctrl v

snad je to ono. Opravil jsem to, ale zas sem nevěděl, jak vymazat předcházející obrázek. Začínám být troška stresovaný :)

Se asi picnu. Co to je za písmeno?! Teď už to je snad ono!

« Poslední změna: 22 Února 2013, 16:16:22 od Tomáš Daněk »

janek-m

• Host
« Odpověď #18 kdy: 22 Února 2013, 16:14:47 »
sudo fdisk -l (malé L), ty si zadal -i. Nebuď stresovaný, klídek, pohodička :). Ešte raz zadaj ten príkaz a nemusíš vkladať obrázky, ten text z terminálu skopíruj a vlož do správy (odpoveď) a daj ho do code.

EDIT: tie obrázky sa dajú odstrániť, keď klikneš na rozšírené možnosti pri odpovedi, tak tam sú, iba ich zmaž.
« Poslední změna: 22 Února 2013, 16:17:03 od janek-m »

janek-m

• Host
« Odpověď #19 kdy: 22 Února 2013, 16:20:34 »
No presne, ako som predpokladal, opravíme zavádzač. Musíš nabootovať Live USB s Ubuntu a potom kliknúť na vyskúšať. Otvoríš terminál a postupne budeš zadávať:
sudo mount /dev/sda1 /mnt
sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sda

Po reštarte PC:
sudo update-grub

EDIT: Keď nabootuješ Live USB Ubuntu, tak si otvor net s touto stránkou a príkazy si prekopíruj do terminálu.

@Dano V: kontroluj ma :)
« Poslední změna: 22 Února 2013, 16:24:15 od janek-m »

Tomáš Daněk

• Návštěvník
« Odpověď #20 kdy: 22 Února 2013, 16:21:19 »
Ono to jde i kopírovat? Tak to je fajn ;)
V DOSu šlo leda prd :D

Jak říkám. Je to pro mě všechno nové.....

Tomáš Daněk

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 22 Února 2013, 16:25:13 »
No presne, ako som predpokladal, opravíme zavádzač. Musíš nabootovať Live USB s Ubuntu a potom kliknúť na vyskúšať. Otvoríš terminál a postupne budeš zadávať:
sudo mount /dev/sda1 /mnt
sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sda

Po reštarte PC:
sudo update-grub

1) co je LIVE USB?
2) kde ho v Ubuntu nabootuju?
3) pokud to všechno udělám a po restartu PC to co jsi napsal dám kam? Opět do Terminálu?

janek-m

• Host
« Odpověď #22 kdy: 22 Února 2013, 16:27:26 »
urobíš to, čo si urobil pred inštaláciou ubuntu. Zasuň USB kľúč do NTB, reštart, nastaviť boot z USB a nechaj nabootovať systém. Po načítaní daj Vyskúšať Ubuntu. A si v Live USB. Tam otvor terminál a zadávaj príkazy.

Tomáš Daněk

• Návštěvník
« Odpověď #23 kdy: 22 Února 2013, 18:18:22 »
urobíš to, čo si urobil pred inštaláciou ubuntu. Zasuň USB kľúč do NTB, reštart, nastaviť boot z USB a nechaj nabootovať systém. Po načítaní daj Vyskúšať Ubuntu. A si v Live USB. Tam otvor terminál a zadávaj príkazy.

Omlouvám. Musel jsem narychlo odjet.
K tématu. Žádnou možnost "vyzkoušet Ubuntu" nemám. Mám tam jen svůj profil nebo přihlásit se jako host :(
A nastavený boot z USB mám prakticky stále jinak by mě nenaběhlo nic.....
« Poslední změna: 22 Února 2013, 18:20:54 od Tomáš Daněk »

janek-m

• Host
« Odpověď #24 kdy: 22 Února 2013, 18:36:32 »
Tak v tom prípade by som odporučil napáliť ISo súbor Ubuntu na DVD ako obraz disku a nabootovať.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.