Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Chyba při bootování Ubuntu ver. 12.10 (říjen 2012)  (Přečteno 1038 krát)

ronkon

• Návštěvník
Chyba při bootování Ubuntu ver. 12.10 (říjen 2012)
« kdy: 09 Března 2013, 14:32:07 »
Zdravím všechny, chtěl bych poprosit o pomoc nebo radu. Chtěl jsem vyzkoušet na PC nejnovější verzi Ubuntu 12.10 (z října 2012). Vypálil jsem si image a vytvořil boot DVD s Ubuntu. Po roztočení DVD v mechanice začne obvyklé bootování z DVD, na okamžik se zobrazí typická oranžová plocha Ubuntu, ale po krátké době (od roztočení disku v mechanice cca po 15 vteřinách) naskočí černá obrazovka s textem a blikajícím kurzorem v levém horním rohu (viz. obrázek přílohy). Dál bootování už nepokračuje a tento text zůstává zobrazen napořád. Neví někdo prosím, v čem by mohl být problém?
Prozatím jsem situaci vyřešil tím, že jsem nainstaloval místo 12.10 starší verzi 10.04 LTS, kterou jsem měl z dřívější doby vypálenou. Špatně vypálené DVD s tou verzí 12.10 nebude, protože jsem to zkoušel i na ntbku a bootování proběhlo v pořádku bez zobrazení jakýchkoliv chyb.

PC má CPU AMD Athlon 3000+ (1.8 GHz), s. 939, 1 GB RAM, grafika nVidia GeForce 6600GT, základní deska Gigabyte GA-K8NMF-9

[příloha smazaná administrátorem]

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
Re:Chyba při bootování Ubuntu ver. 12.10 (říjen 2012)
« Odpověď #1 kdy: 09 Března 2013, 14:40:11 »
I to co jsi zkoušel nevylučuje chybu špatného ISO obrazu. Musel bys to porovnat přes nějaký hash minimálně.

Tady to však vypadá na problém s PAE jádrem-adresace paměti, zde konkrétně se to dotklo ovladače grafické karty.
Doporučoval bych zůstat na 12.04. koneckonců oni tam backportují i změny z 12.10.
Pokud bys vyloženě chtěl 12.10, musel bys upgradovat přes fake pae jádro. Postup tu na fóru někdo psal.
Kód: [Vybrat]
uname -aNeměl bys mít PAE jádro. Pokud máš, pro jistotu si doinstaluj jádro dané verze bez PAE.
Osvědčilo se mi to na podobně staré sestavě=přestala dělat to, co Tobě.
« Poslední změna: 09 Března 2013, 14:42:48 od Roman "Rovano" Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

ronkon

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 09 Března 2013, 15:12:47 »
Děkuji za tip :) s Linuxem začínám, tak zkusím pro začátek něco najít o tom PAE jádru..

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 09 Března 2013, 15:26:49 »
A příklad o té instalaci jader.
Teď možná jedeš na PAE v 12.04, ale chyba se neprojevila.
Čili jsou to například balíky linux-image-čísla-generic-PAE.
A budeš instalovat tedy to samé, akorát bez přídomku PAE.
Celkem jsou to 2-3balíky na změnu.
Ten první možná bude už bez PAE přídomku.
linux-headers-verze
linux-headers-verze-generic
linux-image-verze-generic

A pokud je nainstaluješ, musíš do nich restartovat.
Ověřit přes to
uname, a smazat ty s PAE. Šlo by to udělat rovnou naráz, ale pokud by se vloudila chybička, nemusel bys už nabootovat.
« Poslední změna: 09 Března 2013, 15:31:08 od Roman "Rovano" Vacho »

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

ronkon

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 09 Března 2013, 15:51:01 »
No teď mám na PC Ubuntu verzi 10.04 LTS (a ne verzi 12.04).

JInak zkoušel jsem ten příkaz uname -a v terminálu a toto se vypsalo:
Linux Roman-ubuntu 2.6.32-45-generic #104-Ubuntu SMP Tue Feb 19 21:21:41 UTC 2013 i686 GNU/Linux

O nějakém PAE jádru tam nic napsáno není, tak předpokládám, že ho nemám. Jak budu mít chvilku čas, tak si k tomu sednu a zkusím kdyžtak ty balíky pořešit. Zatím dík moc za rady a reakce :)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 09 Března 2013, 16:04:35 »
No a mně tam mozek doplnil automaticky místo 10.04 tu 12.04. Tak ano. V 10.04 se běžně ještě ve výchozím nastavení neinstalovaly PAE jádra :-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.