Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Co delat kdyz destop zamrzne kvuli chybe nejake aplikace  (Přečteno 1691 krát)

asiJa

• Návštěvník
Co delat kdyz destop zamrzne kvuli chybe nejake aplikace
« kdy: 22 Května 2013, 15:03:23 »
Ahoj, dost casto se mi stava ze desktop ( Gnome Shell ) se zasekne ( tzn. bud uplne prestane regovat, nebo alespon nejde otvirat zadne slozky, prestane se vykreslovat pracovni plocha, pricemz listy na okrajich obrazovky jsou stale aktivni )

Obvykle se mi to stava ze 3 duvodu
1) jsem pripojen na vzdaleny disk pomoci sshfs a spojeni se prerusi ( napr. server se zasekne a prestane reagovat)
2) nejaky program ktery v ubuntu spustim havaruje nebo nejde spustit ( napr. programy prez Wine, nabo probramy ktere zavisi na stavu periferii a cekaji na ne). Ja pak takovy program zabiju (napr. pomoci xkill )
3) omylem si zabiju (xkillem) nejakou cast Gnome Shell ( napr. okno s adresarem = nautilus? ), plochu nebo nastrojovou listu

Obecne mi pripada ze linux (pravdepdoobne proto ze je optimalizovan pro serverovou praci) je k podobnym "zamrznutim" docela nachylny protoze nepocita s tim ze neco nefunguje (napr. ze uzivatel chce omylem otevrit periferii ktera neni pripojena), a pokousi se tuto selhavajici operaci provadet stale dokola i nekolik minut.

Vzhledem k tomu ze se mi to stava dost casto opravdu mi vadi kvuli tomu restartovat cely system. Je mozne nejak Gnome shell resp. jeho zhavarovanou cast jednoduse restartovat?

Idealni by bylo kdyby to slo nejak bez prepinani se do textoveho modu (protoze ja sem v tom textovem modu vzdycky uplne straceny protoze si nepamatuju prikazy). Ve windows podobne situace obvykle resim tak ze pustim ctrl+alt+delete taskmanager, zabiju problematicke procesy, pak zabiju explorer a pak ho znova spustim. Nejaky podobny postup by mel byt mozny i v Ubuntu ne?

macu

• Stálý člen
  • **
Re:Co delat kdyz destop zamrzne kvuli chybe nejake aplikace
« Odpověď #1 kdy: 22 Května 2013, 15:08:08 »
restart gnome-shellu lze provést po stisku klávesové kombinace pro rychlé spuštění, tzn. Alt+F2 a následné zapsání písmena "r" a odentrování

otázkou však je, zda to v tvém případě pomůže, nutno vyzkoušet
PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 24.04 64bit, Gnome Shell 46
Ntb: HP Probook 650 G2, Intel Core I5-6300U, 8 GB DDR4 RAM, Intel Graphics 520, Ubuntu 25.04, Gnome Shell 48

Cuore

• Závislák
Re:Co delat kdyz destop zamrzne kvuli chybe nejake aplikace
« Odpověď #2 kdy: 22 Května 2013, 15:55:56 »
Povolení Ctrl+Alt+Backspace (pro pokročilé uživatele)
http://wiki.ubuntu.cz/pr%C5%AFvodce_po_instalaci

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.