Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: KompilovanýXInterpretovaný?  (Přečteno 2136 krát)

Matesax

• Host
KompilovanýXInterpretovaný?
« kdy: 12 Března 2013, 08:51:54 »
Dobrý den,
dělám konzolový WM. Rozhodl jsem se pro interpretovaný - Ruby. Jenže v této oblasti se používá C. Který typ jazyka je vhodnější? (V Ruby jsem jako doma - C tak dobře neovládám.)
Děkuji.
« Poslední změna: 12 Března 2013, 09:04:58 od Matesax »

beer

• Host
Re:KompilovanýXInterpretovaný?
« Odpověď #1 kdy: 12 Března 2013, 10:08:08 »
Nejsem programátor, ale od programátora mi takový dotaz připadá zbytečný, protože určitě znáš výhody a nevýhody těchto řešení. Určitě výš, že v C to bude pro tebe těžší napsat, sám to naznačuješ. Na druhou stranu to zvládneš udělat v Ruby, udělej to tedy v Ruby, ale s vědomím toho, že prostě to nepojede tak rychle, jako kdyby to bylo udělané pořádně v C. Nicméně tvou motivací, kterou si naznačil v jiných příspěvcích, je i paměťová náročnost a rychlost, je otázka, jestli si s ruby pomůžeš oproti těm tebou zavrhovaným řešením založením na xserveru.

Každopádně tvou skutečnou motivací nejspíše bude to, že prostě chceš něco dělat. Jestli by ale nebylo lepší si vybrat něco užitečnějšího k programování, než objevovat Ameriku, to je už na tobě. Pokud by si svou tvůrčí energii vložil do jiného programu, který by byl třeba užitečnější i pro druhé, měl by si nejen dobrý pocit z toho, že něco umíš, ale i z toho, že tvou práci ocení i ostatní.
« Poslední změna: 12 Března 2013, 10:10:18 od beer »

Matesax

• Host
« Odpověď #2 kdy: 12 Března 2013, 15:03:50 »
Copak to nebude pro více lidí? Chci to udělat i proto, abych lidi do konzole nalákal... Mě ten script přijde vhodnější - vždy^t samotný shell je interpretován... Holdám pouze spravovat knihovnu 'ncurses' - proto mi přijde lepší script... (Bude to dynamické.) Jde mi pouze o to, jestli někde není roh za který nevidím. C mě zaskočilo - ptám se tedy, jaký důvod to má... Kdybych dělal interpret, tak je C na místě. Tudíž kdybych to řešil jak jsem plánoval původně - vlastní zpracování aplikací, tak to je C jak vyšité. Když chci ale dynamicky obletovat kolem knihovny s dynamickými akcemi, tak se na to ten script prostě hodí...

beer

• Host
« Odpověď #3 kdy: 12 Března 2013, 15:32:53 »
OK, tak pak sem hoď výsledek, ať můžu vyzkoušet :).

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #4 kdy: 12 Března 2013, 17:06:58 »
Nevím jak si přesně představuješ ten tvůj wm, ale předpokládám, že stávající řešení znáš:
http://en.wikipedia.org/wiki/Terminal_multiplexer

Například tmux je i v repozitáři Ubuntu a okna umí hezky.
http://tmux.sourceforge.net/

Edit: Jo, už jsem si všiml v jiném vlákně, žes multiplexery zmiňoval...
« Poslední změna: 12 Března 2013, 17:29:28 od GdH »

beer

• Host
« Odpověď #5 kdy: 12 Března 2013, 17:12:11 »
nebo třeba byobu, ale to je trošku něco jiného...

Matesax

• Host
« Odpověď #6 kdy: 12 Března 2013, 17:34:26 »
Znám - neovladatelné (polykání kláves, zasahování na nepatřičná místa,...), těžkopádné... Chci právě volnější ovládání, panel s editovetelnými položkami... A hlavně podporu myši. Brát to budu skutečně jako okna - tak jako v GUI...

Byobu je dokonce WM (narozdíl od multiplexerů) - tak jaké jiné? Napopak dost se blíží mé vizi. Jak jsem psal - chci to ale volnější. S možností shodit program nejen do panelu (minimalizace) - ale i do lišty.
« Poslední změna: 12 Března 2013, 17:36:17 od Matesax »

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #7 kdy: 12 Března 2013, 17:43:26 »
Právě byobu se zdá na cestě tím směrem, díky beerovi za tip :)

beer

• Host
« Odpověď #8 kdy: 12 Března 2013, 17:46:32 »
Podpora myši pro terminál je možná skrze gpm...

Třeba bys ho mohl vzít kód byobu a přeskryptovat k obrazu svému...

Matesax

• Host
« Odpověď #9 kdy: 12 Března 2013, 17:49:11 »
Však - vždy^t jsem psal - chci to jen dynamičtější. Bez pamatování si XY zkratek. Bez polykání kláves. Zavedu něco jako dvojtečkový systém ve Vimu - jen zde si onu klávesu budete moci nastavovat... Tím tedy přesunu hlavní ovládání na myš. Neutekl jsem z GUI kvůli tomu, že je v konzoli lepší ovládání - to jen v něčem. Zrovna ale okenní systém je rozhodně lepší než XY STTY...

Samozřejmě, že tu myš mám - ale bavím se o WM. Budeš moci hýbat s okny myší + resizovat + minimalizovat + shodit do formy krátké lišty + křížek na ukončení...

Když vezmu ten kód vznikne z toho zmatlanina. Byobu je myšleno úplně jinak. To bych možná ani nedal do kupy...
« Poslední změna: 12 Března 2013, 17:50:43 od Matesax »

beer

• Host
« Odpověď #10 kdy: 12 Března 2013, 17:54:40 »
i3 tiling window manager znáte?

http://simonsblog.co.uk/static/images/i3/i3-screen.png

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Wx0eNaGzAZU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Wx0eNaGzAZU</a>
« Poslední změna: 12 Března 2013, 19:24:15 od Vojtěch Trefný »

Matesax

• Host
« Odpověď #11 kdy: 12 Března 2013, 17:59:30 »
X11 si sem opravdu tahat nehodlám. Před ním utíkám... :) Ncurses je přesně co potřebuji. Spravuje výstup aplikací a já si s nimi můžu hrát...

beer

• Host
« Odpověď #12 kdy: 12 Března 2013, 18:07:48 »
dvtm?

Matesax

• Host
« Odpověď #13 kdy: 12 Března 2013, 18:09:25 »
Máte někdo zkušenost s:

/usr/lib/ruby/vendor_ruby/ncurses_sugar.rb:86:in `new': undefined method `newwin' for Ncurses:Module (NoMethodError)

Nejprve jsem chtěl ncurses nainstalovat přes gem - to bylo opravdu bláhové... :) Naštěstí v repozitáři to je také. (Aptitude.) Tak se zdálo, že je po všem. Interpret je hold jiného názoru.... :)

dvtm - vždy^t to je pořád to samé... :) (Screen, twin,...)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.