Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Samba - anonymní přístup s write právy [SOLVED]  (Přečteno 2079 krát)

stoker

• Host
Samba - anonymní přístup s write právy [SOLVED]
« kdy: 02 Března 2013, 17:15:27 »
Zdravím komunitu,

mám drobný problém. Ve své domácí síti bych chtěl zprovoznit něco jako "multiplatformní" domácí úložiště s webovým serverem - to celé na klasickém desktopu s ubuntu. S webserverem není problém, s tím mám zkušenosti, problém je ale se sambou. Přiznám se, že tomuhle moc nerozumím a moc se mi nechce řešit rozdělování práv jednotlivým uživatelům, protože na to chci přistupovat i z mobilu... Samba mi teď běží - z mého notebooku s ubuntu, androidího tabletu a mobilu se tam dostanu (počítače s win7 jsem ještě nezkoušel), můžu číst názvy souborů, otevírat soubory, ale zapisovat ne. Zkoušel jsem už pár tipů (jako třeba toto: http://goo.gl/SmD1k), ale bez úspěchu.

Nemáte se sambou někdo větší zkušenosti? Jak to řešíte?

Dalším problémem je to, že má počítač více disků. Když je nasdílím, tak se ani na jeden z jiného počítače nedostanu - upravil jsem tabulku etc/fstab a přidal řádek něco jako:
Kód: [Vybrat]
/dev/sdc1 /media/toaster/Datadisk ntfs defaults,nls=utf8 0 0, ale to nepomohlo - můžu ještě vyzkoušet, jestli se tam dostanu z webu pomocí symbolických odkazů :-)

Díky za odpověď a jakoukoliv radu,
stoker
« Poslední změna: 02 Března 2013, 21:53:53 od stoker »

Dano V

• Stálý člen
  • **
« Poslední změna: 02 Března 2013, 18:50:14 od Dano V »
U12.04 do 04.2017  K3.2.0-60
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)
http://www.ubuntu.cz/komunita/pravidla

stoker

• Host
Re:Samba - anonymní přístup s write právy
« Odpověď #2 kdy: 02 Března 2013, 19:05:15 »
Díky za odpověď,
dělal jsem pokusy s tím diskem, ale asi to nechám na později. Zjistil jsem totiž, že to nezávisí na sambě - nejde k němu přistoupit z webu (pomocí symlinků jako to mám na jiném webovém serveru). Primárně bych tedy chtěl řešit tu sambu. To s těmi uživateli jsem moc nepochopil, myslel jsem, že to bude fungovat anonymně. Můj dotaz tedy nyní zní jinak: Je možné aby to vůbec s anonymním přístupem fungovalo?
Pokud by nebyla jiná možnost, tak tam rád uživatele nastavím, tomu ale také moc nerozumím. Chápu to dobře, že si v samba klientu na libovolném zařízení zvolím jméno a heslo, tyhle údaje přidám do samby na serveru a znovu ty samé do operačního systému na serveru?
stoker

edit: Hlásím progress. Do systému jsem přidal nového uživatele a stejné údaje zadal do samby. Přihlašování z jiného počítače funguje, ale stále nemůžu zapisovat. Další úpravy v config souboru jsem dělal podle wiki, ale stále to nefunguje :-(. Server restartuji po každé změně...
« Poslední změna: 02 Března 2013, 19:48:44 od stoker »

Dano V

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 02 Března 2013, 19:53:15 »
smb.conf
[Disk]
path = /cesta/do/zložky
writeable = yes
browseable = yes
valid users = [b]meno smbuser[/b]
zapisovateľné, viditeľné
keď  máš ten "server" na klasickom desktope s ubuntu/unity tak doinštaluj
sudo apt-get install system-config-sambaje to potom jednoduchšie a nemusíš stále reštartovať sambu
« Poslední změna: 02 Března 2013, 19:58:48 od Dano V »
U12.04 do 04.2017  K3.2.0-60
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)
http://www.ubuntu.cz/komunita/pravidla

stoker

• Host
« Odpověď #4 kdy: 02 Března 2013, 20:03:47 »
To Dano V: Nic relevantnějšího nemáš? Jistě že to mám v config. souboru takto nastavené a grafickou "administraci" doinstalovanou mam také :-)
Momentálně jde o to, že mi to nefunguje ani s přihlášení (ne anonymně)
« Poslední změna: 02 Března 2013, 20:05:46 od stoker »

ntz_reloaded

• Lokaj
  • Závislák
  • skill :: ur home erly
tikejte mi, taky Vam tikam ...
song of the day - openSUSE, openindiana, DuckDuckGo
The noise ain't noise anymore, who's to blame, WHO'S TO BLAME ??

stoker

• Host
« Odpověď #6 kdy: 02 Března 2013, 20:09:51 »
Uf... Z nějakého neznámého důvodu to najednou začalo fungovat - funguje čtení i zápis. Děkuji vám všem za pomoc :-)
edit: Neznámý problém to už není - omylem jsem tam nechal řádky create mask a directory mask, kterým jsem podle nějakého návudo nastavil špatné hodnoty. Bez nich to už běží perfektně...

Ještě zbývá ale jeden problém - stále se nemohu dostat na další disky, ale to už asi budu muset vyřešit sám...

edit: K diskům už se dostanu, "nečekaně" byl fail v přístupových právech :-)
« Poslední změna: 02 Března 2013, 21:53:41 od stoker »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.