Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace Ubuntu na noťas Fujitsu  (Přečteno 2725 krát)

WelCo

• Návštěvník
Instalace Ubuntu na noťas Fujitsu
« kdy: 09 Března 2013, 13:54:01 »
Zdravím,

poslední dobou se notebook Fujitsu A530, který byl dodán s předinstalovaným systémem Windows 7 Professional čím dál tím víc seká, a práce není moc pohodlná. Chtěl jsem tedy systém, který by byl rychlý a zároveň efektivní na práci. Ubuntu mám rád, filosofie společnosti se mi líbí, takže bych rád na noťasu uvítal tento systém.

Notebook - Intel Core i3 370M,
15.6" LED 1366x768,
RAM 2GB DDR3,
HDD 250GB 5400 otáček,
(ještě má také Wifi, DVD mechaniku a Bluetooth)

Vás bych se chtěl zeptat, zda a jakou verzi systému by jste na tento notebook doporučovali, a zda bude patrný rozdíl ve svižnosti mezi oběma systémy. Již dříve jsem zkoušel nainstalovat Ubuntu jako dualboot, ale to se moc nepovedlo. Chová se Linux, když je na PC "sám", lépe? Také by mě zajímalo, jak co nejlépe a s co nejmenším rizikem problémů nainstalovat Linux a zároveň odebrat Windows.

Děkuji.

samot65

Re:Instalace Ubuntu na noťas Fujitsu
« Odpověď #1 kdy: 09 Března 2013, 14:00:10 »
Základní věci jsou na wiki.ubuntu.cz. Osobně bych doporučil Ubuntu 12.04 spustit jako live a vyzkoušet funkčnost ntb. Instalaci lze provést do dualbootu i jako náhradu win nebo win odstranit později - opět viz wiki.

WelCo

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 09 Března 2013, 14:18:26 »
Díky, tady jde o to, že když jsem to dal na dualboot, tak se to hrozně rvalo. Nakonec jsem musel přes Windows odstranit Ubuntu a pak v nouzovým režimu přes příkazovou řádku odstranit GRUB.

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 09 Března 2013, 14:31:11 »
Jak že jsi instaloval to Ubuntu? Nebylo to náhodou Wubi? http://wiki.ubuntu.cz/instalace/wubi
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 09 Března 2013, 14:36:53 »
Při dualbootu Win/Lin se vzácně může stát, že některé zařízení zůstane viset v nějakém režimu a ovladač ho neumí přepnout. Např. V Lin funguje wifi a po bootu do Win nefunguje. A pomůže jen vyndat baterku.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 09 Března 2013, 14:39:31 »
Při dualbootu Win/Lin se vzácně může stát, že některé zařízení zůstane viset v nějakém režimu a ovladač ho neumí přepnout. Např. V Lin funguje wifi a po bootu do Win nefunguje. A pomůže jen vyndat baterku.
Já takhle odblokovávám wifiny na Win only stanicích přes live Ubuntu :))
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 09 Března 2013, 14:43:43 »
Já takhle odblokovávám wifiny na Win only stanicích přes live Ubuntu :))
Může bejt :-)
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

WelCo

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 09 Března 2013, 15:06:40 »
Jak že jsi instaloval to Ubuntu? Nebylo to náhodou Wubi? http://wiki.ubuntu.cz/instalace/wubi

Ne, instaloval jsem ho z cédéčka.

samot65

« Odpověď #8 kdy: 09 Března 2013, 15:16:12 »
To pořád neodpovídá na otázku. Ubuntu přes wubi se chová jako program ve win, v dualbootu si win nevšímá jsou vedle sebe nezávisle.

WelCo

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 09 Března 2013, 18:21:34 »
To pořád neodpovídá na otázku. Ubuntu přes wubi se chová jako program ve win, v dualbootu si win nevšímá jsou vedle sebe nezávisle.

Nainstaloval jsem je na rozdělený disk, takže fungoval dualboot.

jmp

• Host
« Odpověď #10 kdy: 09 Března 2013, 18:26:46 »
... Ubuntu přes wubi se chová jako program ve win, ...
Toto není pravda...

WelCo

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 10 Března 2013, 14:31:34 »
Ještě bych se chtěl zeptat, zda když při instalaci zvolím "nahradit stávající obrázek", můžu poté ještě obnovit systém Windows pomocí CD? Děkuji.

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #12 kdy: 10 Března 2013, 15:19:08 »
Ještě bych se chtěl zeptat, zda když při instalaci zvolím "nahradit stávající obrázek", můžu poté ještě obnovit systém Windows pomocí CD? Děkuji.
stávající obrázek? Nechápu...

WelCo

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 10 Března 2013, 15:20:24 »
Omlouvám se, už mi z obrázků trochu hrabe, myslel jsem "systém".

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #14 kdy: 10 Března 2013, 16:12:26 »
No to je totiž otázka jaký stávající systém bude nahrazovat, v případě že bude nahrazovat windows tak pak už žádný windows nebude tudíš nebude co obnovovat.
Doporučuji ruční rozdělení disků kde máš jistotu co se vlastně děje. ;)
http://wiki.ubuntu.cz/Instalace/Pr%C5%AFvodce%20instalac%C3%AD?redirect=1#krok_43_-_ruční_rozdělení_disku

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.