Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Odstraneni vsech desktop-environmentu / Wayland  (Přečteno 3206 krát)

Václav Sobota

• Aktivní člen
  • *
Odstraneni vsech desktop-environmentu / Wayland
« kdy: 13 Března 2013, 15:20:00 »
Vsechny zdravim,

koupil jsem si novy laptop od HP, chystam se na dualboot s Win 8, ale pre tim hodlam ve VirtualBoxu vyzkouset Cinamon a porovnat ho s Gnome Classic, ktery pouzivam ted. Nakonec, az budu instalovat "na tvrdo", chci mit jenom 1 prostredi.

Co me zajima je, kterak po instalaci (nechtel bych instalovat Ubuntu Minimal - az budu delat duelboot, budu potrebovat graficky instalator) odstranim vsechna desktopova prostredi (myslim ze to jsou standardne Unity a Unity 2D), abych posleze z konzole naisntaloval to jedine, pro ktere se rozhodnu?

Dale me zajimala moznost instalovat Wayland misto X - je to doporucenihodne?

Predem vsem dekuji za odpovedi, urcite jsem spoustu veci nevysvetlil dost dobre, takze pripominky rovnez uvitam :)

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re:Odstraneni vsech desktop-environmentu / Wayland
« Odpověď #1 kdy: 13 Března 2013, 15:46:21 »
Proč si nenainstaluješ rovnou tu verzi která je pro dané prostředí zaměřená a vyladěná, pokud ovšem nejsi opravdový Geek, ale to by jsi spíš instaloval Debian...

http://cs.wikipedia.org/wiki/Distribuce_zalo%C5%BEen%C3%A9_na_Ubuntu

Jinak nevím že by Wayland dosáhl použitelného stádia... ;)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Václav Sobota

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 13 Března 2013, 15:50:05 »
Proč si nenainstaluješ rovnou tu verzi která je pro dané prostředí zaměřená a vyladěná, pokud ovšem nejsi opravdový Geek, ale to by jsi spíš instaloval Debian...

http://cs.wikipedia.org/wiki/Distribuce_zalo%C5%BEen%C3%A9_na_Ubuntu

Jinak nevím že by Wayland dosáhl použitelného stádia... ;)

Taky jsem to zvazoval, nainstalovat proste Mint... Ale preci jenom mam uz k Ubuntu takovy sentimentalni vztah... ;D

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #3 kdy: 13 Března 2013, 15:52:35 »
Můžeš si nainstalovat Ubuntu 12.10 server (tj žádné unity a sentiment se nevzbouří) a přes to přeplácnout "gnome2" z Mintu - na mintím foru na to zrovna spisuju návod ;)
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Václav Sobota

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 13 Března 2013, 15:54:37 »
To mi pripada jako dobrej napad :) Ale nebudu potom mi trochu zbytecne v kompu apache atd.? Ne ze bych si myslel, ze nejde odinstalovat ;D

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #5 kdy: 13 Března 2013, 16:10:14 »
To mi pripada jako dobrej napad :) Ale nebudu potom mi trochu zbytecne v kompu apache atd.? Ne ze bych si myslel, ze nejde odinstalovat ;D
Serverový instalátor má tu pěknou vlastnost, že si poři instalaci můžeš vybrat "rodiny" (apache, sql, virtualizace, dns...) balíků k instalaci - prostě si žádné serverové nevybereš, takže se nainstaluje minimální funkční systém bez tun balastu:)
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Václav Sobota

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 13 Března 2013, 16:11:07 »
Super, jdu povolit virtualizaci v biosu a vyzkousim :)

Václav Sobota

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 14 Března 2013, 01:08:23 »
Serverový instalátor má tu pěknou vlastnost, že si poři instalaci můžeš vybrat "rodiny" (apache, sql, virtualizace, dns...) balíků k instalaci - prostě si žádné serverové nevybereš, takže se nainstaluje minimální funkční systém bez tun balastu:)

Tak zkousel jsem ve virtualboxu serverovou instalaci a musim rict, ze to bez grafickeho instalatoru jde docela v pohode. Bohuzel se mi ale nepodarilo instalovat zadne balicky a uz vubec pridat repozitare :/

Zkousel jsem taky Ubuntu Minimal, ale tam se mi instalace ani nepovedla, skoncila na nemoznosti nainstalovat nejake dulezite balicky.

Vyzkousel jsem live Mintu, jak Cinnamon tak MATE a musim rict, ze je tezke si vybrat, protoze obe prostredi vypadaji vyborne, s GNOME Classic se to neda vubec srovnavat...

Zatim ale dal zkousim rozchodit Ubuntu bez GUI abych potom nainstaloval prave MATE nebo Cinnamon... Kdyz to nepujde, tak prejdu na Mint, ktery se mi teda moc libi, ale po tech letech s Ubuntu bych ho nerad opoustel...

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #8 kdy: 14 Března 2013, 08:33:47 »
Tohle je ten návod o kterém jsem mluvil: http://forum.linux-mint-czech.cz/viewtopic.php?f=15&t=204&sid=323e329963719a03e790db6cb33d4767#p1138

Akorát ty chceš "normální" instalaci, takže místo kroku 4) nainstaluj celej MATE metabalík. Předpokládám že pro Cinnamon to bude podobné...
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install xorg mate-desktop

RRRadek Neužil

• Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 14 Března 2013, 10:13:25 »
Tady to vlákno začíná vypadat zajímavě, zvláště pro lidi co si to chtějí poskládat ručně jen co se jim hodí.
Určitě lepší cesta než instalovat klasické Ubuntu a pak postupně odstraňovat co se nehodí. :)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #10 kdy: 14 Března 2013, 10:24:53 »
Tady to vlákno začíná vypadat zajímavě, zvláště pro lidi co si to chtějí poskládat ručně jen co se jim hodí.
Určitě lepší cesta než instalovat klasické Ubuntu a pak postupně odstraňovat co se nehodí. :)
To je přesně moje motivace proč píšu ten návod :)

Václav Sobota

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 14 Března 2013, 11:27:25 »

V takovem pripade ale myslim jde pouzit take Ubuntu Customization Kit. Ackoliv jsem ho zatim nezkousel, takze nedokazu rict, jak je to s pouzitelnosti.

Vzkousim Sachyho navod ve VirtualBoxu a dam vedet jak to slape, mezitim se mi povedlo nainstalovat Ubuntu Minimal a dat mu GNOME Classic (nedokazal jsem pridat jine zdroje softwaru, po editaci /etc/apt/sources.list chybel MATEu verejny klic a reseni uz jsem byl liny hledat), ktere ale vypada hrozne, neco mu ocividne chybi... Navic se s nim nainstalovalo i Unity nebo Unity 2D...

Vyzkousim ten navod i s Cinnamonem, pokud by to slapalo tak jej (navod) s dovolenim adaptuju a pripichnu do sekce Navody. Credits to Sachy, samosebou :)

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #12 kdy: 14 Března 2013, 11:53:59 »

V takovem pripade ale myslim jde pouzit take Ubuntu Customization Kit. Ackoliv jsem ho zatim nezkousel, takze nedokazu rict, jak je to s pouzitelnosti.

Vzkousim Sachyho navod ve VirtualBoxu a dam vedet jak to slape, mezitim se mi povedlo nainstalovat Ubuntu Minimal a dat mu GNOME Classic (nedokazal jsem pridat jine zdroje softwaru, po editaci /etc/apt/sources.list chybel MATEu verejny klic a reseni uz jsem byl liny hledat), ktere ale vypada hrozne, neco mu ocividne chybi... Navic se s nim nainstalovalo i Unity nebo Unity 2D...

Vyzkousim ten navod i s Cinnamonem, pokud by to slapalo tak jej (navod) s dovolenim adaptuju a pripichnu do sekce Navody. Credits to Sachy, samosebou :)

Customization kit je naprd, tim si akorat rozbijes instalacni iso...
Verejny klic... vzdyt je to v tom navode ;)

Václav Sobota

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 14 Března 2013, 16:42:53 »

Customization kit je naprd, tim si akorat rozbijes instalacni iso...
Verejny klic... vzdyt je to v tom navode ;)

Ja vim, vcera jsem to ale jeste nevedel ;D Kazdopadne, az prijdu z prace, vyzkousim to. Ale to nejtezsi me ceka uplne nakonec - dualboot s predinstalovanym Windows 8...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.