Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Lenovo G780 - Ubuntu  (Přečteno 3809 krát)

Kxan

• Návštěvník
Lenovo G780 - Ubuntu
« kdy: 17 Dubna 2013, 19:32:38 »
Dobry den

Nainstaloval som si Ubuntu 12.04 LTS na notas Lenovo G780. Problem je s wifi pripojenim. Velmi dlho sa k sieti pripaja (cca 5min) a ked uz sa pripojim tak je internet strasne pomaly s porovnanim na windowse. A dost casto ma odpaja. Cez additional drivers som skusal stiahnut driver na lanku ale vzdy to zlyha(zlyha to aj na vsetkych ostatnych polozkach v additional driver napr NVDIA driver). Budem rad za kazdu radu. Ak bude treba blizsie hardwarove specifikacie napiste.
http://imtp.me/586t0255z.p
http://imtp.me/586u0255z.p

Dakujem
« Poslední změna: 17 Dubna 2013, 19:43:12 od Kxan »

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
Re:Lenovo G780 - Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 17 Dubna 2013, 21:54:25 »
Co se to proboha s Lenovem děje? ::)
http://blog.ubuntu.cz/clanek/prvni-krucky-vii
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

Kxan

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 17 Dubna 2013, 22:59:15 »
Dik, niekde som cital nieco o citlivosti wlan karty, a o upravovani tohoto. Mam taky pocit ze nieco podobne je mna lebo v okoli je asi 20 sieti(windows normalne zobrazuje) a tuto na linuxe vidim len 2, stoho je jedna moja, sedim pol metra od routeru :D ... Nieje niekde neaky zrozumitelny guide nato ?

RRRadek Neužil

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 18 Dubna 2013, 08:36:19 »
Zadej do terminálu příkaz
Kód: [Vybrat]
lspciPokud tam uvidíš BCM4313 tak neřešení máš v článku ;) V jiném případě nám řekni o jakou kartu jde.
PS: omluvte moji češtinu není to moje silná stránka, snažím se hlavně vystihnou podstatu problému. ;)

smoce

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 15 Září 2013, 00:14:04 »
Mám problém:
lspci
03:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller (rev 01)

Ale síť to žádnou nenajde.. když jsem nainstaloval čistý 12.04 TLS tak v seznamu WIFI AP byla , ale nemohla se připojit , pořád se to pokoušelo připojit ale nešlo to, takže pořád laboruju ale už nevím moc co dál, u 32x bitvé verze to šlo pěkně, ale 64x verze to nemůžu rozchodit... 

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
« Odpověď #5 kdy: 15 Září 2013, 08:07:40 »
Chce to zkusit kombinaci svobodných/nesvobodných ovladačů, které systém nabízí. Má zkušenost je ta:

1) 12.04 ve verzi 1 a 2 - karta šla v pohodě
2) 12.04.3 kartu jsem po delším laborování zprovoznil na nesvobodném ovladači (ale neměl jsem z toho dobrý pocit)
3) 13.04 - karta funguje bezvadně s nesvobodným i svobodným ovladačem, ale...

je potřeba si uvědomit, že karta, např. v mém případě, bezvadně funguje doma, tzn. na mé síti, přijdu-li jinam, tak se mi už stalo, že jsem musel nesvobodný ovladač odinstalovat a nechat kartu běžet na tom svobodném... co z toho vyplývá? Hodně záleží i na dané síti, routeru, ke které(mu) se připojuji...

Karta sice funguje, ale s dnešními znalostmi bych volil model jiný...
« Poslední změna: 15 Září 2013, 11:13:29 od Tadeáš Pařík »
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

smoce

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 15 Září 2013, 08:56:30 »
Chce to zkusit kombinaci svobodných/nesvobodných ovladačů, které systém nabízí. Má zkušenost je ta:

2) 12.04.3 kartu jsem po delším laborování zprovoznil na nesvobodném ovladači (ale neměl jsem z toho dobrý pocit)

je potřeba si uvědomit, že karta, např. v mém případě, bezvadně funguje doma, tzn. na mé síti, přijdu-li jinam, tak se mi už stalo, že jsem musel nesvobodný ovladač odinstalovat a nechat kartu běžet na tom svobodném... co z toho vyplývá? Hodně záleží i na dané síti, routeru, ke které(mu) se připojuji...

Karta sice funguje, ale z dnešními znalostmi bych volil model jiný...

Ano, tím jsem obeznámen, ale moje zkušenosti jsou, že BCM43xx maj problém s 64x kernelem u 32x mě to vždy a všude šlo ..  ale u 64x jsem s wifi problém měl vždy, a vyměnit ji nemohu , kvůli záruce zatím.. Ale zkusím ještě "ubuntu-13.04-desktop-amd64" a jestli to tam rozchodím ... 

a díky za ozvání se...

Cuore

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 15 Září 2013, 11:05:54 »
je mi až z toho smutno jak tento čínský parazit je schopen takhle prosperovat. Pár let jsem to přikládal na vrub neznalosti uživatelů, pro které ThinkPad byl technickou ikonou. Ale proboha už je to 8 let, tak proč lidi ty sračky kupují?  :-[

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
« Odpověď #8 kdy: 15 Září 2013, 11:15:40 »
je mi až z toho smutno jak tento čínský parazit je schopen takhle prosperovat. Pár let jsem to přikládal na vrub neznalosti uživatelů, pro které ThinkPad byl technickou ikonou. Ale proboha už je to 8 let, tak proč lidi ty sračky kupují?  :-[

No bohužel tyto karty jsou napříč celým spektrem výrobců (HP, Lenovo aj.)... Člověk, který začíná, si neuvědomí, že by měl něco zkoumat... když si vzpomenu na květen '08, když jsem přišel na toto fórum, Linuxem nepolíben, tak se musím smát... dneska už je to jiná, ale člověk se stále učí.
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

Cuore

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 15 Září 2013, 11:32:34 »
Vím že tahle karta není jen v noteboocích od Lenova, ale tahle značka má obecně problém napříč celým hardwarovým spektrem. Osobně jsem se zatím nesetkal s Lenovem, které by jelo out-of-box. Potíže s grafikou, síťovkou, wifi, zvukem atd. Někdo třeba namítne, že jemu vše jede, ale zásadní je co má za vydání ubuntu. V novějších verzích se vše většinou vyřešilo.

smoce

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 15 Září 2013, 15:56:44 »

Jo taky nechápu, proč každý druhý výrobce strká BCM do notebooku, když maj malou citlivost.. Ale v dnešní době $$ dělaj všechno ...

Ale v Aceru mám Intel a funguje vše pěkně, v Toshiba mám Atheros, a tam sice jsem musel taky dát alternativu nějakou, ale funguje, jen BCM zlobí a nemůžu díky tomu provozovat amd64 distribuce..

Myghael

• Návštěvník
  • Si vis pacem, para bellum.
    • FantasyWiki
« Odpověď #11 kdy: 15 Září 2013, 21:17:26 »
Vím že tahle karta není jen v noteboocích od Lenova, ale tahle značka má obecně problém napříč celým hardwarovým spektrem. Osobně jsem se zatím nesetkal s Lenovem, které by jelo out-of-box. Potíže s grafikou, síťovkou, wifi, zvukem atd. Někdo třeba namítne, že jemu vše jede, ale zásadní je co má za vydání ubuntu. V novějších verzích se vše většinou vyřešilo.

Já ano. ThinkPad T60, R61, R61i, T400, W700ds... pak už to jsou příliš velké šmejdy (porovnávám s T32 a T41). Ideapad G555. Všechny zmíněné na Debianu a Ubuntu 10.04, 12.04.3 a 13.04 bez problémů out-of-box, maximálně s odkliknutím instalace nesvobodného ovladače grafiky.
Lenovo ThinkPad R61 8918DFG Intel Core2Duo T8100 2,1 GHz, 4 GB DDR2-667, Intel 965PM, nVidia NVS140M, Hitachi 160 GB SATA2, Ubuntu Server 14.04.2 LTS x86_64, Xfce + Gnome Classic + awesome
Na serverech Debian Stable x86_64 (doma) nebo AlexanderaServer UNIX (v práci).
Všechny desktopy mám diskless + PXE boot ze serveru - běhá to cca. tak rychle jako klasický HDD.

Rover623

« Odpověď #12 kdy: 15 Září 2013, 22:41:34 »
Psal jsem to už kdysi pro odborný německý časopis. Lenovo bylo svého času výrobce šmejdů, které nikdo nechtěl ani v Číně. Jenže potom si je vybralo IBM (když chcete v Číně něco prodávat, potřebujete partnera v podobě čínské fabriky). Lenovo dostalo veškeré specifikace a postupně se IBM stalo to co několika automobilkám. Lenovo si vybudovalo jistou pozici na trhu a divizi přenosných počítačů odkoupilo prostě celou. Nějakou dobu ještě drželi standard IBM aby se nakonec zase začali vracet k výrobě šmejdů 4 cenové kategorie (mizerný a zamčený HW+špatně napsané BIOSy, aby nebylo tak lehké nainstalovat jiný systém než vám výrobce určí), ovšem tentokrát už celosvětově a také s patřičnou přirážkou.

Takže Lenovo v současné době vyrábí to co před spojením s IBM jen s tím rozdílem, že tehdy ty jejich šmejdy nikdo nekupoval, dnes to prodávají po milionech.

Myghael

• Návštěvník
  • Si vis pacem, para bellum.
    • FantasyWiki
« Odpověď #13 kdy: 17 Září 2013, 00:04:47 »
Lenovo samotné neřeším, mě zajímaly jenom ThinkPady a ty prostě číňani doku*vili, že ty nové už nechci možná ani zadarmo. Jinak díky za informaci.
Lenovo ThinkPad R61 8918DFG Intel Core2Duo T8100 2,1 GHz, 4 GB DDR2-667, Intel 965PM, nVidia NVS140M, Hitachi 160 GB SATA2, Ubuntu Server 14.04.2 LTS x86_64, Xfce + Gnome Classic + awesome
Na serverech Debian Stable x86_64 (doma) nebo AlexanderaServer UNIX (v práci).
Všechny desktopy mám diskless + PXE boot ze serveru - běhá to cca. tak rychle jako klasický HDD.

mepp

• Návštěvník
« Odpověď #14 kdy: 17 Září 2013, 16:43:57 »

Karta sice funguje, ale z dnešními znalostmi bych volil model jiný...

Ano, tím jsem obeznámen, ale moje zkušenosti jsou, že BCM43xx maj problém s 64x kernelem u 32x mě to vždy a všude šlo ..  ale u 64x jsem s wifi problém měl vždy, a vyměnit ji nemohu , kvůli záruce zatím.. Ale zkusím ještě "ubuntu-13.04-desktop-amd64" a jestli to tam rozchodím ... 

a díky za ozvání se...

Mam tez Broadcom Corporation BCM4313 v Lenovu B 590  a distro "ubuntu-13.04-desktop-amd64" a sice jedu v podstate vsude, ale bohuzel co cca pul hodinu to odpojeni na pozadi od routeru. Sice se to tak do minuty samo zase vzpamatuje, ale proste je to neprijemne a vzdy to prijde kdyz clovek nejmene potrebuje. NTB mam vcelku novy (par mesicu) takze to momentalne nema cenu resit, ale az prijde jeho cas budu dukladne proverovat co je tam za streva.  Bohuzel ani dnes neplati ze na linuxu novy HW jede vsechen.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.