Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Obnovení Grub2 [VYŘEŠENO]  (Přečteno 1275 krát)

Roddney

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 361
    • Zobrazit profil
Obnovení Grub2 [VYŘEŠENO]
« kdy: 09 Dubna 2013, 16:30:57 »
Zdravím,
mám velký problém. Aktualizoval jsem si Ubuntu 12.10 na Ubuntu 13.04 Beta. Všechno šlo v podstatě normálně a až na pár vyjímek byl systém poměrně použitelný. Pak jsem restartoval počítač a když se načetl Grub, tak jsem nechtěně zavadil o knoflík tvrdého restartu. Výsledek je, že mi tvrdý restart odpálil Grub a teď ho nemůžu obnovit. Použil jsem návod ze stránek Ubuntu, ale ani jeden způsob nejde. Může mi prosím někdo poradit jak to dát do pořádku? Děkuju
« Poslední změna: 10 Dubna 2013, 20:36:53 od Roddney »

Martin Šácha

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Guru
  • ******
  • Příspěvků: 5153
    • Zobrazit profil
Re:Obnovení Grub2
« Odpověď #1 kdy: 09 Dubna 2013, 16:55:48 »
Viz můj návod zde v Tipech a tricích nebo to přeinstaluj. U bety se s tím musí počítat...
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Roddney

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 361
    • Zobrazit profil
Re:Obnovení Grub2
« Odpověď #2 kdy: 09 Dubna 2013, 21:22:43 »
Tak zkusil jsem oba postupy a na příkaz mount -t bind/dev/media/linux/dev  je odpověď: mount point /media/linux/dev does not exist.

Roddney

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 361
    • Zobrazit profil
Re:Obnovení Grub2
« Odpověď #3 kdy: 09 Dubna 2013, 21:51:26 »
Par dalsich udaju:
Kód: [Vybrat]
 
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mkdir /media/linux
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount -o defaults,rw /dev/sda5 /media/linux
ubuntu@ubuntu:~$ update-grub --root-directory=/media/linux --recheck /dev/sda
Unrecognized option `--root-directory=/media/linux'
Usage: grub-mkconfig [OPTION]
Generate a grub config file

  -o, --output=FILE       output generated config to FILE [default=stdout]
  -h, --help              print this message and exit
  -v, --version           print the version information and exit

Report bugs to <bug-grub@gnu.org>.
ubuntu@ubuntu:~$ mount/dev/sda
bash: mount/dev/sda: No such file or directory
ubuntu@ubuntu:~$ sudo mount/dev/sda
sudo: mount/dev/sda: command not found
ubuntu@ubuntu:~$ update-grub
grub-mkconfig: You must run this as root
ubuntu@ubuntu:~$ sudo chroot grub-mkconfig
chroot: cannot change root directory to grub-mkconfig: No such file or directory
ubuntu@ubuntu:~$ sudo chroot
chroot: missing operand
Try 'chroot --help' for more information.
ubuntu@ubuntu:~$ sudo os-prober
/dev/sda1:Windows 7 (loader):Windows:chain
/dev/sda5:Ubuntu Raring Ringtail (development branch) (13.04):Ubuntu:linux
/dev/sdb1:Windows 7 (loader):Windows1:chain
ubuntu@ubuntu:~$ sudo grub-install --recheck /dev/sda
Path `/boot/grub' is not readable by GRUB on boot. Installation is impossible. Aborting.
« Poslední změna: 10 Dubna 2013, 07:49:31 od Roman "Rovano" Vacho »

Roddney

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 361
    • Zobrazit profil
Re:Obnovení Grub2
« Odpověď #4 kdy: 09 Dubna 2013, 22:04:08 »
Něják tomu přestávám rozumět. Jedu podle příkazů, ale nemá to žádný výsledek. Proč se ten Grub neobnovuje, když se tobě obnovil?

jmp

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2647
    • Zobrazit profil
Re:Obnovení Grub2
« Odpověď #5 kdy: 10 Dubna 2013, 07:22:09 »
nevím, podle čeho jste postupoval, ale čtěte i výstupy
v tom výpisu (již od třetího příkazu včetně) máte chyby a nesmysly

Martin Šácha

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Guru
  • ******
  • Příspěvků: 5153
    • Zobrazit profil
Re:Obnovení Grub2
« Odpověď #6 kdy: 10 Dubna 2013, 08:12:45 »
Asi tak. Je hezké že se chceš podílet na testování, ale je nutné se v terminálu orientovat... a ne jen bezhlavě kopírovat příkazy.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

phplus

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1426
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
    • Zobrazit profil
Re:Obnovení Grub2
« Odpověď #7 kdy: 10 Dubna 2013, 09:43:00 »
On 13.04 je pořád linux  Grub se tam obnovuje stejně jako u jiných verzí, pokud používají stejný instalátor. Je třeba jen trochu číst. 13.04 je verze docela vydařená, tak jsem ji nainstaloval také.

Roddney

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 361
    • Zobrazit profil
Re:Obnovení Grub2
« Odpověď #8 kdy: 10 Dubna 2013, 15:11:39 »
Já naprosto otevřeně přiznávám, že co se týká Terminálu, tak ho radši nepoužívám, protože moje znalost práce s Terminálem je minimální. Rád bych se teda zeptal kde dělám chybu? Je to v zadávání příkazů nebo mi to vyhodilo nějakou chybu?

Roddney

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 361
    • Zobrazit profil
Re:Obnovení Grub2
« Odpověď #9 kdy: 10 Dubna 2013, 16:00:05 »
Zajímavé...znovu jsem vstoupil do terminálu přes Livecd a když jsem dal "sudo fdisk -l" tak mi to vyhodilo výpis, kde je Linux jako sdb a ne jak bylo původně sda. To jsem způsobil já nějakým příkazem?

Martin Šácha

  • Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Guru
  • ******
  • Příspěvků: 5153
    • Zobrazit profil
Re:Obnovení Grub2
« Odpověď #10 kdy: 10 Dubna 2013, 16:06:37 »
Zajímavé...znovu jsem vstoupil do terminálu přes Livecd a když jsem dal "sudo fdisk -l" tak mi to vyhodilo výpis, kde je Linux jako sdb a ne jak bylo původně sda. To jsem způsobil já nějakým příkazem?

Bože... root je vždycky na sda (když pominu různé *obskurní konfigurace)
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

janek-m

  • Host
Re:Obnovení Grub2
« Odpověď #11 kdy: 10 Dubna 2013, 16:09:49 »
Ale ak bootuješ z Live USB, tak samozrejme, že výpis fdisk ukazuje dva disky - sda (HDD) a sdb (USB). Schválne, daj sem výpis.

Roddney

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 361
    • Zobrazit profil
Re:Obnovení Grub2
« Odpověď #12 kdy: 10 Dubna 2013, 17:45:48 »
Citace
ubuntu@ubuntu:~$ sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 320.1 GB, 320072933376 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 38913 cylinders, total 625142448 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x000c860c

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *        2048   234650038   117323995+   7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2       234651646   625141759   195245057    5  Extended
/dev/sda5       234651648   620952429   193150391   83  Linux
/dev/sda6       620953600   625141759     2094080   82  Linux swap / Solaris

Disk /dev/sdb: 120.0 GB, 120034123776 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 14593 cylinders, total 234441648 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x000dda04

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdb1   *        2048      206847      102400    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sdb2          206848   228294655   114043904    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sdb3       228296702   234440703     3072001    5  Extended
/dev/sdb5       228296704   234440703     3072000   82  Linux swap / Solaris

Disk /dev/sdc: 2000.4 GB, 2000398931968 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 243201 cylinders, total 3907029164 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0xf7eecdaa

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sdc1              63  3907024127  1953512032+   7  HPFS/NTFS/exFAT

Ted uz to hodilo vypis jako vzdy. Momentalne se snazim zalohovat data, ale nektera mi to nepovoli zkopirovat / permission denied / a treba filmy, ty vetsinou zkopiruje.
Rekne mi prosim uz nekdo co a kde delam blbe...

janek-m

  • Host
Re:Obnovení Grub2
« Odpověď #13 kdy: 10 Dubna 2013, 19:44:10 »
A s ktorými sú problémy? Dokumenty, Hudba, Obrázky, Video -  s týmito by nemal byť najmenší problém. Inak veľmi dobre sa kopírujú súbory cez Krusader. Ja som ho používal aj v Ubuntu.

Podľa výpisu z fdisku máš v PC 2 HDD a na každom je zavádzač systému.  Teda ich prepínaš v Biose? Predpokladám, že sdc je externý disk. Na sdb nechápem ten swap oddiel, ten je tam akosi zbytočný.

Roddney

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 361
    • Zobrazit profil
Re:Obnovení Grub2
« Odpověď #14 kdy: 10 Dubna 2013, 20:25:49 »
Ano SDC je externí disk. Kopíroval jsem data z Ubuntu na ten externí disk. Něco šlo zkopírovat a něco ne. To jsem ale vyřešil pomocí programu z Windows. No právě že nepřepínám. Do BIOSu téměř nelezu. Odhodlal jsem se k formátování a nainstalování nové, čisté verze Ubuntu 13.04. Vše šlo jak má, jen grub se nenačetl.

Roddney

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 361
    • Zobrazit profil
Re:Obnovení Grub2
« Odpověď #15 kdy: 10 Dubna 2013, 20:35:59 »
Děkuju za pomoc, už jsem to spustil. Na myšlenku co s tím je mě přivedl janek-m, tímto mu děkuji ještě jednou. Jak jsem psal, nechtíc jsem provedl při nabíhání Grubu tvrdej restart a zmizel grub jako celek. Díky tomu, že jsem byl upozorněn, že mám na každém disku spouštěč a vzhledem k tomu, že moc BIOS nepoužívám, tak mě nenapadlo, že tvrdej reset přehodí prioritu disků v BIOSU no a tím pádem nenaběhne grub. V celku jednoduché k vyřešení...jen na to přijít :-) 

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.