Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Dodatočné rozdelenie disku [VYRIESENE]  (Přečteno 1988 krát)

bope

• Návštěvník
Dodatočné rozdelenie disku [VYRIESENE]
« kdy: 07 Března 2013, 21:52:21 »
Tak som tu zas... :-\ .
Áno, keď ste ma viedli pri inštalácii Ubuntu 12.04 z LiveUSB, ponúkli ste mi rozdelenie disku, ale vtedy som sa hnal dopredu, len aby som už úspešne nainštaloval OS. Teraz by som už mal vôľu disk rozdeliť. Je to možné aj po nainštalovaní Ubuntu, alebo sa to dá len pomocou LiveUSB? Ak len pomocou LiveUSB - nezničím si všetko, čo už mám v PC nainštalované?
Ďakujem za odpoveď  ::)
« Poslední změna: 12 Března 2013, 15:20:23 od bope »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re:Dodatočné rozdelenie disku
« Odpověď #1 kdy: 07 Března 2013, 22:03:00 »
Gparted z Live CD. Nesmíš však přehodit oddíl /, potažmo /boot, jinak Grub nenajde co zavést. A pokud přehazuješ i počet oddílů, budeš muset dodatečně přenastavit i /home. Pokud však jen zvětšuješ, nemělo by se nic stát. Doporučuji mít vše zálohované, pokud nejsi na výkonné UPS.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

bope

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 07 Března 2013, 22:07:37 »
Ďakujem ti úprimne!

janek-m

• Host
« Odpověď #3 kdy: 08 Března 2013, 09:31:37 »
RE: Roman "Rovano"Vacho: Neviem, či otázka od bopa bola dobre pochopená. On inštaloval Ubuntu automatickou inštaláciou, nechcel použiť voľbu "niečo iné" http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=67014.msg479196#msg479196 . On sa pravdepodobne pýtal, či by vedel teraz dodatočne vytvoriť samostatný oddiel /home, keďže teraz má /  a swap.
Keďže som ešte ani ja dodatočne /home nevytváral (ja vždy inštalujem cez voľbu "niečo iné"), tiež  by ma zaujímalo, či sa to dá. V GParted dokáže zmeniť veľkosť /, to je jasné, dokáže aj vytvorený oddiel naformátovať na ext4, ale nie je mi jasné, ako tejto novej oblasti priradí prípojný bod /home.  Dá sa to?
« Poslední změna: 08 Března 2013, 10:19:39 od janek-m »

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #4 kdy: 08 Března 2013, 09:43:38 »
Zvažte poměr rizika a přínos této úpravy.
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #5 kdy: 08 Března 2013, 10:05:36 »
A tiez casovu narocnost prerozdelovania uz obsadenej(zaplnenej) particie. Cista instalacia je rychlejsia.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

bope

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 09 Března 2013, 09:02:36 »
Aj ja už teraz chápem riziká dodatočného upravovania - rozdeľovania disku, keď som to tak neurobil pri inštalácii Ubuntu z LiveUSB. Nechám to tak. Išlo mi len o to, aby som nemusel zálohovať celý veľký disk, ale len systém. No myslím, že v nástroji ktorý je v Ubuntu 12.04 na zálohovanie je možnosť vynechať zo zálohy priečinky, ktoré zálohovať nechcem.

janek-m

• Host
« Odpověď #7 kdy: 09 Března 2013, 09:27:05 »
Ručné delenie disku pri inštalácii Ubuntu má svoje výhody. Jednak má každý kontrolu nad tým, čo sa robí a v neposlednom rade vytvorenie samostatného /home je dobré, pokiaľ sa niečo v systéme pokazí, preinštaluje sa / (koreňový oddiel) a dáta zostávajú. Je to podobné ako Windows - C: systém, D: dáta.
Samozrejme, ak sa rozhodneš urobiť tento model inštalácie, je jednoduchšie systém nainštalovať ešte raz. Napíšeme podrobný návod - je to jednoduché  ;)

bope

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 09 Března 2013, 16:54:32 »
Ďakujem Ti, myslím, že slušný návod je aj na wiki, ale už som do toho nainštaloval kopec program(ík)ov a nechce sa mi to znova. Vynechal som zo zálohy dáta, nechal systém a zálohoval som na USB resp. ext. HD.
Prajem pekný víkend!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.