No Visual Studio jsem pro vážnou aplikaci nepoužil ani jednou.

Pokud jsem dělal něco v .NET, tak jsem to vyvíjel v SharpDevelopu, ale před tím jsem dělal programy v Borland Pascal, potom Borland Pascal for Windows, pak různé verze Delphi. Protože Dělám klasické desktopové aplikace, které nejsou příliž komplikované tak mi to stačí. Teď mám v plánu další desktopovou aplikaci, kterou už bych chtěl udělat pro Linuxu. Nemusí umět nic složitého. Aplikace se bude řídit chod měřícího zařízení pomocí seriového portu, (na to plánuji samostatný thread). Měření se stává ze sekvence operací, které musí být provedeny ve správný čas, mnohé operace bude provádět obsluha (Jejich plná automatizace by byla buď příliš drahá nebo nebezpečná.), které program napoví co má udělat (na to plánuji další thread, s použitím timeru pro tyto věci nemám dobré zkušenosti). Po dokončení měření se výsledek zobrazí v grafu nebo tabulce a vytiskne. Každý měřený objekt bude zaveden v databázi, a do té se uloží i výsledek měření.
Takže co potřebuji:
1. Pracovat se seriovým portem
2. Pracovat s databází (nejlépe včetně nejzákladnější údržby, jako je záloha a obnova dat.)
3. Pracovat s tiskovými sestavami.
4. Rozumnou tvorbu formulářů.
5. Možnost udělat balíček pro výsledný produkt, aby si uživatel mohl nainstalovat (třeba po zhroucení systému).
Proč chci IDE s Designerem formulářů?
Tvorba formulářů pomocí IDE je dobrá zejména z toho důvodu, že daleko dříve vidím výsledek. V Borland Pascal for Windows jsem je také dělal ručně a moc dlouho trvalo než by daný formulář odladěn. Navíc každá úprava formuláře byla podstatně složitější než v designeru. Vím, že jsem tenkrát raději nechal formulář v neoptimální podobě, protože jeho změna na optimální podobu byla zbytečně pracná..
No skripty v téhle aplikaci příliš nevyužiji, maximálně nějaký pro spouštění, zálohu či obnovu dat.
Databáze - v podstatě mi na ní moc nezáleží, její využití nic moc, používával jsem firebird embeded, čili něco podobného.