Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vypínání počítače  (Přečteno 1834 krát)

kimi

• Aktivní člen
  • *
Vypínání počítače
« kdy: 26 Března 2013, 08:49:48 »
Ahoj, jen rychlý dotaz, rád bych si nastavil ikonu na vypínání počítače, problém mám s tím, že vše vyžaduje root - příkazy shutdown, halt chtějí rootovská práva. Nemáte někdo nějaký nápad? Zdraví Kimi

aloisam

• Host

beer

• Host
Re:Vypínání počítače
« Odpověď #2 kdy: 26 Března 2013, 11:03:21 »
Dá se to obejít tuším jednoduše, respektive těch možností je více. Udělat spouštěč na vypnutí v /usr/share/applications/shutdown.desktop, nastavit spustitelný příznak, nakopírovat na plochu, a změnit práva...

Kód: [Vybrat]
[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Name=vypnutí pc
Comment=po kliknutí vypne pc
Exec=/sbin/shutdown -h now
Icon=/cesta/k/nejake/ikone/ikona.png
Terminal=false
Type=Application
Categories=GNOME;Utility;
StartupNotify=true

sudo chmod u+s /sbin/shutdown
Nebo je možné modifikovat soubor /etc/sudoers, atd.

http://linux.byexamples.com/archives/315/how-to-shutdown-and-reboot-without-sudo-password/
http://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=6199.0

Rover623

« Odpověď #3 kdy: 26 Března 2013, 17:37:13 »
Naprosto jednoduchá cesta je tohle (není třeba nic měnit), vytvoř si prázdný textový soubor (třeba v geditu), do něj vlož tohle
dbus-send --system --print-reply --dest=org.freedesktop.ConsoleKit /org/freedesktop/ConsoleKit/Manager org.freedesktop.ConsoleKit.Manager.Stop ulož a přiděl souboru spustitelný příznak. Pak to funguje jako ikona, po dvou-kliku se počítač vypne. Pokud chceš vyrobit zástupce (soubor desktop) je možné použít postup výše, jen místo
Exec=/sbin/shutdown -h now tam dej tohle
Exec=dbus-send --system --print-reply --dest=org.freedesktop.ConsoleKit /org/freedesktop/ConsoleKit/Manager org.freedesktop.ConsoleKit.Manager.Stop Pokud chceš aby se zástupce objevoval ve vyhledávání Dashe je nutné ho vložit buď do (pro všechny uživatele)
/usr/share/applications/ jako root, tedy
gksudo nautilus nebo do
/home/user/.local/share/aplications jen pro určený profil

beer

• Host
« Odpověď #4 kdy: 26 Března 2013, 17:47:29 »
Rover623: to je super cesta. Ten příkaz si vysypal takto z rukávu :)? Nebo jak si se k němu dopracoval?

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #5 kdy: 26 Března 2013, 18:24:19 »
Rover623: to je super cesta. Ten příkaz si vysypal takto z rukávu :)? Nebo jak si se k němu dopracoval?

Je to třeba na tom odkaze, co sem dával aloisam ;)

Matesax

• Host
« Odpověď #6 kdy: 26 Března 2013, 18:25:27 »
chmod...

chmod a+x /sbin/shutdown

Rover623

« Odpověď #7 kdy: 26 Března 2013, 21:50:50 »
Abych řekl pravdu našel jsem to v dokumentaci dbus, když jsem kdysi dávno hledal způsob jak vyvolat uspání za pomoci klávesové zkratky, tak aby nebylo potřeba modifikovat systém a šlo to bez hesla.

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #8 kdy: 26 Března 2013, 22:04:20 »
Abych řekl pravdu našel jsem to v dokumentaci dbus, když jsem kdysi dávno hledal způsob jak vyvolat uspání za pomoci klávesové zkratky, tak aby nebylo potřeba modifikovat systém a šlo to bez hesla.

V dokumentaci dbus asi ne, ten s tím souvisí jen tak, že zprostředkovává komunikaci ;) Od kdysi dávno se těch služeb power managementu pár vystřídalo. Ale dobrým zdrojem je vždy wiki Archu.

Rover623

« Odpověď #9 kdy: 26 Března 2013, 22:07:12 »
No, prostě to bylo v nějaké dokumentaci, každopádně se to hodilo, tak si to člověk pamatuje

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
« Odpověď #10 kdy: 26 Března 2013, 22:10:10 »
No, prostě to bylo v nějaké dokumentaci, každopádně se to hodilo, tak si to člověk pamatuje

Tvou paměť bych chtěl mít, já si na to vedu separé složku, kam si podobné věci zaznamenávám - stačí mi, že si pamatuji to málo, co vím  :D
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.