Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: 13.04 pracovní plochy [vyřešeno]  (Přečteno 4436 krát)

kolozub

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 4
13.04 pracovní plochy [vyřešeno]
« kdy: 27 Dubna 2013, 12:55:45 »
Zdravím, v ubuntu 13.04 mi zmizela možnost přepínání pracovních ploch, po podržení tlačítka super se ve zkratkách neobjeví jako možnost, a klávesové zkratky z 12.10 nefungujou... Někdo nějaký tip? Díky :)
« Poslední změna: 27 Dubna 2013, 15:00:51 od kolozub »

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3176
    • GdH-Notes
Re:13.04 pracovní plochy
« Odpověď #1 kdy: 27 Dubna 2013, 12:58:12 »
Zapni si plochy v nastavení vzhledu. Nová fíčura ;)

kolozub

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 4
Re:13.04 pracovní plochy
« Odpověď #2 kdy: 27 Dubna 2013, 13:05:52 »
Díky :)

geblina

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 326
  • Bez pivka a metalu si svět nedovedu představit.:-)
Re:13.04 pracovní plochy
« Odpověď #3 kdy: 27 Dubna 2013, 13:14:13 »
Jo taky mě to zaskočilo,musel jsem googlit.Jinak bych nato asi nepřišel. ;D

LB

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 4
Re:13.04 pracovní plochy [vyřešeno]
« Odpověď #4 kdy: 01 Května 2013, 17:46:58 »
Zdravím všechny, také mám problém s ovládáním pracovních ploch po přechodu na 13.04 - nefungují mi klávesové zkratky Ctrl-Alt-šipka ani Shift-Ctrl-Alt-šipka pro přechod mezi prac. pl. resp. přesouvání aplikací mezi nimi (v nastavení kl.zkratek nastaveny jsou). Přepínač o němž se hovoří výše mám zapnutý, přepínání přes ikonu v postranním panelu funguje, zkratky ne - poradí někdo jak na to?
V compizu je nastavena 1 plocha s velikostí vodorovnou i svislou 2.

Myrmica

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1701
    • MYRMICA
Re:13.04 pracovní plochy [vyřešeno]
« Odpověď #5 kdy: 01 Května 2013, 20:11:12 »
Máš nastavenou jednu velkou plochu? Čím jsi to nastavoval? Pokud jsi to nastavoval v Ubuntu tweak, Vyladění -> Pracovní plocha, pak máš 4 plochy s uspořádání 2x2 plochy.
Pokud však máš jednu velkou plochu, pak by ty klávesy nemusely fungovat právě proto, že máš jen jednu plochu.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3176
    • GdH-Notes
Re:13.04 pracovní plochy [vyřešeno]
« Odpověď #6 kdy: 01 Května 2013, 20:18:49 »
Máš nastavenou jednu velkou plochu? Čím jsi to nastavoval? Pokud jsi to nastavoval v Ubuntu tweak, Vyladění -> Pracovní plocha, pak máš 4 plochy s uspořádání 2x2 plochy.
Pokud však máš jednu velkou plochu, pak by ty klávesy nemusely fungovat právě proto, že máš jen jednu plochu.

Naopak - má to dobře. V Compizu je jako Desktop chápán úplně oddělený peacovní prostor, který nijak nesouvisí s ostatními. Každý desktop může mít x viewportů, které jsou definovány počtem řad a sloupců.

Pokud ale nefungují zkratky, tak bych se nejprve kouknul na jejich nastavení v nastavení klávesnice.

Myrmica

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1701
    • MYRMICA
Re:13.04 pracovní plochy [vyřešeno]
« Odpověď #7 kdy: 01 Května 2013, 20:44:03 »
No já si myslím, že to co píši je shodné s tím co píše GdH. Ale abych neříkal ptákoviny, tak si ujasníme trochu terminologii.
Viewport - je pracovní plocha, standardně při jednom monitoru je to to co je vidět na monitoru. čili má rozměr 1x1.
Ubuntu tweak umožňuje nastavit uspořádání a tím i počet pracovních ploch (viz obrázek). Čili při obvyklém uspořádání jsou to 2x2 plochy. Tedy 4 nezávislé plochy. Čemuž rozumím jako 4 viewporty.
Pisatel však psal,
Citace
V compizu je nastavena 1 plocha s velikostí vodorovnou i svislou 2.
Což mě mate, protože o kus výše psal
Citace
Přepínač o němž se hovoří výše mám zapnutý, přepínání přes ikonu v postranním panelu funguje, zkratky ne - poradí někdo jak na to?
Což odpovídá spíše více plochám a ne 1.
Proto se také ptám čím to nastavoval, pokud by měl jen jednu plochu a viděl z ní jen výřez, pak by ty zkratky nemusely fungovat. (A zatím ani nevím, kde by to šlo nastavit, možná v nějakém podpůrném programu pro nastavení ovladače grafické karty, jak to znám z Windows.)
Pokud se někde pletu, tak mě na to prosím upozorněte a napište v čem :-)

[příloha smazaná administrátorem]
« Poslední změna: 01 Května 2013, 20:50:30 od Myrmica »
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3176
    • GdH-Notes
Re:13.04 pracovní plochy [vyřešeno]
« Odpověď #8 kdy: 01 Května 2013, 21:01:35 »
LB psal "v compizu", automaticky jsem předpokládal v CCSM. Dále psal, že mu plochy fungují, jen mu nefungují zkratky. Takže nastaveno by měl mít správně, jinak by se na něj Unity vykváklo. Jak to vypadá v CCSM je v příloze. Jen s tím rozdílem, že já mám 4 vedle sebe, protože se to lépe používá.


[příloha smazaná administrátorem]

LB

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 4
Re:13.04 pracovní plochy [vyřešeno]
« Odpověď #9 kdy: 01 Května 2013, 21:13:05 »
GdH: v nastavení systému / klávesnice právě ty zkratky nastavené jsou, i jsem je několikrát zkoušel měnit, ale nepomohlo to.

v compizu myslím v CCSM, blbě jsem to napsal. Prostě přepínání ploch třeba myší funguje, zkratky ne - přesně tu obrazovku co GdH nasdílel mám na mysli - nastavení mám vertical 2, horizontal 2, Num.of desktops 1. Ve verzi 12.10 vše fungovalo, po upgradu ne ...

Ubuntu tweak neznám - zkusím ho, ale neočekávám změnu.

LB

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 4
Re:13.04 pracovní plochy [vyřešeno]
« Odpověď #10 kdy: 01 Května 2013, 21:18:38 »
Myrmica: tak v Ubuntu tweak jsou vidět jako 2 horizontální a 2 vertikální plochy, v tom problém není ...

Myrmica

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 1701
    • MYRMICA
Re:13.04 pracovní plochy [vyřešeno]
« Odpověď #11 kdy: 01 Května 2013, 22:27:22 »
OK, už jsem se zorientoval.
Co nastavení ve Viewport Switcher? Mám ho zapnutý ale nemám nastavené žádné zkratky, nemůže být problém v tom, že tam máš třeba něco nastaveno?
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

GdH

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3176
    • GdH-Notes
Re:13.04 pracovní plochy [vyřešeno]
« Odpověď #12 kdy: 01 Května 2013, 22:39:24 »
Pohyb po desktopu řeší plugin Desktop Wall, snad by měl mít ty zkratky syncnuté s nastavením v Gnome, ale podívej se tam. Mimochodem, je dobré ještě zkontrolovat, jestli je zaškrtnutý plugin Gnome Compatibility.
« Poslední změna: 01 Května 2013, 22:42:50 od GdH »

LB

  • Návštěvník
  • Příspěvků: 4
Re:13.04 pracovní plochy [vyřešeno]
« Odpověď #13 kdy: 03 Května 2013, 23:00:09 »
GdH: bingo! :)

takže problém byl ve vypnutém pluginu Desktop Wall. Po jeho zapnutí všechno funguje jak má.

Díky za spolupráci :)

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.