Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nenačetla se nabídka pro výběr mezi windowsem nebo ubuntu  (Přečteno 1826 krát)

Fastmancz

• Návštěvník
Dobrý den,

Dneska jsem nainstaloval ubuntu a zadal jsem instalovat vedle Windows XP při resetování pc se mi ukázala nabídka, ale pouze nabídka ubuntu a nikde jsem neviděl položku Windows XP. Momentálně nemůžu windows načíst.

Abych to upřesnil. Na jednom HDD jsem měl rozdělené 2 oddíly C: a D: na jednom byl nainstalovaný windows 8 a na druhém je windows XP. Smazal jsem Windows 8 ( formát disku ) a místo nich jsem si tam nainstaloval ubuntu, ale windows xp jsou furt na HDD. Ještě před instalaci ubuntu jsem tedy resetoval počítač ( windows 8 smazaný ). Bohužel se nenačetl windows jenom nějaký výpis, který nic neříkal. Tak jsem nabootoval DVD a nainstaloval ubuntu, ale windows xp stále nejdou načíst ( prostě je nevidí ).

Děkuji Vám za odpověď.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re:Nenačetla se nabídka pro výběr mezi windowsem nebo ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 20 Května 2013, 18:32:11 »
Zkopiruj sem vypis prikazu
Kód: [Vybrat]
sudo parted -la bolo by dobre opisat alebo odfotit aj tu chybovu hlasku pri starte w.
Lenovo Ideapad Slim 5 Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Fastmancz

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 20 Května 2013, 18:33:52 »
sudo parted -la bolo by dobre opisat alebo odfotit aj tu chybovu hlasku pri starte w.

Díky za rychlou odpověď. Teď už se ten výpis neukazuje. Ukáže to nabídku ( ubuntu pro výběr systému ), ale není tam windows xp.

Fastmancz

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 20 Května 2013, 18:35:23 »

Díky za rychlou odpověď. Teď už se ten výpis neukazuje. Ukáže to nabídku ( ubuntu pro výběr systému ), ale není tam windows xp.

Zde dodávám výpis

martin@martin-965P-DS4:~$ sudo parted -l
[sudo] password for martin:
Model: ATA SAMSUNG HD322HJ (scsi)
Disk /dev/sda: 320GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Tabulka oddílů: msdos

Číslo  Začátek  Konec  Velikost  Typ       Systém souborů  Přepínače
 1     1049kB   161GB  161GB     primary   ext4            boot
 2     161GB    320GB  159GB     extended
 6     161GB    318GB  157GB     logical   ext4
 5     318GB    320GB  2144MB    logical   linux-swap(v1)

janek-m

• Host
« Odpověď #4 kdy: 20 Května 2013, 18:41:14 »
Ahoj, no ale toto nevyzerá dobre. Podľa výpisu si WIN zmazal úplne. Neuklikol si sa v inštalátore Ubuntu a neklikol si "Nahradiť WIN za Ubuntu?
ešte daj výpis:
sudo fdisk -l
« Poslední změna: 20 Května 2013, 18:43:00 od janek-m »

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #5 kdy: 20 Května 2013, 18:45:01 »
Jj. Vyzera to tak. Inak by tam bola particia NTSF.
Lenovo Ideapad Slim 5 Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Fastmancz

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 20 Května 2013, 18:53:34 »
Ahoj, no ale toto nevyzerá dobre. Podľa výpisu si WIN zmazal úplne. Neuklikol si sa v inštalátore Ubuntu a neklikol si "Nahradiť WIN za Ubuntu?
ešte daj výpis:
sudo fdisk -l

Tak to vypsalo tohle. Zkusím ještě nabootovat windows, abych zjistil velikosti HDD.

martin@martin-965P-DS4:~$ sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 320.1 GB, 320071851520 bytes
hlav: 255, sektorů na stopu: 63, cylindrů: 38 913, celkem 625 140 335 sektorů
Jednotky = sektory po 1 * 512 = 512 bajtech
Velikost sektoru (logického/fyzického): 512 bajtů / 512 bajtů
Velikost I/O (minimální/optimální): 512 bajtů / 512 bajtů
Identifikátor disku: 0x0000058c

Zařízení Zavádět   Začátek       Konec    Bloky    Id  Systém
/dev/sda1   *        2048   313993891   156995922   83  Linux
/dev/sda2       313995262   625139711   155572225    5  Rozšířený
/dev/sda5       620951552   625139711     2094080   82  Linux swap/Solaris
/dev/sda6       313995264   620951551   153478144   83  Linux

janek-m

• Host
« Odpověď #7 kdy: 20 Května 2013, 18:57:12 »
Tak fdisk potvrdil to, čo ukázal aj parted. Veľkosť disku nemusíš zisťovať cez Windows. To pekne vidieť z výpisu parted. keď zrátaš veľkosti oddielov, tak je jasné, že je použitý celý disk.
Teraz už ide iba o to, či by bola možná záchrana nejakých dát zo zmazaného Win cez testdisk. Isto si tam mal nejaké dáta, ktoré potrebuješ.

http://wiki.ubuntu.cz/syst%C3%A9m/datov%C3%A1%20%C3%BAlo%C5%BEi%C5%A1t%C4%9B/testdisk?redirect=1
« Poslední změna: 20 Května 2013, 19:01:26 od janek-m »

Fastmancz

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 20 Května 2013, 19:11:37 »
Tak fdisk potvrdil to, čo ukázal aj parted. Veľkosť disku nemusíš zisťovať cez Windows. To pekne vidieť z výpisu parted. keď zrátaš veľkosti oddielov, tak je jasné, že je použitý celý disk.
Teraz už ide iba o to, či by bola možná záchrana nejakých dát zo zmazaného Win cez testdisk. Isto si tam mal nejaké dáta, ktoré potrebuješ.

http://wiki.ubuntu.cz/syst%C3%A9m/datov%C3%A1%20%C3%BAlo%C5%BEi%C5%A1t%C4%9B/testdisk?redirect=1

Tak nevím.. když jsem zkoušel nainstalovat windows tak jsem nemohl vybrat žádný oddíl. Jsou tam 2 HDD a u každého to ukazuje cca 147 GB a volné místo 0. Tak že nemůžu nainstalovat ani windows. Jako by to bylo bloknutý.

Fastmancz

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 20 Května 2013, 19:13:23 »

Tak nevím.. když jsem zkoušel nainstalovat windows tak jsem nemohl vybrat žádný oddíl. Jsou tam 2 HDD a u každého to ukazuje cca 147 GB a volné místo 0. Tak že nemůžu nainstalovat ani windows. Jako by to bylo bloknutý.

Děkuji za ten program co jste poslal, mohl by jste mi s tím trochu více pomoc? Nevím co v tom programu mám udělat. Děkuji.

janek-m

• Host
« Odpověď #10 kdy: 20 Května 2013, 20:38:23 »
Citace

Je to tým, lebo Windows nevie pracovať s linuxovými oddielmi ext4. Ak budete chcieť nainštalovať opäť Windows, bude potrebné celý HDD preformátovať na NTFS. tak ich potom inštalátor Windows opäť uvidí.

Pre vás je teraz ale potrebné pokúsiť sa vytiahnuť z HDD čo najviac dôležitých súborov: TestDisk/PhotoRec
 Myslím, že návod je veľmi dobre popísaný. najlepšie by bolo, mať ho stále na očiach, lebo nie je preložený do CZ/SK jazyka. Je potrebné pripraviť si nejaký externý disk (väčší), na ktorý sa bude zálohovať. A treba rátať s tým, že to môže trvať veľmi dlho, rádovo hodiny. Záleží to aj podľa toho, čo sa bude zálohovať a koľko toho bolo na HDD.

Bola trochu chyba z vašej strany, že ste nechali všetko na inštalátor. Škoda, že ste sa pred inštaláciou Ubuntu tu na fóre neporadili. Ak sa malo Ubuntu inštalovať na konkrétny oddiel (bývalé C), tak bolo treba ísť cez "Niečo iné", čiže ručné delenie disku. Tým by sa všetko usledovalo a bolo pod kontrolou. Chápem, že teraz je už neskoro o tom polemizovať. Stáva sa žiaľ aj toto.
« Poslední změna: 20 Května 2013, 20:55:21 od janek-m »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.