Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vyroba grafu a ilustraci do LaTeXu ve vektorovem formatu  (Přečteno 1405 krát)

asiJa

• Návštěvník
Vyroba grafu a ilustraci do LaTeXu ve vektorovem formatu
« kdy: 27 Března 2013, 15:45:10 »
Ahoj,

kdo pisete odborne publikace v LaTeXu, zajimalo by me jakym zpusobem pripavujete grafy a ilustrace. Konkretne mam ten problem ze vektorove formaty (.SVG, .EPS, .PS) jsou tak spatne kompaktibilni mezi aplikacemi ze je prakticky nemozne vyrobit graf v jednom programu (xmgrace, python-mathplolib ) a upravit ho v jinem ( Inkscape, Karbon, OpenOffice ) a nakonec ho ulozti ve formatu stravitelnem LaTeXem ( .PDF, .EPS ) aniz by se mi ten obrazek rozhodil.

Napr. typicky potrebuju vykreslit nejake grafy v xmgrace nebo python-mathplolib a potom do nich dokreslit ve vektorovem grafickem editoru sipky, nebo neco zvyrazni nebo umistit vice grafu, obrazku a dalsi grafiky do jednoho slozeneho Figure.

Naprosto nejpohodlnejsi mi zatim pripadalo pouzivat OpenOffice Impress, kde mam vsechny figure pekne usporadane na jednotlivych slide, a potom je exportuju do PDF a zkompiluju pdflatexem.
Ma to jediny problem - OpenOffice nezvladne spravne nacist grafy z xmgrace ani mathplolib jinak nez jako bitmapy (.png), v .ps nebo .eps
to nejde vubec, a v .svg to vzdycky rozhodi popisky os a nekdy i grafiku.

Pripada mi dost idiotske publikovat v clancich grafy jako 100x vetsi a "kostickovane" bitmapy, nez by mohly byt kdyby se OpenOffice s xmgrace dokazal shodnout na nejakem vektorovem grafickem formatu.

Uvazuju ze bych to tedy delal prez Inkscape (i kdyz to je mene pohodlne), ale tam taky narazim na problemy s kompaktibilitou (i kdyz ne tak velkou). Radeji bych ovsem stejne pouzival Impress, nebo jiny editor prezentaci, protoze se ty figure v nem lepe organizuji i upravuji, precejenom smysl Inkscape je trochu jiny.

Proto se ptam, jaky postup pouzivate vy, resp. jaky by jste doporucili.

Diky

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re:Vyroba grafu a ilustraci do LaTeXu ve vektorovem formatu
« Odpověď #1 kdy: 27 Března 2013, 16:22:49 »
No je to problém... jak se přechází mezi programy tak vektory všude vypadají jinak, zvláště pokud nejsou už převedené na křivkách nebo obsahují různé barevné přechody a efekty... Já zatím vše převádím na JPG s 90 dpi což je 1:1 vhodné na web, png používám jen pokud potřebuji průhlednost obrázku ale jinak je png bezztrátová takže tím pádem i veliká. ;)

Jinak si pohrát v Inkscape, ale těžko se radí, musel by jsi přiložit nějaký příklad a mohl bych zkusit co se s tím dá dělat. ;)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.