Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: jak odstranit ikonu běžícího programu z launcheru? VYŘEŠENO, ač obklikou  (Přečteno 1512 krát)

nakej_nick

• Návštěvník
 Dobrý den,
potřeboval bych vyřešit, jak se zbavit ikony. Jde o vlastní program napsaný v Lazaru, takže buďto
a) odstranit ikonu změnou programu, nebo
b) odstranit ikonu v systému
Po spuštění programu mám v Launcheru ikonu s menu 1) název programu 2) Ukončit
Zkoušel jsem hledat, ale žádný z postupů mi nefunguje (například nejčastější Form.ShowInTaskBar:=stNever)
Pokud tu je nějaký programátor v Lazarus nebo guru přes systém, prosím o radu :-)
Ubuntu 3D verze 12.04 PP LTS, případně 12.10 QQ
« Poslední změna: 20 Března 2013, 17:47:18 od nakej_nick »
Ubuntu 12.04 14.04 i 16.04 LTS

Rover623

Re:jak odstranit ikonu běžícího programu z launcheru?
« Odpověď #1 kdy: 18 Března 2013, 14:24:58 »
Od 11.10 je s Launcherem takový problém, vše co běží se zobrazuje v Launcheru (pokud to má okno). Když systém nedokáže program identifikovat nebo nenajde ikonu, stejně na Launcheru zobrazí ikonu s otazníkem. Jediná možnost je upravit program tak aby Compiz jeho otevřené okno, nepovažoval za okno

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #2 kdy: 18 Března 2013, 14:38:08 »
Neznám ten toolkit, ale běžně bývá k mání možnost nastavení hintu pro wm, aby okno v taskbaru nezobrazoval. Pak je na wm, jak s tím naloží a jestli mu vůbec rozumí. Jsou i knihovny pro management oken s EWMH kompatibilními wm, kam compiz spadá. Po doinstalování programu wmcrl můžeš okna komandovat i z příkazové řádky a přidat to třeba do spouštěče tvé aplikace. Postup je takový, že spustíš aplikaci, počkáš, až se zobrazí okno a pošleš požadavek na wm (viz man wmctrl), aby okno odpovídající identifikaci sebral z taskbaru. Nakonec také můžeš použít i CCSM a přidat mu pravidlo pro konkrétní okno. Možnosti jsou.

Edit:
Od 11.10 je s Launcherem takový problém, vše co běží se zobrazuje v Launcheru (pokud to má okno). Když systém nedokáže program identifikovat nebo nenajde ikonu, stejně na Launcheru zobrazí ikonu s otazníkem. Jediná možnost je upravit program tak aby Compiz jeho otevřené okno, nepovažoval za okno

Ničeho takového jsem si nevšiml, v Launcheru zůstávají jen ikony, které jsou tam připíchnuté uživatelem, jinak je to věc Compizu a ten mi na žádném systému neodmlouvá. A používám zrovna skip_taskbar nastavení denně. O conky nemluvě.
« Poslední změna: 18 Března 2013, 19:01:51 od GdH »

nakej_nick

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 20 Března 2013, 12:42:28 »
to GdH>
Díky za vysvětlení, snahu mám, ale nic mi nezabírá ...
Měl bych asi taky zdůraznit, že jsem začátečník.

1] hint: to bude asi zmíněná vlastnost Form.ShowInTaskBar:=stNever, která je ovšem označená jako dlouhodobý bug :-(
2] wmctrl:  (název okna ověřený přes wmctrl -l ) ... a nic
#!/bin/bash
/home/administrator/Dokumenty/project1&
echo spusteno
sleep 11
wmctrl -r project1 -b add,skip_taskbar
read -p "press enter"
3] CCSM = manažer nastavení compizu | správa oken | windows rules | skip taskbar   class=project1 i name=project1 ... a nic

Doplněno: našel jsem fungující příklad (ofuk přes druhý Form)
http://d5152c7da.static.telenet.be/view.php?id=17294&history=1 Example_correct_ShowInTaskBar.tar.gz
takže do toho zkusím ten svůj prográmek nacpat...

Doplněno: uvedený odkaz je zrušen, zmíněný soubor jsem ztratil, a jelikož jsem totéž potřeboval znova, vyřešil jsem takto - funguje pro Lazarus 1.40 v Ubuntu 14.04:
Unit1 obsahuje pouze Timer s Intervalem 1 (vloženo do Form1.Create házelo chybu)
Citace
procedure TForm1.Timer1Timer(Sender: TObject);
begin
  Timer1.Enabled:=False;
  Form1.ShowInTaskBar:=stNever;
  Form1.Hide;
  Form2.Show;
end;
Unit2
Citace
procedure TForm2.FormCreate(Sender: TObject);
begin
Form2.ShowInTaskBar:=stNever;
end;
Kdyby to mělo jen jednomu dalšímu začátečníkovi pomoct  :)
« Poslední změna: 17 Května 2015, 13:20:24 od nakej_nick »

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #4 kdy: 20 Března 2013, 17:07:42 »
Těžko říct, kde je chyba.. Já používám na 12.04 wmctrl pro vynechání okna mplayeru, ve kterém mi běží monitor kamery a funguje to normálně, ikona se v launcheru nezobrazuje. Zrovna tak jsem neměl problém s compizem, i když je fakt, že některá jiná pravidla ignoruje.

nakej_nick

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 20 Března 2013, 17:46:10 »
GdH> už mi to funguje přes tu fintu s druhým formulářem ... každopádně díky za snahu, zase jsem se něco přiučil a třeba využiju jindy
« Poslední změna: 20 Března 2013, 17:48:18 od nakej_nick »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.