Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace (K)Ubuntu na externí disk  (Přečteno 1393 krát)

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
Instalace (K)Ubuntu na externí disk
« kdy: 16 Května 2013, 15:41:57 »
Chci si pro pokusy udělat zkušební instalaci na externím disku. (USB2.0 HDD 200GB)
Může mi někdo poradit jak na to?
Postupuji jako při klasické instalaci, instaluji většinou z DVD.
Dodržuji klasický postup. Rozdělení disku dělám ručně, Grub umísťuji na externí disk. Instalace proběhne téměř normálně, pouze po dokončení instalace po vysunutí media nedojde k vypnutí či restartu notebooku, protože instalace se nějak sekne. Sem tam promrkne interní disk a jinak nic. Vypnout se musí podržením tlačítka Power.
Po znovu nastartování systému po výběru startu z externího disku najede Grub a po zvolení startu na obrazovce zůstane barva z grubu pc se sekne a vypnout lze jedině pomocí tlačítka Power.

Pokoušel jsem se takto instalovat tyto verze (každou nejméně 2x, průběh byl pokaždé stejný):
Kubuntu 12.04 (z flash disku)
Kubuntu 13.04 (z DVD)
Ubundtu 13.04 (z DVD)
Na počítači mi bez větších problémů běží Ubuntu 13.04 na interním disku.

Netuším jaké informace by Vám pomohli k identifikaci závady, na obrazovce nejsou žádné výpisy.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
Re:Instalace (K)Ubuntu na externí disk
« Odpověď #1 kdy: 16 Května 2013, 15:52:56 »
Nejjednodušší bude, když vyndáš/odpojíš interní disk. Po instalaci změn v BIOSu bootování na externí disk, nabootuj nové Ubuntu a zadej "sudo update-grub". Tím se na externím zavaděči vytvoří položky i pro interní disk.

Doufám, GRUB2 je dost nevypočitatelná potvora...
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #2 kdy: 16 Května 2013, 17:04:17 »
Tak jsem to zkusil, a nějak mi to nejde.
Vyjmu interní disk.
Nainstaluji na externí disk Ubuntu
Vložím interní disk
A zkusím start z externího disku... nefunguje ani grub.
Zřejmě někde dělám chybu.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

Myrmica

• Závislák
    • MYRMICA
« Odpověď #3 kdy: 17 Května 2013, 09:30:34 »
Nakonec jsem to vyřešil klasickou instalací Kubuntu na externí disk jako by byl interní. Grub jsem nechal zapsat na externí disk. (Start z externího disku stále nefunguje.)
Potom jsem spustil Ubuntu z interního disku, externí disk byl stále připojen. Spustil jsem Grub Customizer, ten mi našel instalaci Kubuntu na externím disku. Upravil jsem pořadí menu, Uložil jsem nastavení a instaloval grub do zaváděcího sektoru interního disku.

Výsledkem je, že pokud je připojen externí HDD, mohu z něho systém spustit při startu PC z grubu na interním disku.
Není to přesně to co jsem chtěl, ale alespoň to funguje.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.