Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kubuntu 12.04.1 dva Monitory [vyřešeno]  (Přečteno 3553 krát)

Robert.b98

• Návštěvník
Kubuntu 12.04.1 dva Monitory [vyřešeno]
« kdy: 27 Března 2013, 21:00:54 »
Ahoj,
Mám klasický problém s nastavením monitorů. mám na notebooku  připojený monitor 1920x1080 přes HDMI a 1280x1024 přes VGA.
V nastavení mám sice spoustu krásných možností, ale když ho chci uložit vždy se mi z monitorů nadělají klony. jediné co funguje z nějakého důvodu je nastavení DFP1 1920x1080 pozice absolutní
a CRT1 1280x800 pozice Nad DFP1. nejvíc mi asi vadí že nejde přepnout na 1280x1024 tudíž mám na druhém monitoru černé pruhy. Nelze ani změnit polohu třeba na vlevo. Jak zkusím jiné nastavení nebo posunout pozice obrazů při uložení se to zase vrátí zpět nebo se na zobrazení nic nezmění.To že se okna otevírají kde se jim zrovna chce ani nezmiňuji.
pokusil sem se stáhnout jiného správce monitorů a když spustí KrandTRay vypadá to stejně jen pokud použiji rychlé nastavení z lišty tak mu sice vnutím nastavení 1280x1024 ale obrazy jdou přes sebe. Posunout je samozřejmě nejde (stále se vrací zpět) a zajímavý je také stav na monitoru. Je na něm vidět část překrývající se plochy druhého monitoru a zbytek je černý kurzor může po celém monitoru ale okna se odmítají přesunout na černou plochu.

Děkuji všem kdo se dočetli až sem a mají ještě chuť odpovědět.

Co tedy chci:
Ideálně aby se monitory chovali jako dvě samostatné plochy s jiným rozlišením jako když přepínám ploch na jednom monitoru, ale místo otáčení kostky by se přepínalo mezi aktivní a pasivní plochou.

S čím bych se spokojil:
byl bych rád i za stav kdyby se mi povedlo aby na druhém monitoru bylo rozlišení 1280x1024 a může být klidně i nahoře už sem si zvykl.
a aby plochy navazovaly.

Někde sem četl o o tom přepínání, ale už to nemůžu najít.
Pročítal sem i různé vlákna s těmito problémy, ale každé má většinou jiný specifický problém.
Budu rád když mě někdo nakopne správným směrem. Předpokládám, že existuje nějaký program který by dokázal monitory správně nastavit.

Moc Dík
Robert.
« Poslední změna: 03 Května 2013, 21:50:54 od Robert.b98 »
Pořád se učím a objevuji

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re:Kubuntu 12.04.1 dva Monitory
« Odpověď #1 kdy: 27 Března 2013, 22:54:30 »
Nemám žádné zkušenosti s Kubuntu ale i tam se používá 3D akcelerace tuším?
Na Ubuntu v Unity 3D je také menší možnost celkového rozlišení ale v režimu Unity 2D bez 3D akcelerace je mnohem větší volnost v nastavení...

Snad nám řekni co máš za grafickou kartu a co máš v souboru xorg.conf

Zítra až budu na compu se na to podívám... ;)
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Robert.b98

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 28 Března 2013, 17:34:04 »
Ahoj,

pokusím se odpovědět a snad správně.
Tedy grafická karta je ATI radeon HD 3450.

soubor xorg.conf jsem nenašel našel jsem xorg.conf.d.5 axorg.conf .5 v obouc souborech je xorg.conf a pokud jej otevřu gedit tak je tam toho tolik že se to sem nedá vložit,
protože přesáhnu maximální délku 40000 znaků

Co přesně bych měl hledat ? 3D akcelerace vůbec netuším. Jen mě napadá, že sem před nedávnem nainstaloval nesvobodný ovladač grafické karty s tím že tím něco získám a pak sem se dočetl že to bývá spíše naopak. mám ho odinstalovat ?

díky Robert
Pořád se učím a objevuji

Robert.b98

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 28 Března 2013, 17:46:21 »
Tak chlapi,

odinstaloval jsem nesvobodný ovladač a funguje to dokonce ji na pozici vlevo.

Také popisy jsou správně HDMI a VGA.

Jen tedy dotaz dají se nějak rozdělit plochy na monitory ??

Jinak za každou informaci budu rád Díky.
Pořád se učím a objevuji

Robert.b98

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 28 Března 2013, 20:08:00 »
Mám ještě dva problémy.

1) po vypnutí se nastavení neuloží a po zapnutí jsou plochy přes sebe.
2) když zapnu hru a zase vypnu nastavení se opět nevrátí do podoby jak sem jej nastavil.
Pořád se učím a objevuji

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 30 Března 2013, 03:14:04 »
Nastavení monitorů je třeba uložit, slouží k tomu tlačítko Uložit jako výchozí.

Robert.b98

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 30 Března 2013, 10:07:00 »
ano to sem udělal,

ovšem nefunguje to prostě se to neuloží i když se zobrazí okno s hlášením konfigurace baly nastavena jako výchozí pro tuto plochu.
Nefunguje to ani když hned po uložení pokud udělám změnu a dám obnovit výchozí nic se nezmění. Typuji na nedostatečná práva nebo chybějící složku ovšem nevím kam se změny zapisují.
Pořád se učím a objevuji

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 30 Března 2013, 13:12:06 »
Jasně, tak je to obdobný problém tomu mému, takže i já budu velice vděčný za rady.

Robert.b98

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 14 Dubna 2013, 20:25:28 »
Ahoj,
tak to pořád zkoumám a zjistil sem, že nastavení se neuloží jen pro druhý výstup VGA.
Vždy po startu se ze tento výstup zakáže. Momentálně Používám ARandR kde mám uložené nastavení.
Už mě napadlo soubor s uložením zaměnit se souborem de se ukládá nastavení pracovní plochy. Také sem zjistil, že pro každý účet se dá nastavit libovolné natavení rozlišení a monitorů.
Také sem odstranil startovací obrazovku kterou sem doinstaloval, použil jsem základní a do té doby funguje alespoň ukládání nastavení pro výstup HDMI.
Jsem, ale ve slepé uličce nikde na internetu jsem nenašel kam se toto nastavení ukládá. Možná by i hodně pomohlo při spuštění spustit ARandR s parametrem aby se načetl uložený soubor ideálně aby se i použilo nastavení a ARandR se zase zavřel. Ovšem tak dobrý nejsem a hlavně momentálně má přednost rodina na pokusy nemám čas.

Kdyby někoho něco napadlo budu rád.
Jinak už sem do tohoto vlákna nebudu přispívat protože bych jen zasíral toto fórum.

Robert.
Pořád se učím a objevuji

Robert.b98

• Návštěvník
Re:Kubuntu 12.04.1 dva Monitory [vyřešeno]
« Odpověď #9 kdy: 03 Května 2013, 22:11:25 »
Čau chlapi,

tak sem se dnes konečně měl čas zabývat problémem se změnou rozlišení.
Řešení bylo nakonec trapně jednoduché.

Problém který sem řešil byl, že vždy po startu sytému jsem musel ručně nastavovat parametry obou monitorů i přes snahu nastavení uložit, je systém vždy zapomněl.

Mnou vynalezené řešení (odpovídající trapným znalostem) :

1) stáhneme ARandR
2) zde nastavíme požadované rozlišení a další vlastnosti monitorů
3) uložíme do souboru v mém případě obr.sh
4)O otevřeme soubor v textovém editoru např gedit v mém případě vypadá takto
Kód: [Vybrat]
#!/bin/sh
xrandr --output VGA-0 --mode 1280x1024 --pos 0x0 --rotate normal --output LVDS --off --output HDMI-0 --mode 1920x1080 --pos 1280x0 --rotate normal
5) ve složce /home/jméno uživatele/.kde/Autostart/ vytvoříme soubor v textovém editoru v mém případě screen.rc.sh
6) vložíme do něj script ze souboru ARandeRu v mém případě obr.sh
7) uložíme
8 ) provedeme restart.

Script se nám zobrazí v záložce spouštění a ukončení, měl by tam jít přidat přes nabídku mě to ovšem psalo nějaký problém s právy, stejně tak by měl jít vložit soubor přímo do Autostartu.

Mě to zatím funguje bez problému. po startu se rozlišení samo nastaví. Při nastavení spustit před startem KDE v záložce spouštění a ukončení se zobrazení upraví před startem.
Doufám že to pomůže 8)
Robert
« Poslední změna: 03 Května 2013, 22:26:51 od Robert.b98 »
Pořád se učím a objevuji

Petr Valach

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 08 Května 2013, 02:33:49 »
To je hodně zvláštní, čím to může být? Nikdy jsem se s tím nesetkal... u KDE mi vadí, že se nepřizpůsobuje aktuálně dostupnému monitoru (pokud nechám aktivní např. jen externí a ten odpojím, můžu počítač leda resetovat), ale že by si neuchovával nastavení monitorů, to ne. Ano, nezachovává se nastavení gamy a barevných kanálů, bohužel... tím mě taky parádně štve. :-[

Robert.b98

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 08 Května 2013, 19:59:41 »
Bude to možná tím, že sem nejdříve instaloval nesvobodný ovladač s chybou. Po update se mi povedlo nainstalovat nesvobodný ovladač a
nakonec když nešlo natavit žádný rozumný rozlišení tak sem ho zase odinstaloval. Tím se možná nadělal bordel v právech nebo možná úplně odebral nějakou systémovou složku.
Nicméně takto to funguje naprosto spolehlivě.
Pořád se učím a objevuji

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.