Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu 13.04 po nabootovaní rovnou přeskočí na instalaci  (Přečteno 1756 krát)

Fil95

• Návštěvník
Dobrý den, dnes jsem si stáhl Ubuntu 13.04 64x. Soubor jsem zkontroloval v winMd5sum a následně vypálil na DVD přes Infra Recorder. DVD nabootuju ale nenajede mi úvodní menu (tak jak je to na tomto <a href="http://www.youtube.com/watch?v=SNtsY5afr3E" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=SNtsY5afr3E</a> v 00:06), ale rovnou se začne sama od sebe načítat a načte se instalace Ubuntu (00:23). Chtěl jsem zkontrolovat, jestli je DVD v pořádku, takže mne to mrzí.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Cuore

• Závislák
Re:Ubuntu 13.04 po nabootovaní rovnou přeskočí na instalaci
« Odpověď #2 kdy: 04 Června 2013, 20:00:37 »
jak ti psal Tibor u prvního obrázku klepni třeba do šipky nahoru  :) jinak se ti spustí instalace....

Fil95

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 04 Června 2013, 22:28:01 »
Ahoj, už to jde, ale první dva pokusy jsem mohl klikat jako šílený a ono nic :D. Ještě mám dotaz bokem, ale také k instalaci. Nepochopil jsem ten přípojný bod. Když z oddílu kde je Windows dělám volný oddíl, musím tam dávat ten přípojný bod /Windows? Když potom vytvářím oddíl pro Ubuntu, proč se tam dává to /? A potom na ten swap? Tam nemusí být žádný přípojný bod? A ještě jedna věc. Když instaluju zavaděč, a dám ho instalovat na nějaký oddíl, jak to bude fungovat? Budu to muset nějak nabootovat? Nechci přepisovat na MBR ten windowsovský, aby, kdybych někdy odinstalovával Ubuntu, nemusel přepisovat GRUB, ale jen naformátoval oddíl, na kterém bude?

Cuore

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 05 Června 2013, 07:34:06 »
máš opravdu začátečnické otázky až mi nich začíná běhat mráz po zádech  :) Mám vážné obavy o korektní instalaci, proto bude lepší, když nám ze začátku podáš nějaké info, poskytneš pár výpisů a pak ti budeme schopni poradit "na míru"  ;)
1. už si tedy schopen nabootovat LiveCD, aby sis mohl otestovat systém bez instalace?

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 05 Června 2013, 08:00:04 »
Cize ak som to pochopil tak chces mat sda1 windows, sda2 ubuntu, sda3 swap. Ak ano tak odpovede su.
Pripojny bod sa robi do /media/windows(alebo iny v /media/ , moze byt napriklad aj/media/data) a musis ho spravit iba ak chces aby sa ti pri starte pripojil do ubuntu.
To / je to iste co vo windows C:\. Cize je to korenovy adresar do ktoreho sa instaluje system a vsetko ostatne.
SWAP je specialna particia a pripaja sa do systemu inak a nie ako propojny bod.
Zavadzac grub musi byt v sda. Ak ho das na particiu sda1(sda2) tak ho neuvidi bios a nenabootujes z neho ubuntu. Ked budes odstranovat ubuntu tak musis opravit MBR.
http://wiki.ubuntu.cz/odstran%C4%9Bn%C3%AD_ubuntu#obnova_zavad%C4%9B%C4%8De_windows

Ak sa v niecom mylim upresnite to.
« Poslední změna: 05 Června 2013, 08:02:27 od TIBOR »
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Fil95

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 05 Června 2013, 14:37:09 »
S jiným OS než s Windows jsem ještě nikdy nepracoval. Rád bych všemu porozuměl, protože se o informační technologie zajímám, a nehodlám čekat než mi všechno vysvětlí ve škole  ;). Na míru budu rád, když mi poradíte, ovšem, chci rozumět každému kroku co dělám, jestli chápete  :)

Tibor: Momentálně mám sda1/ spouštěcí oddíl, sda2/ oddíl s nainstalovaným Win 7, sda3/ skrytý oddíl na kterém je bitová kopie systému (k notebooku jsem nedostal CD s Windows). Jde mi o to, aby byla okna zcela oddělená od Ubuntu a naopak. Aby každý OS měl svůj vlastní oddíl. Snad jsme to vysvětlil dostatečně správně :D. Takže defakto ten přípojný bod /Windows je to, že se v ubuntu můžu normálně proklikat na windowsácky oddíl C a do windowsu?

Cuore

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 05 Června 2013, 14:43:46 »
Citace
Takže defakto ten přípojný bod /Windows je to, že se v ubuntu můžu normálně proklikat na windowsácky oddíl C a do windowsu?
ano chápeš ale tohle jde pořešit až po instalaci. Takže Live CD už spustíš?

TIBOR

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 05 Června 2013, 22:08:24 »
Takže defakto ten přípojný bod /Windows je to, že se v ubuntu můžu normálně proklikat na windowsácky oddíl C a do windowsu?
Ano a treba davat pozor lebo tam mozes aj mazat subory cim si mozes poskodit windows.
To rozdelenie som pochopil ze chces kazdy system zvlast.
Co sa tyka instalacie zavadzaca tak bude musiet ist do MBR cim si prepises zavadzac windows inak by si nenabootoval linux. Jedine ze by si mal dva disky a na kazdom zavadzac pre jeden OS a nabootovanie by si vyberal v biose.
Po tom co spustis livecd ak ho spustis ako sa pytal Cuore tak zisti aku tabulku oddielov mas na disku. Ak je ms-dos tak budes musiet vytvorit rozsireny oddiel do ktoreho budes robit dalsie odiely na instalaciu. Ak mas GPT tak mozes vytvorit 128 oddielov.
Zistis to prikazom
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -l V livecd mozno bez toho sudo(niesom si teraz isty).
Tiez pred spustenim instalacie si zisti ci mas v biose aktivovane efi/uefi. Toto moze robit problemy pri vytvarani dualbootu s windows.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.