Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: nebootuje Mint i Ubuntu 12...  (Přečteno 1752 krát)

daton

• Aktivní člen
  • *
nebootuje Mint i Ubuntu 12...
« kdy: 07 Dubna 2013, 19:08:30 »
Dobrý den mám PC s AMD 64 dvoujádrem a sdílenou ATI grafikou. Deska je od Asusu, když nainstaluji Ubuntu nebo Mint vyšší než 10.10 tak instalace proběhne bez problémů ale po restartu se objeví pouze černá obrazovka a kurzor. Zkrátka počítač se nerozběhne. Při instalaci nehlásí žádné chyby. Instaluji verze 64bit protože hardware to umožnuje. Zkoušel jsem i vypálený supergrub a potom se rozjelo textové spuštění systému (po identifikaci supergrubem na cd) ale skončil jsem opět v textovém režimu a nedokázal jsem spustit grafický režim a ani nainstalovat supergrub.
Prosím mohl by mi někdo poradit jak systém zprovoznit nebo nainstalovat tak aby byl funkční? Děkuji za rady.
« Poslední změna: 08 Dubna 2013, 09:55:12 od daton »

daton

• Aktivní člen
  • *
Re:nebootuje Mint i Ubuntu 12...
« Odpověď #1 kdy: 08 Dubna 2013, 10:03:11 »
Tak jsem ještě zjistil, že pokud nainstaluji ubuntu na desce se starým AMD athlonem 32bit tak na tom novém PC chodí pokud ale provedu stejnou instalaci 12.04 na tom mém dvoujádře AMD 64bit tak to nebootuje a nespustím to ani na tom starém athlonu.
Napadá mne jen že tam jsou defultně nastavené sata disky jako a IDe je tam je jen jaksi navíc, ten disk na který to dávám je ale právě ide. Jestli to tedy nebude tím, že grub má chaos v discích. Zatím nevmím jak bych zjistil jak si  grub na té nefunkční instalaci disk označil.
Dobré je že instalaci iso supergrubu najde ale nedokáže ji spustit v grafickém režimu a navíc nevím jak bych ho tam nainstaloval.

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 08 Dubna 2013, 19:28:32 »
A live ti předpokládám šlape bez problémů?
Zkus všechny disky odpojit a instalovat jen s tím jedním diskem, instaluješ na ten IDE že? Než budeš instalovat tak se podívej v live CD jestli ti neukazuje SMART něco ošklivého. ;)
http://wiki.ubuntu.cz/syst%C3%A9m/datov%C3%A1_%C3%BAlo%C5%BEi%C5%A1t%C4%9B/diskov%C3%BD_n%C3%A1stroj
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 08 Dubna 2013, 20:19:17 »
Je to placatý široký konektor ide nebo ten malý sata? Ten hdd, na kerý to instaluješ?
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

daton

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 08 Dubna 2013, 21:57:37 »
Konektor je samozřejmě IDE nikoliv sata. Při instalaci mám připojen jen jeden disk a to ten na kterém instalaci provádím. Live to chodí naprosto v pohodě a na disk jsem se díval je tam jen jedno upozornění že disk byl přehřátý ale je to seaget ty se hřejí normálně, jinak disk i při testu nevykazoval žádné chyby.  Megia šla nainstalovat ve stejné konfiguraci bez problémú. Mint a Nové verze Ubuntu však nejdou.
Zkusim sehnat sata disk a instalaci provést na něm zda to pújde. Kdyby vás ještě něco napadlo budu rád za každou radu. Děkuji.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #5 kdy: 09 Dubna 2013, 08:44:56 »
Máš ho na konci kabelu a je kabel orientovaný správně? Delší konec bez koncovek do desky(je-li pro 2 zařízení)?

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

daton

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 10 Dubna 2013, 17:56:43 »
Dobrý den
Pane Vacho nainstaloval jsem už hodně počítačů, jak desktopů tak i NB a se systémy Linuxu (Mandriva ,Mageia, CentoOs, Ubuntu, Puppy a další) i Windows (95,98,Milenia, Visty,XP a 7) tak že skutečně vím kam připojit disk a jak ho nakonfigurovat aby se jevil jako primárni. Vždy se mi dařilo tyto systémy oživit bez problému a to i s dvěma systémy na jednom disku. Je pravda že s příchodem Grub2 jsem již pár problémů měl vzláště když jsem chtěl na jeden disk umístit Mandrivu (Grub 1 a Ubuntu (grub2). Vždy se to nějak i po poradě zde vyřešilo, ale ted jsem chtěl zkusit Mint. Ten mi ale po instalaci nenastartuje a problém bude tedy opět v Grubu2 (tedy alespoň se to myslím). Zarážející je že po spuštění Supergrubu to přejde pouze do textového režimu, což nasvědčuje o vážnějším problému této distribuce s platformou AMD ATI. Zkusím stáhnout Mint 14 a uvidím (zatím jsem zkoušel mint  101303 v alternativě Debian). Uvidíme jestli na tom bude Mint 14 lépe.

daton

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 12 Dubna 2013, 21:14:13 »
Tak jsem stáhl distro Mintu 14 Mate a během instalaci i po ní vše funguje naprosto správně tak jak má. Tedy mne to utvrdilo v tom, že verze Mint Debian skutečně nechodí.
Všem děkuji za nápady a rady  :D
PS Ještě mne mrzí to Ubuntu 12.04 to mi také na AMD nechodí, ale je fakt že to se chová trochu odlišně a to tak že instalace po 5 minutách sama skončí bez jakékoliv hlášky.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 13 Dubna 2013, 08:25:34 »
No vidíš, že jsi to nějak rozchodil. To že se ptám na takové banality, je už životní zkušenost s lidmi.

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 13 Dubna 2013, 13:25:03 »
No vidíš, že jsi to nějak rozchodil. To že se ptám na takové banality, je už životní zkušenost s lidmi.

JJ taky se občas přistihnu při tom jak s lidmi mluvím jak s *censored* ;D
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.