Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Cvakání pevného disku při vypínání notebooku - Edgy Eft [vyřešeno]  (Přečteno 12040 krát)

kynik

• Návštěvník
Přeji hezký večer! Mám takový menší problém s pevným diskem (SATA) - při vypínání notebooku v něm cvakne jako bych počítač vypnul natvrdo. Hledal jsem úplně všude, ale bez výsledku. Kdosi mi zde na fóru poradil, že je třeba ve správci relace nastavit Výchozí volbu pro vypnutí na "Vypnout počítač" (původně je tuším "ukončit současnou relaci") ale to nepomohlo. S diskem nic není, protože Wokna mi jej parkují naprosto bez problém. Mimochodem - také v Dapperovi bylo vše OK, problém vznikl až s přechodem na Edgy. Nemá někdo tip, co by se s tím dalo dělat? Díky!
« Poslední změna: 13 Prosince 2007, 23:16:51 od Anna Taliánová »

Jan.Bilek

• Návštěvník
Cvakání pevného disku při vypínání NTB - Edgy
« Odpověď #1 kdy: 04 Února 2007, 23:55:25 »
Sice neznám řešení ale přidávám se k dotazu, dělá mi to taky. NTB HP 6310

tracy

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 05 Února 2007, 01:02:39 »
Současné disky (narozdíl od těch z 80. let) si řeší parkování automaticky. Díky kondenzátorům jsou schopné zaparkovat i při výpadku proudu. Takže pokud se to cvakání nepodaří vyřešit, tak aspoň můžete být klidní, že to disk nemůže poškodit.

kynik

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 05 Února 2007, 01:08:03 »
hmmmmm - takže myslíte, že to dejme tomu na životnost disku nemá vůbec žádný vliv? I kdyby to tak bylo, tak mi prostě nejde do hlavy, proč jsem s tím v Dapperovi (se stejný NTB) neměl nejmenší problém...

kynik

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 05 Února 2007, 02:19:10 »
takze podle vseho je to problem plynouci z pouzivani teardown pri vypinani (je v Edgy, v Dapperovi nebyl) -  anebo nejaky jiny bug - viz https://launchpad.net/ubuntu/+source/linux-source-2.6.17/+bug/67810 Jen mi nejde do hlavy, ze se o tom nemluvi krapet vic, mym usim ten zvuk skutecne nelahodi... No nic, budu doufat...

Enigma

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 05 Února 2007, 21:58:38 »
kynik: Kdyby se tak dal teardown vypnout. Ať se ukáže, jestli je to tím.
Dost by mě zajímalo, k čemu technologie teardown slouží.

Enigma

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 12 Února 2007, 13:18:53 »
Přidávám ještě jeden dotaz: Lze problém teardown vyřešit kompilací jádra? Pokud ano, hodilo by se napsat sem, co je třeba nastavit při konfiguraci.

kynik

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 22 Února 2007, 23:30:19 »
no to kdybych jen věděl...ale intuice mi říká, že ne. Bohužel není toto téma prakticky diskutované - prolezl jsem všechno možné i nemožné, ale bez úspěchu. Rád bych se zeptal někoho, kdo testuje Feisty Fawn, zda je to tam s parkováním HDD obdobné...?

Enigma

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 05 Března 2007, 11:16:21 »
Určitě se hodí sledovat diskuzi na launchpadu, jsou tam nové příspěvky. Bohužel i na Feisty beta z 28.1.2007 je tento problém.
Citace: More
Hi All,

I just tested opensuse 10.2 with kernel-default-2.6.18.2-34.i586.rpm on my laptop and it does a very nice shutdown without any strange hard disk noise.

So I don't think it's a linux kernel problem, but a (k)ubuntu problem.

What could cause this? Maybe the new shutdown methode "teardown"?
Kubuntu 6.06 LTS => ok => doesn't use teardown
Kubuntu 6.10 => not ok => uses teardown
Kubuntu 7.04 beta => not ok => uses teardown
Opensuse 10.2 => ok => doesn't use teardown.

So maybe it is teardown????
Bye More
Nicméně, vznikl také jakýsi patch http://www.nabble.com/(fwd)--PATCH--sd:-implement-stop_on_shutdown-t3049703.html
Ještě mě napadá, podívat se na nápovědu k příkazu halt a zkusit příkaz použít.
Pak tu ještě je
Citace: Tormod Volden
Teardown is just a specification on how to stop processes the most economic way, and is not related to this.

To easily compare between kernels, boot with the kernel option:
init=/bin/bash
(and take "quiet" and "splash" away). Then turn off the machine with "halt -f -p".

My Compaq (with the via chipset) turns off quietly now, I think it has to do with the return to ide/pci/via82cxxx.ko from the ata/pata_via adventure.

Enigma

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 13 Března 2007, 19:32:35 »
Problém se řeší dál, na bugzille kernel.org je bug reportován http://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=7674 . Na Launchpadě uvádějí https://launchpad.net/ubuntu/+source/acpi/+bug/68660 další odkazy, už jsou na mezinárodním Ubuntu fóru 3 dready http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=285653 , http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=285969 a http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=284112 .
Ještě jednu věc jsem chtěl, jak by se ten patch uvedený na http://www.nabble.com/(fwd)--PATCH--sd:-implement-stop_on_shutdown-t3049703.html aplikoval?

Enigma

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 23 Března 2007, 19:36:39 »
Nainstaloval jsem si jádro pro Feisty, verze 2.6.20-12, problém stále není vyřešen.

Enigma

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 27 Března 2007, 11:10:35 »
Problém stále pokračuje, kompletní upgrade na Feisty beta, jádro 2.6.20-13 generic.
Na Launchpadu mají další řešení https://launchpad.net/ubuntu/+source/linux-source-2.6.17/+bug/67810 a zarolovat dolů.
Uživatel, který má jádro 2.6.20-13 generic má stále tento problém, https://launchpad.net/ubuntu/+source/linux-source-2.6.17/+bug/67810/comments/48 .
Tento příspěvek předkládá další řešení https://launchpad.net/ubuntu/+source/linux-source-2.6.17/+bug/67810/comments/49 .
Divím se, že se tím nikdo moc nezabývá, rád bych, aby se tento problém vyřešil, testujte, reportujte, pak by bylo záhodno vydat recept, který opravdu problém vyřeší.

Enigma

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 04 Dubna 2007, 23:02:27 »
Vypadá to, že se mi problém podařilo vyřešit. Bude třeba si zkompilovat jádro.
Prvně bylo třeba povolit stahování zdrojáků, abych mohl stáhnout zdrojáky jádra.
Dále jsem si stáhl tento soubor http://no.oldos.org/files/2.6.20-no1/broken-out/libata-sd-stop_on_shutdown.patch
Patch jsem ale neaplikoval přímo, prohlížel jsem jej a soubor sd.c jsem projížděl, abych ho editoval podle onoho patche.
Pokud jste v adresáři linux-source-2.6.20, pak cesta k souboru je ./drivers/scsi/sd.c .
Tak jestli jste soubor našli, budeme editovat.
Najděte tam tento odstavec
Kód: [Vybrat]
MODULE_ALIAS_BLOCKDEV_MAJOR(SCSI_DISK14_MAJOR);
MODULE_ALIAS_BLOCKDEV_MAJOR(SCSI_DISK15_MAJOR);

static int sd_stop_on_shutdown_dfl = 0;
module_param_named(stop_on_shutdown_default, sd_stop_on_shutdown_dfl,
  bool, 0644);
MODULE_PARM_DESC(stop_on_shutdown_default, "Default setting for stopping "
"disk on shutdown (0=disable, 1=enable)");

/*
 * This is limited by the naming scheme enforced in sd_probe,
 * add another character to it if you really need more disks.
 */
Na řádku
static int sd_stop_on_shutdown_dfl = 0;změňte 0 na 1.
Po té by měl uvedený odstavec vypadat jako
MODULE_ALIAS_BLOCKDEV_MAJOR(SCSI_DISK14_MAJOR);
MODULE_ALIAS_BLOCKDEV_MAJOR(SCSI_DISK15_MAJOR);

static int sd_stop_on_shutdown_dfl = 1;
module_param_named(stop_on_shutdown_default, sd_stop_on_shutdown_dfl,
  bool, 0644);
MODULE_PARM_DESC(stop_on_shutdown_default, "Default setting for stopping "
"disk on shutdown (0=disable, 1=enable)");

/*
 * This is limited by the naming scheme enforced in sd_probe,
 * add another character to it if you really need more disks.
 */
Pak je třeba se pustit do vlastní kompilace.
Zde jsem se opíral o http://wiki.ubuntu.cz/Kompilace_kernelu
Prvně jsem si musel stáhnout potřebné nástroje ke kompilaci. Pak mohlo dojít na konfiguraci jádra. Protože dosavadní konfigurace jádra jinak na mém stroji fungovala. Provedl jsem
sudo make oldconfig, po té jsem si otevřel
sudo make xconfig. Postupoval jsem podle http://wiki.ubuntu.cz/Kompilace_kernelu .
Bude to trochu jiné.
Zaškrtávačku Automatically append version information to the version string klidně zaškrtněte.
V Arbitrary version signature nastavte označení své kompilace.
Projíždějte konfiguračkou, nastavujte dle http://wiki.ubuntu.cz/Kompilace_kernelu a svého vědomí a svědomí. Zde opravdu je třeba znát význam každé volby, která bude zaškrtávana či rušena.
Protože nemám dvojjádrový stroj, vyrušil jsem Symmetric multi-processing support. Do procesor family jsem vybral Pentium M, neboť tento procesor je v mém stroji.
V Ubuntu additional drivers je Memory Stick support, toho bych si nevšímal.
Ještě jsem to radši překontroloval a uložil.

Kompilaci jsem prováděl na způsob Ubuntu (Debianu). Přes příkaz
sudo make-kpkg --initrd --stem linux --revision=vlastni.1.0 kernel_image, s parametrem --revision nějak mi to nechtělo jet, takže jenom
sudo make-kpkg --initrd --stem linux kernel_imageNemusí se to podařit napoprvé, pak je třeba zkusit opravit volbu v konfiguračce a zkusit to znovu.
Až se vytvořil balík deb, provedl jsem
cd ..
sudo dpkg -i -jmeno_meho_baliku-.deb
Po instalaci jsem nastartoval do toho zkompilovaného jádra.
Přesvědčil jsem se, jestli se operace zdařila. Provedl jsem
cd /sys/class/scsi_disk/w:x:y:z/ ; místo w,x,y,z jsou tam čísla, např 0:0:0:0 nebo 2:0:0:0 .
cat stop_on_shutdown
Vrátilo mi to číslo 1, což by tak mělo být, stop_on_shutdown je zapnutý.
Dal jsem stroj legitimně vypnout, nezpozoroval jsem onen pazvuk havarijního parkování HDD.

Vyšlo také jádro 2.6.20-14, v něm stále není stop_on_shutdown zapnutý. Nemůžu tomu uvěřit, že této chybě se nikdo nevěnuje. Může jít o zdraví HDD. Přecejen jsem klidnější, když to při vypnutí nevydává ten pazvuk havarijního parkování.

Enigma

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 14 Dubna 2007, 11:37:33 »
Mám už jádro 2.6.20-15 a stále stop_on_shutdown je na 0, nastavte už někdo v tom zdrojáku 1 a neztrpčujte laptoařům/notebookařům život pazvukem havarijního parkování.
Pokud ale stolní stroje stop_on_shutdown zapnutý nepotřebují, proč nedělat dvě edice jádra, jednu se zapnutým stop_on_shutdown, druhou s vypnutým.
--------------------
Edit: Nevyřešeno ani v aktualizaci stažené dne 14.4.2007.

jirihuf

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 04 Května 2007, 19:21:04 »
Jde to nějak vyřešit, aniž bych musel kompilovat jádro? Používám FF,  jádro 2.6.20-15-generic...
Have you tried turning it off and on again?

Enigma

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 08 Května 2007, 15:32:36 »
Pokud to nevyřeší v distribučním jádru, tak to nevyřešíme jinak než kompilací. Pokud nechceme se s tím kompilovat, musíme na to upozorňovat, že v jádře není funkční korektní vypínání SATA HDD. Tuto chybu lze považovat za kritickou, to by nemělo být v distribučním jádře, v jádře, které používají tisíce uživatelů. Nejhorší ovšem na tom je, že se tato chyba táhne již od 2.6.17 a stále je chyba přítomna ve 2.6.20.
Takže je třeba na to upozorňovat, upozorňovat a upozorňovat. Pokud tento problém bude vyřešen, klidně budu používat znovu jádro distribuce.

Enigma

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 28 Května 2007, 15:41:20 »
Nová verze jádra tu je, 2.6.20-16.28. V řadě generic stále stop_on_shutdown má hodnotu 0. Dost by nás tu zajímalo, jestli je v některé řadě stop_on_shutdown na 1?

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #17 kdy: 31 Května 2007, 21:04:40 »
Zdravim, dnes se mi podarilo zbavit toho cvakani. Postupoval jsem podle rad v diskuzi na
https://bugs.beta.launchpad.net/ubuntu/+source/linux-source-2.6.17/+bug/63937

Poznamenam, ze mam notebook Toshiba Satellite M100, Ubuntu Feisty a aktualni jadro 2.6.20-16-generic. V nasledujicich radcich se pokusim me kroky popsat.

Predpokladam, ze adresar "/sys/class/scsi_disk/0:0:0:0" prislusi vasemu pevnemu disku, zkuste
$ cat /sys/class/scsi_disk/0:0:0:0/device/model
TOSHIBA MK6034GS
Nejdrive zkontrolujte, zda mate v systemu soubor "/sys/class/scsi_disk/0:0:0:0/stop_on_shutdown" (/sys/class/scsi_disk/0:0:0:0/ by mel prisluset vasemu disku) a pokud ano, pak jeho obsah.

$ cat /sys/class/scsi_disk/0:0:0:0/stop_on_shutdown
0
Ja bych teda prisahal, ze jsem v systemu adresar "/sys/class/scsi_disk" puvodne nemel (jen "/sys/class/scsi_device"), ale mozna jsem se jen prehledl. Kazdopadne, pokud vysledek prikazu odpovida vyse uvedenemu, vyzkousejte nasledujici:

$ su
$ echo 1 > /sys/class/scsi_disk/0:0:0:0/stop_on_shutdown
Kupodivu nestaci "sudo echo 1 > /sys/class/scsi_disk/0:0:0:0/stop_on_shutdown".

$ cat /sys/class/scsi_disk/0:0:0:0/stop_on_shutdown
1
Pokud toto sedi, zkuste pocitac vypnout. A pokud neuslysite ten pazvuk havarijniho parkovani, mate vyhrano. Nasledujicimi prikazy pote zajistite nastaveni stop_on_shutdown pri kazdem startu pocitace.

$ sudo echo '#!/bin/sh' > /etc/init.d/hdd-shutdown-workaround
$ sudo echo 'echo 1 > /sys/class/scsi_disk/0\:0\:0\:0/stop_on_shutdown' >> /etc/init.d/hdd-shutdown-workaround
$ sudo chmod +x /etc/init.d/hdd-shutdown-workaround
$ sudo ln -s /etc/init.d/hdd-shutdown-workaround /etc/rcS.d/S99hdd-shutdown-workaround
Po naslednem restartu pocitace se nastavi stop_on_shutdown na 1 a pocitac by se jiz mel vypinat tise.

Pozn.: Pokud mate v pocitace vice pevnych disku, pak je zrejme potreba nastavit stop_on_shutdown i pro tyto ostatni disky (misto 0:0:0:0 budou mit jina cisla).

Enigma

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: 01 Června 2007, 11:19:32 »
Díky za ostatní uživatele, že máme řešení bez kompilace jádra.
Ještě je tu další možné řešení:
cat /sys/module/sd_mod/parameters/stop_on_shutdown_defaultby mělo vrátit Y. Tak se to bude řešit asi takto:
$ sudo su
$ echo Y > /sys/class/scsi_disk/0:0:0:0/stop_on_shutdown

it-neuro

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: 12 Června 2007, 21:51:16 »
Nerozumiem..

Nainstaloval som 7.04 z CD a moj pata disk na notebooku nebol /dev/hda ale /dev/sda.
Potom prisiel kernel 20.15 kde uz bol disk znova ako ma byt /dev/hda.
Teraz som dal kernel 20.26 a znova je /dev/sda..
To si mam pri kazdom update kernelu prepisovat script na mapovanie diskov?..
Notebook Lenovo X230Tablet Intel Core i5 3320M  (2,6 GHz), 16GB DDR3RAM, 500GB 2.5" SSD HDD, 12.5"  HD Anti-Glare , 802.11 a/b/g/Draft-N Wlan, Bluetooth 3.0, 3G
DualBoot:
Ubuntu 12.04 - 64bit  (boot 4s) Windows 8.1 64bit (boot 5s)

Potkan007

• Návštěvník
« Odpověď #20 kdy: 18 Června 2007, 11:33:27 »
Meli jsme na starem PC stejny problem-cvakani disku. Delalo to pri zapinani mene, pri behu vubec a pri vypanino hodne. Duvodem bylo ohnuti optiky :-( a nasledna vymena disku a ztrata dat !!!! :(

Czario

• Stálý člen
  • **
  • skill :: passive-llama
« Odpověď #21 kdy: 18 Června 2007, 16:17:37 »
Potkan007: jaký optiky? Disk je na principu magnetismu. Nefachá to jako cd/dvd mechanika..

Jinak mě když to při startu cvaká, tak mi to nenačte disk. :-/ ale když už ho nadetekuje, tak jede :-D
Zdá se mi, že ty problemy jsou víc, když je zima.. Nejdýl jsem ho startoval tak hodinku :-) , nemam prachy na novej disk.. :-(

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #22 kdy: 19 Června 2007, 08:16:44 »
Tim cvakanim, ktere bylo v tomto foru reseno, se mysli zvuk havarijniho parkovani disku pri vypinani pocitace. Cili evidentne neco jineho, nez je zminovano v predchozich dvou prispevcich.

Lenoch

• Návštěvník
« Odpověď #23 kdy: 23 Srpna 2007, 20:21:56 »
Citace: kkaarreell
Code:

$ sudo echo 'echo 1 > /sys/class/scsi_disk/0\:0\:0\:0/stop_on_shutdown' >> /etc/init.d/hdd-shutdown-workaround
$ sudo ln -s /etc/init.d/hdd-shutdown-workaround /etc/rcS.d/S99hdd-shutdown-workaround
Chcel by som sa len spytat ci je tam spravne uvedena sekvencia /0\:0\:0\:0/ pretoze mne to s nou nefunguje. Ked to zapisem len ako /0:0:0:0/ tak to ide spravne. Aj ked nechapem preco mi to robi aj pri PATA disku, ked by to malo robit len pri SATA, ci nie? Dakujem

kkaarreell

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #24 kdy: 24 Srpna 2007, 12:38:55 »
Citace: Lenoch
Citace: kkaarreell
Code:

Chcel by som sa len spytat ci je tam spravne uvedena sekvencia /0\:0\:0\:0/ pretoze mne to s nou nefunguje. Ked to zapisem len ako /0:0:0:0/ tak to ide spravne. Aj ked nechapem preco mi to robi aj pri PATA disku, ked by to malo robit len pri SATA, ci nie? Dakujem
V tom prikaze "echo" jsou zpetna lomitka, aby se spravne vypsaly dvojtecky. Ale je dost dobre mozne, ze nejsou nezbytne, ikdyz dle meho nazoru by take nemely vadit. No pokud vam to funguje bez nich, tak to pouzivejte bez nich. :-)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.