Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Chlazení  (Přečteno 1328 krát)

LordSaita

• Návštěvník
Chlazení
« kdy: 27 Února 2013, 11:55:12 »
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat. Mám ubuntu 12.10. Nikdy jsem nepociťoval nějaké problémy. Ale dnes mi bylo řečeno, že snad Ubuntu má mít problémy se softwarových chlazením. Zajímalo by mě, jestli je to pravda nebo ne? A jestliže ano, jak se tato chyba projevuje?
Děkuji za odpověď.

Avogadrus

• Návštěvník
Re:Chlazení
« Odpověď #1 kdy: 27 Února 2013, 11:59:40 »
Chladí se výhradně hardwarově. A abych nebyl za škarohlída, obvykle se chyba chlazení projevuje přehříváním.
U12.04; jádro neznámé; XFCE 4.10

LordSaita

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 27 Února 2013, 12:21:57 »
V tom případě mi ten člověk říkal nesmysl?
Tedy, jinak když nepociťuju žádné problémy, ani s přehříváním, tak je vše v  pořádku?

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 27 Února 2013, 15:42:12 »
Co je to SW chlazení, tím se asi myslí nulté instrukce procesoru, které se generují při jeho nečinnosti, ale ty procesor generuje sám. Jenže pokud něco běží (a v OS toho na pozadí běží hodně) je procesor používán vlastně stále.

Regulaci ventilátorů má na starosti obvykle BIOS, aby nedošlo k poruše v případě chyby OS.

Ale pokud tento koumal dokáže použitím "síly" Windows uchladit svou sestavu bez použití větráků, rád bych ho poznal, třeba se mu povede vyřešit problém chlazení velkých serverů.

Cuore

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 27 Února 2013, 18:45:51 »
no já myslím, že narážka byla mířena, spíš na grafické karty a jejich softwarové řízení chlazení, kde jsem opravdu občas viděl, určité náznaky potíží s chlazením. Ať už nepřetržitý chod větráku na plný výkon, nebo právě výše zmiňované přehřívání. Tohle ovšem vyřešil uzavřený ovladač od výrobce.

beer

• Host
« Odpověď #5 kdy: 27 Února 2013, 19:26:03 »
no já myslím, že narážka byla mířena, spíš na grafické karty a jejich softwarové řízení chlazení, kde jsem opravdu občas viděl, určité náznaky potíží s chlazením. Ať už nepřetržitý chod větráku na plný výkon, nebo právě výše zmiňované přehřívání. Tohle ovšem vyřešil uzavřený ovladač od výrobce.

Jinými slovy - open source ovladače pro nvidii a ati jsou méně efektivní a grafika jede na vyšší výkon s nižší efektivitou. Proprietární ovladače jsou zpravidla na lepší úrovni. Otázka je, jak by ale vypadalo srovnání open source ovladačů na starých grafických kartách, na které výrobci s aktualizacemi svých proprietárních ovladačů dlabou.

Další věc je ta, že třeba grafika, která nejede přes vaapi nebo vdpau vytěžuje více procesor, takže procesor třeba při přehrávání full hd videa jede na plný výkon -> více se zahřívá.
« Poslední změna: 27 Února 2013, 19:28:38 od beer »

h.giuseppe

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 28 Února 2013, 10:37:42 »
Nevím zdali to sem zcela patří, ale když jsem používal ze začátku UNITY, tak moje grafika jela na najevišší taktování i když jsem na ntb  nic nedělal a teplota byla okolo 60°C, a jen jsem přešel na GNOME tak hned byla na nejnižším taktování a teplota asi 43°C což je docela podstatný rozdíl.
Debian Stretch 64bit - Gmone; Intel HD Graphics 620 (Kabylake GT2); Inntel core I5 7200U @ 2.5GHz; 8GB RAM......

beer

• Host
« Odpověď #7 kdy: 28 Února 2013, 11:17:02 »
Na mém stroji s pasivní grafikou nvidia mi teplota grafiky nepřekročí ani v unity cca 50 stupňů. Nebo jsem si toho zatím tedy nevšiml. Při hraní her - to nevím. Používám unity.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.