Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zvetseni mista na disku pro Ubuntu [Vyřešeno]  (Přečteno 1076 krát)

andrewcz

• Návštěvník
Zvetseni mista na disku pro Ubuntu [Vyřešeno]
« kdy: 07 Dubna 2013, 09:16:29 »
Ahoj vsem,
omlouvam se jestli se ptam hloupe, ale prochazel jsem x for, googloval a nic mi nepomohlo, tak chci poprosit o radu vas tady..
Na notebooku jsem pouzival Windows. Potom jsem si pro vyzkouseni pres wubi instaloval Ubuntu, abych se zabavil, jenomze me to nadchlo a Windowsy si necham jen pro par aplikaci, se kteryma si prozatim Wine neporadi, jinak je uz nechci videt. Jenze ja vul pri instalaci zvolil velikost instalace jen 5GB (preci jen to bylo na zkousku a necekal jsem ze u toho zustanu), natahal do toho programy ktery uz normalne pouzivam, vse nastavil no a samozrejme uz tech 5GB dochazi.. Ale nechce se mi to cele preinstalovavat znovu, to az jako posledni moznost. Na internetu jsem narazil na moznost upravit misto pomoci gParted, ale tedy... Bohuzel, me se to nepovedlo. Pres spousteci flashku taky nic..
A tak se vas tazi bando, mate nejaky tip, radu, pomoc, jak tech 5GB vyhrazenych pro Ubuntu navysit, abych mohl normalne pokracovat v pouzivani...? Jinak jsem z Ubuntu regulerne nadsen, ale tohle by mi udelalo radost, to vyresit...
Diky moc!!
« Poslední změna: 07 Dubna 2013, 10:21:58 od andrewcz »

Nemec

• Aktivní člen
  • *
Re:Zvetseni mista na disku pro Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 07 Dubna 2013, 10:02:51 »
Bohužel jednoduše asi nejde. Tady o tom něco je, ale problém bude dělat grub, postup je pouze pro grub-legacy. wubi Instalace není plnohodnotná instalace a těch 5GB je vlastně soubor Windows s virtuálním souborovým systémem pro linux. Celé je to určeno hlavně pro seznámení s Linuxem. doporučuji samostatnou instalaci na disk do dualbootu.

andrewcz

• Návštěvník
Re:Zvetseni mista na disku pro Ubuntu
« Odpověď #2 kdy: 07 Dubna 2013, 10:20:44 »
Dekuju moc za rychlou odpoved. Aha, tak ja zil v tom ze wubi je jenom zjednoduseni instalace a ono ejhle.. :) Ale myslel jsem si to ze to nejak takhle dopadne, co se da delat :). Nicmene diky moc, komplet to prekopu a mam pokoj.. :)

Dano V

• Stálý člen
  • **
Re:Zvetseni mista na disku pro Ubuntu [Vyřešeno]
« Odpověď #3 kdy: 07 Dubna 2013, 12:08:54 »
Dá sa to ale jednoduchšie je preinštalovať
Citace
v livecd pripojíš disky pr. dev/sdaX  aj /dev/sdbY presunieš /home z sdaX na sdbY zapíeš zmenu do fstab upravíš zvyšné miesto v gparted sudo chmod -R 775 nový* /home
ak by niečo nešlo doriešilo by sa to potom ale aj reinstall je v pohode.
*alebo to urobíš po jednom pr. chmod 620 .ICEauthority=-rw------- .xsession-errors, 664=-rw-rw-r--.gtk-bookmarks atď. fígeľ je v právach skrytých súborov
o tom čo zabralo mne nebudem písať (pár ľudí by to mohlo stáť nestrávený obed ;))
alebo si to okopíruješ pred výmenou /home na plochu uložíš a podľa toho upravíš naspäť
ls -al ~/ > ~/Plocha/lsal.txt
U12.04 do 04.2017  K3.2.0-60
...Ne vždycky spolu budeme souhlasit, ale to není důvod k neslušnému chování. Každý se občas může cítit zklamaný, ale je vždy potřeba se chovat tak, aby se zklamání neproměnilo v osobní útok. Je nutné si uvědomit, že v komunitě, kde panuje napětí a stres, se toho moc neudělá... ;)
http://www.ubuntu.cz/komunita/pravidla

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.